Àmbit de la notícia
Econòmic

10 joves experimenten amb la creació d'una cooperativa, de la mà de Barcelona Activa

Entitat redactora
Colectic
  • Foto de grup de les 10 persones participants en Recooperem
    En el marc d'un programa educatiu teòric, pràctic i vivencial 10 joves han creat una cooperativa de treball
  • Part de l'equip de Recooperem treballant en el projecte
  • Els/les joves que han creat Recooperem expliquen la seva experiència
    Un cop acabat el programa, els grup de joves que hi ha participat valora molt positivament l'experiència

Al llarg de tres mesos, han creat els estatuts i el règim intern d'una cooperativa de treball, han organitzat tallers i han celebrat l'assemblea de tancament. Tot per viure l'experiència cooperativa en la seva pròpia pell.

Durant el darrer trimestre de 2018 Barcelona Activa va posar en marxa el programa 'Cooperatives de joves', que va possibilitar a un grup de joves experimentar amb el procés de creació i desenvolupament d'una cooperativa de treball. La iniciativa reprodueix el model de les Cooperatives Juvenils de Serveis del Quebec (Canada), on compten amb una experiència de més de 30 anys.

En aquesta prova pilot, 10 joves d'entre 17 i 30 anys van fer tots els passos per constituir i posar en marxa un projecte cooperatiu. Ho van fer amb acopanyament, formació i un capital inicial de 3.000 euros, facilitat per Barcelona Activa.

Recooperem és el nom del projecte que van generar i es va marcar l'objectiu de sensibilitzar i conscienciar sobre la necessitat de reduir la petjada ecològica a través d'un consum conscient, responsable i transformador. A més de constituir la cooperativa, van portar a terme algunes activitats, com ara, tallers de cosmètica natural o un 'escape room' sobre reciclatge, reutilització, etc.

Un procés complex, però engrescador

Posar-se d'acord i plasmar la filosofia del que volien crear en uns estatuts i un reglament de règim intern va suposar temps i esforços. "L'elaboració d’un reglament de règim intern és una tasca profunda i llarga", assenyala Abigail Asensi, una de les 10 participants.

Ian León hi està d'acord i afegeix que la concreció del servei també va costar: "Aterrar en quelcom concret i tangible les motivacions i desitjos que ens unien no va ser fàcil. Tampoc reflectir aquells procediments i dinàmiques en els estatuts i en el reglament de règim intern, de forma que beneficiessin la nostra estructura horitzontal, la transparència, la democràcia i la participació".

Tot i les dificultats, els dos joves fan una valoració molt positiva de l'experiència viscuda. Destaquen que ha estat molt enriquidora i que han pogut fer contactes i amistats, aprendre, créixer i aprofundir en l'autoconeixement.

Inici i final

Recooperem ha existit per un temps limitat. L'objectiu no era crear un projecte que s'estengués en el temps, sinó aprendre de l'experiència. Ha estat una simulació de cooperativa, una prova pilot, que tal com es va constituir també es va dissoldre.

Així, a finals de desembre van celebrar l'assemblea de tancament, on també hi va haver espai per compartir les vivències dels i les participants. De fet, l'Abigail afirma que la part més important va ser precisament aquesta, on van poder expressar com havien viscut l'experiència i com se sentien al final d'aquesta.

Una llavor per a altres projectes cooperatius

Després d'aquest aprenentatge, alguns/es dels participants intentaran engegar les seves pròpies cooperatives. L'Abigail, per exemple, juntament amb unes amigues, té entre mans un projecte sobre cultura menstrual i mètodes d'higiene femenina alternatius.

L'Ian també acaba el programa motivat per seguir aquest camí. Explica que hi va entrar per conèixer "tot l'entrellat de l'activitat cooperativa" i que l'experiència li ha fet veure "com de planejat i quadrat ha d'estar l'activitat i l'equip i que això requereix temps, consensos, contactes...". Afegeix que no té pressa i que la motivació va creixent: "La motivació és la millor eina per aconseguir transformar un somni en quelcom tangible. I el compromís també. Amb tu mateix i amb les companyes en qui confies".

Preguntem a l'Abigail quin consell donaria a altres joves que es vulguin submergir en la creació d'un projecte cooperatiu. Ho té clar: "Posar a les persones en el centre, donar-se temps i treballar molt el 'networking'".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari