6 pòdcasts per aprendre una mica més sobre cooperativisme
Comparteix
Els pòdcasts de la UESCOOP, conduïts per la comunicadora Laura Grau, aborden des del creixement de les organitzacions a l'educació cooperativa, passant pels habitatges en cessió d'ús i moltes altres qüestions.
Tal com ja us vam explicar a Xarxanet, el passat mes de juliol el sector cooperatiu de Catalunya es va trobar a Barcelona en la primera edició de la Universitat d'Estiu del Cooperativisme (UESCOOP) organitzada per la Confederació de Cooperatives de Catalunya (CoopCat).
Sota el lema 'obrim melons', la UESCOOP va tractar més de vint temàtiques considerades clau pel moviment cooperatiu català, a través de les trobades amb expertes i taules rodones, on s'abordaven qüestions com ara l'educació, l'habitatge o l'emergència climàtica des de la perspectiva dels reptes que suposen.
La primera edició de la UESCOOP va ser tot un èxit, amb més de 500 persones inscrites i més de trenta activitats dutes a terme i, a més, tot plegat va quedar enregistrat en format pòdcast. Durant els tres dies que va durar la Universitat d'Estiu del Cooperativisme, la comunicadora i creadora de continguts digitals Laura Grau va conduir una programació paral·lela de pòdcast on parlava amb les expertes més destacades de la programació sobre els seus camps de coneixements.
A continuació, us deixem amb un llistat dels pòdcasts de la UESCOOP perquè pugueu continuar ampliant els vostres coneixements cooperatius.
Comunitats energètiques locals
En aquest primer episodi del pòdcast, Laura Grau xerra amb Sílvia Moncayo, membre de l' Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona i sòcia de la cooperativa Priori Advocats, i Cristina Grau, també membre de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona i sòcia de FGC Advocats sobre quin paper té l'advocacia dintre del món cooperatiu.
A més, un altre dels temes centrals de l'episodi són les comunitats energètiques locals, en les quals tant Moncayo com Grau són expertes. Les comunitats energètiques locals són un nou model energètic, ecològicament sostenible, que pretén aprofitar els recursos renovables a través de la gestió comunitària.
A més, durant la Universitat d'Estiu del Cooperativisme també es va presentar la plataforma SomComunitatEnergètica, un web amb recursos per descobrir els avantatges de crear una comunitat energètica, a més de proporcionar un directori de recursos en cas de voler-la posar en marxa.
Creixement de les organitzacions
Jordi Valls, soci fundador d'Hobest SCCL, i Guernica Facundo, presidenta de Som Connexió, són expertes en assessoria social i cooperativa i donen suport a altres organitzacions en els seus processos de creixement. En aquest segon episodi del pòdcast de la UESCOOP, Valls i Facundo parlen amb Laura Grau de com fer que les organitzacions creixin en nombre de projectes i de treballadores, però sense perdre els valors pels que van començar la seva tasca.
"No perdre els valors cooperatius és una de les principals preocupacions que et planteges quan veus que has d'anar ocupant espais i, moltes cooperatives, creuen que si creixen, perdran la seva essència", va afirmar la presidenta de la cooperativa Som Connexió, Guernica Facundo. Per la seva part, Jordi Valls, d'Hobest, va afegir, entre riures, que és important "fer-se gran sense prendre mal". No renunciar a la transformació social és, per tant, un dels elements clau del creixement cooperatiu, tal com queda palès en aquesta conversa.
Economia comunal cooperativa
L'economia comunal cooperativa pretén esdevenir una alterativa per a que les poblacions, a nivell local, afrontin la resolució de les seves necessitats materials, polítiques i col·lectives a través de la col·lectivització dels recursos, la democràcia directa i d'altres formes d'autogestió territorial amb elements materials de propietat social.
En aquest tercer episodi del pòdcast de la UESCOOP, Ivan Miró, soci de La Ciutat Invisible SCCL, i Mauro Castro, soci de La Hidra SCCL, parlen amb Laura Grau sobre com navegar entre l'economia mercantil i el sector públic a través dels "entramats comunitaris" que formen part de l'economia social i solidària.
Avui dijous arriba el r #PODCAST de la #UESCOOP!
— cooperatives.CAT (@CooperativesCAT) August 3, 2023
@CC_Mauro, @ivan_sants (@ciutatinvisible) i @laura6rau ens parlen del què és #EconomiaComunalCooperativa.
https://t.co/Lj4OwdkipW pic.twitter.com/KoZYM3fclL
Educació cooperativa al llarg de la vida
Un dels principals reptes de cooperativisme a Catalunya és que la seva missió i els seus valors s'integrin també a l'educació. És per aquest motiu que una de les ponències de la UESCOOP va estar dedicada a parlar d'experiències innovadores a la universitat.
En aquesta mateixa línia, el quart capítol del pòdcast de la Universitat d'Estiu del Cooperativisme compta amb la presència de Simona Cerri, sòcia de la cooperativa Arqbag i membre del Consell Rector de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, i Jordi Rojas, soci de la cooperativa Opcions, i membre del Consell Rector de la Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de Catalunya.
En aquest episodi les dues expertes parlen amb Laura Grau de com es pot aterrar l'economia social i solidària dins dels currículums i la recerca i es pregunten si la transferència de coneixements pot ser abordada d'una altra manera que no sigui la tradicional que ha seguit un model mercantil.
Sol comunitari i habitatge en cessió d’ús
L'habitatge és un dret bàsic que, en els darrers temps, s'ha vist amenaçat per les lògiques especulatives. En aquest episodi del pòdcast de la UESCOOP, Glòria Rúbio, coordinadora de projectes de la Fundació Dinamo, i en Raimon Gassiot, soci de Coop57, expliquen com reposicionar aquest dret bàsic a través dels principis del cooperativisme.
"S'ha d'entendre l'habitatge com un dret bàsic", comenta Gassiot durant l'episodi, "que ha de donar estabilitat a les persones i que ha de fugir del concepte de la propietat privada". A més, Rúbio afegeix que, el que fa tant característic a l'habitatge en cessió d'ús, és la seva voluntat de "promoure i impulsar la convivència i les xarxes de suport mutu entre les mateixes sòcies i també amb l'entorn".
Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària
El darrer pòdcast de la UESCOOP aborda les polítiques públiques i com es pot impulsar el cooperativisme des de les administracions locals.
Betlem Parés, Gerent de l'Institut de Desenvolupament de l'Ajuntament de Manlleu, i secretària de la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària (XMESS), i Xavi Rubio, cap del Departament d'Economia Social i Solidària de l'Ajuntament de Barcelona, i president de la XMESS, conversen amb Laura Grau sobre què és, quina tasca desenvolupa i com va sorgir la Xarxa.
Tots els pòdcasts es poden recuperar al canal de YouTube de la Confederació de Cooperatives de Catalunya i estan reunits en aquesta llista de reproducció.
Afegeix un nou comentari