Àmbit de la notícia
Econòmic

El present i el futur de Can Batlló

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a
Dani Gallart
  • Can Batlló és un espai autogestionat pel veïnal que ofereix tot tipus de serveis. Font: Can Batlló.
    Can Batlló és un espai autogestionat pel barri de Sants i que ofereix tot tipus de serveis, des d'espais de creació musical fins a tallers de cervesa artesana. Font: Can Batlló. Font: Font: Can Batlló.
  • Antigament era un recinte industrial de nou hectàrees de superfície ubicat al barri de La Bordeta. Font: Can Batlló.
    Antigament era un recinte industrial de nou hectàrees de superfície ubicat al barri de La Bordeta. Font: Can Batlló. Font: Font: Can Batlló.
  • Un dels espais més populars és el bar del recinte. Font: Can Batlló.
    Un dels espais més populars és el bar del recinte. Font: Can Batlló. Font: Font: Can Batlló.
  • Els horts ja disposen de més de 700 metres quadrats. Font: Can Batlló.
    Els horts ja disposen de més de 700 metres quadrats. Font: Can Batlló. Font: Font: Can Batlló.

Actualment, ofereix 25 tallers i 300 activitats anuals com teatre, cinema, concerts, presentacions de llibres, circ, hort i poesia.

Can Batlló (CB) és un espai comunitari, veïnal i autogestionat, guanyat pel veïnat de Sants i la Bordeta l’11 de juny de 2011.

L’objectiu és oferir al barri uns espais d’oci i cultura a més d’un lloc per a l’economia social i un parc com a zona verda.


Les iniciatives de Can Batlló

Juan Costa, de la secretaria de Can Batlló, ens explica tot tipus d’iniciatives per donar servei a les necessitats del veïnat. “Els horts ja disposen de més de 700 metres quadrats, el parc de gossos és, potser, l’espai més gran vist a la ciutat, la biblioteca té més de 25.000 llibres tots ells donats pels veïns, existeix un taller d’infraestructures on es fa mecànica i electricitat per rehabilitar els espais o la mateixa fusteria”.

L’espai compta amb altres espais i serveis com el taller de cervesa artesana, el centre d’arxiu dels moviments socials, espai de creació musical, autoreparació de motos, bicicletes i cadires de rodes, un espai familiar on els més menuts i els seus pares poden esplaiar-se, un taller d’arts plàstiques o grups dedicats a la gestió, economia, negociació i estratègia.

Costa explica que “hi ha espais amb serveis concrets. La Fondona és un grup per l’estudi i difusió de temes de gènere, la Troca, una escola de formació d’adults i la Garrofera una cooperativa de consum ecològic”

Qualsevol nova iniciativa és rebuda a la secretaria i després d’un procés, s’analitza si tenen cabuda o no.

 

Futurs projectes

"A curt termini, volem rehabilitar els espais i fer-los hàbils per omplir-los d’activitat" assegura Costa. S’espera que aprovin el projecte del nou parc de Can Batlló de gairebé cinc hectàrees, ja que el veïnat ja ha dissenyat una proposta.

"A llarg termini estem a punt de tancar un nou conveni en les pròximes setmanes per disposar de Can Batlló per 30 anys, si no hi ha cap retallada dels partits polítics” explica Costa.

Qualsevol persona que vulgui col·laborar, simplement ha d’anar a Can Batlló i posar-se a treballar en un dels seus grups o activitats. També et pots fer soci donant les teves dades a la secretaria i especificant quina quota vols i pots pagar (existeix la quota zero).

Costa assegura que “els avantatges són participar en una de les experiències més grans a la nostra ciutat en termes veïnals”. 

 

El camí cap a Can Batlló

“La lluita per aconseguir l’espai no ha estat gens fàcil” assegura Costa. Al mancar d’ingressos de rentes per part de la propietat, van demanar a l’Ajuntament la construcció de pisos. Cap el 2006, es va arribar a un principi d’acord entre la propietat de l’Ajuntament i els veïns’.

L’acord reduïa la part de construcció de pisos de renda lliure i assegurava que es farien una quantitat de pisos d’habitatge social, a més de la zona verda i dels equipaments.

Però el 2008, al esclatar la bombolla immobiliària no es va arribar a fer res. El 2009, els veïns van demanar que Can Batlló s’obrís al barri i des de l’administració van respondre que estaven en converses amb la propietat i que aviat començarien les obres.

El veïnat, per la seva part, va engegar la campanya ‘Tic Tac Can Batlló’, que va consistir en fer actuacions anunciant els dies que faltaven per entrar.

Costa assegura que “en un principi la campanya estava feta per uns 15 veïns i per arribar a una mica més de 200 persones. Es va fixar la data de l’11 de juny del 2011 com el dia per entrar. Cinc dies abans, van rebre una trucada del gabinet que representa a la propietat i els van citar pel dia següent”.

Els van proposar la cessió d’un bloc a l’Ajuntament i que aquest el cedís als veïns. Es va acceptar la proposta, després d’haver-la consultat a l'assemblea i es va signar un document de cessió 48 hores abans de la data d’entrada. Per tant, Can Batlló no és un espai ocupat.

 



Com funciona des de dins?

L’assemblea general de Can Batlló és l’orgue decisori. Es reuneix un cop al mes i la conformen totes les persones de Can Batlló. Costa explica que “per ordre pràctic, l’espai s’organitza per comissions dividides per aptitud afinitat, com la biblioteca, el bar social o el rocòdrom, amb un total de 30 comissions”. 

Una altra manera d’organització és per grups de treball. Són comissions transversals temporals per fer una activitat concreta manada per l’assemblea, com ara ‘Festes de la Bordeta’. També s'hi desenvolupen temes en els quals no hi ha hagut acord.

També s’organitzen per projectes nascuts a Can Batlló, però sent autònoms i amb una forta incidència econòmica. Alguns d’ells són la Borda, cooperativa d’habitatge en cessió d’ús ja construïda, Coòpolis, viver per la creació i formació d’empreses cooperatives, Arcadia, escola autogestionada i Sotrac, cooperativa d’habitatge en cessió d’ús.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari