Barcelona destina 385.000 euros a estendre un programa d'ajut a la gent gran

Suport Associatiu - Econòmic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Portada del dossier informatiu sobre el programa
Portada del dossier informatiu sobre el programa
Mari Jose Conte, una de les voluntàries que s'encarrega de fer trucades periòdiques a les persones usuàries del barri de Sant Andreu
Mari Jose Conte, una de les voluntàries que s'encarrega de fer trucades periòdiques a les persones usuàries del barri de Sant Andreu
El projecte uneix entitats, equipaments municipals, veïnat i comerços per treballar en xarxa
El projecte uneix entitats, equipaments municipals, veïnat i comerços per treballar en xarxa

Barcelona destina 385.000 euros a estendre un programa d'ajut a la gent gran

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Associatiu - Econòmic

Resum: 

El projecte Radars arribarà el 2019 al 77% de les persones ancianes de la ciutat i continuarà treballant en xarxa amb comerços, veïnat i entitats.

L’Ajuntament de Barcelona ampliarà la cobertura del programa Radars, que dona suport a la gent gran que pateix solitud, a 53 barris de Barcelona. Així, es preveu que l’any 2019, el projecte incideixi al 77% dels ancians i ancianes de la ciutat.

La mesurà va acompanyada d’un increment de la dotació pressupostària del projecte fins a 385.000 euros anuals, amb els quals es vol treballar en la detecció de persones grans en situació de risc a Barcelona.

Ara, el programa està implantat a 35 barris barcelonins i fa el seguiment de 865 persones, en col·laboració amb 348 entitats, 1.400 veïns i veïnes, més de 1.200 comerços i 516 farmàcies. Tots es coordinen per vertebrar una xarxa comunitària que permeti programar accions preventives i millorar la vida de les persones que se senten soles.

“No necessàriament són persones ancianes, n’hi ha que amb 65 anys se senten molt soles”, explica Elisa Sala, coordinadora del projecte, que es va posar en marxa el 2008 amb el focus posat sobre la gent de 75 anys o més.

El perfil de persones usuàries es va ampliar a partir del 2012, quan l’equip impulsor del programa es va adonar que l’impacte de la solitud també perjudicava persones a partir dels 65 anys.

Detecció i prevenció

“Moltes vegades la solitud té a veure amb la família. Detectar aquest sentiment no és fàcil, però amb el treball en xarxa, ho estem aconseguint”, explica Sala. El primer que fan des de Serveis Socials és contactar amb les entitats per saber si s’està duent a terme algun pla de desenvolupament comunitari vinculat amb la gent gran. Si no, es comença de zero unint associacions, biblioteques i Centres d’Atenció Primària, entre d’altres, per teixir estratègies de sensibilització i prevenció.

Després de les tasques de detecció, es crea la plataforma de seguiment telefònic, on persones voluntàries com Maria José Conte contacten periòdicament amb les persones usuàries per començar a crear un vincle afectiu i, un cop coneixen les prioritats de cadascuna, recomanar-los d’anar a alguna de les activitats organitzades al barri i adreçades a gent gran.

“Truco a cinc persones grans, un cop al mes a cadascuna, i parlem de com es troben, de si necessiten alguna cosa, de tot i de res”, diu Conte, que admet que al principi costa agafar confiança, però que a poc a poc la van guanyant. “Al final, t’acaben dient que esperaran la trucada el mes següent”, riu Conte, satisfeta de la seva feina com a voluntària al barri de Sant Andreu. Ja fa dos anys que participa al programa Radars del barri, on hi ha una cinquantena de persones usuàries.

Tothom pot ser un radar

A banda de la plataforma de seguiment telefònic, es compta amb el suport del veïnat i de comerciants, que de manera respectuosa amb la privacitat de la persona, però alhora sent observadors/es, hauran d’estar alerta sobre algun canvi destacable en la rutina, comportament o aspecte de les persones usuàries detectades al barri com a susceptibles a l’exclusió social. Si se n’adonen d’algun canvi, es posen en contacte amb l’equip coordinador del programa Radar a través d’un telèfon o un correu que se’ls facilita en el marc del projecte.

Mapa de Barcelona el setembre del 2016, amb les zones on té incidència el programa pintades de verd

Mapa de Barcelona el 2019, amb el programa Radars estès a la majoria dels barris

Afegeix un comentari nou