Àmbit de la notícia
Econòmic

L’Institut Català de la Salut impulsa un projecte d’economia circular per reutilitzar residus tèxtils

Entitat redactora
Suport Tercer Sector - Econòmic
Autor/a
Eugenia Ifer
  • Economia circular
    Amb la reutilització dels residus tèxtils se substituiran 300.000 bosses de plàstic a l'Hospital de Bellvitge. Font: Hospital de Bellvitge. Font: Hospital Universitari de Bellvitge
  • Economia circular ics
    S’han creat dos llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat gràcies al reaprofitament creatiu. Font: Hospital de Bellvitge. Font: Hospital Universitari de Bellvitge

La prova pilot donarà una segona oportunitat a 3.000 kg de llençols i cobrellits de l’Hospital de Bellvitge.

L’Institut Català de la Salut (ICS), conjuntament amb l’entitat sense ànim de lucre Fundació Engrunes, inicia un projecte d’economia circular amb l’objectiu de salvar els residus tèxtils dels centres sanitaris. Aquest material (fins ara de rebuig) es reutilitzarà com a substitut del plàstic als hospitals i Centres d’Atenció Primària (CAP).

En una prova pilot d’aquest projecte, amb el lema ‘Roba d’anada i tornada’, s’està donant una segona vida als llençols i cobrellits de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), que un cop acabada la seva funció inicial haurien esdevingut residus tèxtils.

Fins al moment, la prova pilot ja ha salvat quasi 3.000 kg de llençols que, després de passar per un procés d’higienització, se’ls ha donat noves formes i finalitats: bosses de nanses per a la dispensació de medicació al Servei de Farmàcia Hospitalària, sacs per a la bugaderia de l’HUB, i sacs per a contenidors per a la recollida de bates i uniformes bruts als Centres d’Atenció Primària Metropolitana Sud de l’ICS. La vida útil de les bosses és de fins a seixanta rentades.

Segons ha explicat Raquel Salas, responsable ambiental de la Direcció d’Atenció Primària Metropolitana Sud de l’ICS: “es preveu substituir l’ús de 228.000 bosses de plàstic per al trasllat de roba bruta tant dins del centre hospitalari com als CAPS, i 68.500 bosses de plàstic per a la dispensació de medicaments. A més, l’estalvi de plàstic equival a embolicar tota la superfície de l’Hospital de Bellvitge fins a vint-i-sis vegades”.

El projecte ha nascut a les trobades del Club EMAS, una iniciativa pionera a la Unió Europea que agrupa organitzacions de diferents sectors i dimensions amb la voluntat de millora ambiental, i compta amb suport econòmic per part de l’Agència de Residus de Catalunya.

“Aquesta prova pilot té com a objectiu comprovar la viabilitat de la iniciativa per donar-li continuïtat. Esperem poder-la estendre, com a mínim, a tota la xarxa d’hospitals de l’ICS”, ha afegit Jordi Pujadas, responsable de Medi Ambient de l’ICS i de l’equip que impulsa ICS Verds, el conjunt d’accions per a la sostenibilitat de la institució.

El reciclatge creatiu crea ocupació

A més d’un important impacte en la petjada ecològica, la prova pilot de la reutilització dels llenços de l’Hospital de Bellvitge ha creat dos llocs de treball per a persones de col·lectius en risc d’exclusió, en col·laboració amb la Fundació Engrunes.

Precisament, aquest projecte es basa en el concepte d’economia circular 'upcycling', també conegut com a suprareciclatge o reciclatge creatiu, basat en l’aprofitament dels objectes per crear nous productes o, cosa que és el mateix, transformar residus en objectes que adquireixen més valor que els originals amb l’ús de la imaginació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari