Rajoy puja l’IVA al 21% i redueix els serveis que tributen a tipus reduït

 • Reacció de Gaspar Llamazares a l'anunci de les mesures, imatge d'Andrés Kudacki.

  Reacció de Gaspar Llamazares a l'anunci de les mesures, imatge d'Andrés Kudacki.

El Govern central ha anunciat un paquet de mesures per intentar estalviar 65.000 milions d’euros i poder acomplir els objectius del dèficit. Les mesures, entres les quals la pujada de l’IVA i la reducció de productes i serveis amb tipus d'IVA reduït, entraran en vigor a partir de l'1 de setembre.

Avui, dissabte dia 14 de juliol, s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat el paquet de mesures aprovat divendres al Consell de Ministres, l’objectiu del qual és complir amb els objectius del dèficit i estalviar 65.000 milions d’euros en els pròxims dos anys i mig.

Pel que ateny a les entitats, el Govern central ha instaurat una pujada de l’IVA, la més gran de la història, que passarà del 18% al 21%. El tipus reduït també augmentarà, en aquest cas, del 8% anterior al 10%, mentre que el tipus superreduït es mantindrà estable en el 4%.

A més, alguns dels productes i serveis que actualment estan gravats al tipus reduït passaran a estar gravats a tipus general, patint un augment del 13%. D'aquests serveis, els canvis que afectaran més a les entitats no lucratives són:

 • Serveis relacionats amb l'esport, prestats a persones físiques (art. 20.1.13é Llei de l'IVA): quan no estiguin exempts, passaran a tributar al tipus general.
   
 • Serveis culturals (art. 20.1.14é Llei de l'IVA): quan no estiguin exempts, passaran a tributar al tipus general, amb l'única excepció de les entrades a biblioteques, arxius i centres de documentació i a museus, galeries d'art i pinacoteques.
   
 • Serveis d'acció social (art. 20.1.8é Llei de l'IVA) ; quan no estiguin exempts, continuen tributant a tipus reduït.

 

Amb aquesta reforma fiscal, les entitats exemptes de la tributació de l’IVA patiran un augment de despesa perquè hauran d’assumir aquesta pujada, que suportaran en les seves compres de béns i serveis, però que no podran repercutir al consumidor final justament per la seva condició d’exemptes.

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va anunciar les reformes declarant que “Jo sóc el primer en estar fent el que no m’agrada. Vaig dir que abaixaria els impostos i els estic apujant, no he canviat de criteris i no renuncio a abaixar-los quan sigui possible, però han canviat les circumstàncies i he d’adaptar-me a elles”.

El paquet de mesures de l’executiu espanyol contempla també:

 • la supressió de la paga extra de Nadal dels funcionaris i empleats públics,
 • la reducció de les prestacions d’atur del 60% al 50% de la base reguladora a partir dels 6 mesos, mantenint els 24 com a període màxim,
 • la disminució de les cotitzacions socials un punt el 2013 i un altre punt addicional el 2014,
 • l’eliminació de la desgravació per habitatge a partir de 2013,
 • una nova tributació mediambiental per impulsar el principi “qui contamina paga”,
 • una reducció del 30% dels regidors,
 • una disminució d’empreses i fundacions públiques i una liberalització i, en el seu cas, privatització dels serveis ferroviaris, portuaris i aeroportuaris,
 • l’eliminació de les bonificacions a la contractació, excepte per discapacitats i emprenedors,
 • una retallada als ministeris de 600 milions d’euros.

 

Podeu consultar el conjunt total de mesures i les especificacions de cadascuna aquí.

Afegeix un comentari nou