La SEPA: nova normativa de pagaments de la zona euro (II)
Comparteix
El proper 1 de febrer de 2014 entrarà en vigor una nova manera de regular els instruments de pagament, promoguda per la Unió Europea. Es tracta de la SEPA (Zona Única de Pagaments en Euros).
En aquest recurs i en el seu complementari, es mostraran les principals característiques d'aquest sistema i les operacions que queden afectades.
Càrrecs directes (rebuts domiciliats)
Els càrrecs directes o rebuts domiciliats en SEPA tenen les següents característiques:
- S'expressaran en euros.
- No hi ha límit d'import..
- Han de portar la clàusula de despeses compartides.
- Identificació del compte mitjançant l'IBAN.
- Informació inclosa en el rebut de màxim 140 caràcters, que es transmeten íntegrament del creditor al deutor.
- Ús per pagaments periòdics i puntuals, tant de serveis com comercials o per quotes socials.
- Obligatori conservar les ordres de domiciliació (que s'anomenaran mandats), i les seves variacions, mentre es pugui exigir per justificar l'existència de l'autorització d'un cobrament.
- Nous formats pels fitxers bancaris de remesa dels rebuts: 19.14 (AEB) o ISO 20022 CORE XML per les de tipus CORE i 19.44 (AEB) o ISO 20022 B2B XML per les de tipus B2B .
Termini de presentació i seqüència del càrrecs directes
L'emissor dels rebuts haurà de presentar el fitxer dels rebuts amb prou antelació a la seva entitat bancària.
En la modalitat Bàsica o CORE, el termini general serà de 7 dies hàbils per a primeres operacions o úniques, i de 4 dies hàbils per a operacions recurrents. no obstant això, existeix la possibilitat d'aplicar un termini més reduït, de 3 dies, i sense discriminació per tipus de càrrec, sempre que es tracti d'entitats financeres adherides a la modalitat específica COR1. D'aquesta manera, el termini s'equipara al sistema de domiciliacions actual.
A la relació de càrrecs caldrà indicar un codi en funció de si aquest correspon a un pagament únic o a un de recurrent, utilitzant les claus següents:
- FRST. Pel primer càrrec d'una sèrie de càrrecs recurrents.
- RCUR. Càrrec d'una sèrie de càrrecs recurrents corresponents a un mateix mandat, quan no es tracti ni del primer ni del darrer.
- FNAL. Darrer càrrec d'una sèrie de càrrecs recurrents.
- OOFF. Càrrec corresponent a una autorització amb un pagament únic.
Obligacions documentals: el mandat
El mandat és l'equivalent a les ordres de domiciliació actuals. Amb aquest document, el deutor autoritza a la seva entitat bancària a carregar en el seu compte els rebuts presentats al cobrament per l'entitat bancària del creditor. Cal que existeixi el document abans d'iniciar cap tipus de cobrament i que aquest estigui signat, ja sigui de forma manuscrita o amb signatura electrònica.
El creditor haurà de conservar-ho mentre estigui en vigor, durant el període de reemborsament i també durant els terminis que estableixi la Llei per a la conservació de documents, un cop cancel·lat. La correcta custòdia és important, ja que en cas que es perdi o no es trobi el mandat, s'entendrà que la operació no està autoritzada.
El mandat caduca quan el creditor no presenta cap càrrec contra ell en un període de 36 mesos, a comptar des de la data del darrer càrrec, independentment que aquest fos pagat, rebutjat, retornat o reemborsat). Si es volguessin fer càrrecs respecte a un mandat caducat, caldria crear-ne un de nou.
Per cada mandat cal que el creditor assigni una referència única, un codi alfanumèric de 35 posicions, que permetrà identificar cada ordre de domiciliació signada pel deutor, i que serà única per a cada mandat.
Informació a incloure en el document de mandat
La informació mínima que ha de tenir el mandat és:
- Referència única del mandat.
- Nom i domicili del deutor.
- IBAN i, si s'escau, BIC del compte del deutor.
- Nom del creditor.
- Identificador del creditor, proporcionat per la seva entitat financera.
- Tipus de pagament.
- Data de la signatura de l'autorització.
- Signatura del deutor.
- Indicació inequívoca de què es tracta d'un mandat de càrrec directe SEPA (normalment, a l'encapçalament del document).
- En cas que correspongui a la modalitat B2B, indicació expressa de la renúncia al dret de devolució per part del deutor.
Validesa dels mandats actuals i terminis de devolució dels rebuts
Les ordres que ja existien anteriors a l'1 de febrer de 2014 continuaran sent vàlides, però només per la modalitat Bàsica o CORE. No es contemplen en el sistema els consentiments tàcits. En la modalitat B2B caldrà obtenir nous mandats en tots els casos.
Els terminis de devolució, en la modalitat Bàsica o CORE no es modifiquen, i continuen essent de 8 setmanes per operacions per les quals es disposi de mandat, i de 13 mesos per aquelles que no estiguin prèviament autoritzades.
En el cas de la modalitat B2B, voluntària i d'ús exclusiu per a operacions empresarials, no és possible efectuar càrrecs sense el mandat previ i, en cas que hi existeixi, no hi haurà possibilitat de demanar el reemborsament del càrrec.
Com s'han de preparar les entitats per fer la migració a SEPA
Les entitats, per no tenir problemes quan es produeixi l'entrada en vigor a 1 de febrer de 2014, hauran de comprovar que, com a mínim:
- Disposen dels números de compte IBAN correctes dels seus associats, usuaris o clients, així com dels destinataris de tots aquells pagaments que facin mitjançant transferència. En especial, caldrà tenir en compte aquells números que podin haver variat a causa de la reestructuració del sistema financer espanyol (entitats absorbides o comprades per altres, o que hagin desaparegut).
- Disposen físicament de les ordres de domiciliació dels rebuts existents abans de l'entrada en vigor del sistema, i en cas que no es disposi d'elles, sol·licitar-la per escrit al deutor.
- Disposen d'un software per generar els rebuts i les ordres de pagament que estigui adaptat a SEPA.
- Disposen d'un model de mandat o autorització de càrrecs que contingui tota la informació necessària, així com d'un sistema d'arxiu i custòdia d'aquesta documentació (tant de la nova com de la que ja tenien) adequat.