Àmbit de la notícia
Formació

Com afronten les entitats i oficines de voluntariat universitari el 2021?

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Josep Carbonell
  • Les entitats i oficines de voluntariat universitari treballaran aquest 2021 per mantenir els seus programes de voluntariat.
  • Els campus universitaris buits, una constant en temps de pandèmia.
    Els campus universitaris buits, una constant en temps de pandèmia.

La pandèmia ha deixat les aules universitàries sense alumnat. En aquest context, quins són els reptes per aquest nou any? I les principals dificultats? Es generen noves oportunitats?

Fer un tomb pels campus universitaris en període de pandèmia és poc menys que desolador. Aules tancades, recintes pràcticament buits i més silenci de l’habitual ens transporten a una realitat molt allunyada del que es coneixia fins ara. Les classes telemàtiques i les restriccions de mobilitat derivades de la pandèmia han precipitat un canvi d’hàbits que ha afectat tota la comunitat universitària, des del professorat i l’alumnat, a les entitats i oficines de voluntariat universitàries.

Aquestes organitzacions ofereixen a la comunitat estudiantil l’oportunitat de participar activament de la societat incidint en el desenvolupament de competències transversals amb l’objectiu de promoure el seu desenvolupament integral i contribuir a la seva formació com a ciutadans i ciutadanes actives i responsables socialment.

La pandèmia i la no presencialitat a les aules ha trastocat el dia a dia d’aquestes entitats universitàries que es pregunten, amb incertesa, fins quan durarà tot plegat, com donaran resposta a les noves emergències socials que se’n derivin i com afectarà tot plegat al pressupost de l’entitat. Hem parlat amb algunes d’aquestes oficines de voluntariat per conèixer com afronten el 2021.  

Adaptar la tasca a les necessitats del moment

La pandèmia i l’anul·lació de les classes presencials ha obligat a suspendre alguns dels programes de voluntariat presencial que les entitats universitàries tenien en marxa. Però, gràcies a l’esforç d’adaptació i a la creativitat d’aquestes organitzacions, moltes activitats i formacions es podran salvar i adaptar a les necessitats d’aquest 2021.

La Noèlia Rivas, tècnica de voluntariat del Servei d’Atenció a la Comunitat Universitària de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), afirma que “haurem de replantejar activitats presencials i pensar en nous formats. Les activitats de formació són les més senzilles d’adaptar gràcies a les eines digitals que tenim avui en dia però, amb les intervencions presencials és més difícil”.

Tot i així, la Noèlia ens posa un exemple d’un projecte d’intervenció que sí que podran mantenir: “el projecte Horitzons, que es basa a fer intervencions en centres de secundària es mantindrà aquest 2021. S’ha parlat amb els centres i l’adaptació implica reduir les sessions presencials, minimitzar els voluntaris que hi assistiran i crear grups bombolla”.

La Gemma Ros, responsable de cooperació i voluntariat de la Universitat de Girona (UdG), explica que el març de 2020 van haver d’aturar el voluntariat presencial però ràpidament es van adaptar per poder oferir els voluntariats en línia o per via telefònica que les entitats demanaven: “es va realitzar teleassistència a gent gran i a altres col·lectius vulnerables, activitats lúdiques amb infants amb cardiopatia i suport de conversa en català per a persones nouvingudes”. Malgrat les dificultats, la Gemma confia a mantenir aquesta activitat durant el 2021.

Des de l’Àrea de Voluntariat de la Fundació Autònoma Solidària (FAS), la Sara Martínez assegura que durant el 2021 “continuarem apostant pel voluntariat però amb accions i formes de fer noves i ajustades a cada programa i a la situació actual” i afegeix que “moltes d’aquestes activitats seran en format virtual amb protocols específics i en constant revisió per fer-ho de forma segura i efectiva”.

Així mateix, l’entitat mantindrà el seguiment i formació de les persones voluntàries de forma virtual.

Repte comú: continuar sent l’espai de referència del voluntariat universitari

Preguntada sobre els reptes que es marquen aquest 2021, la Noèlia Rivas afirma que a la UPF intentaran “no perdre les activitats de voluntariat i evitar que els estudiants perdin les ganes de fer-ne i caigui la participació” i es mostra optimista en remarcar que tot i la pandèmia, “els nostres estudiants implicats en els projectes de voluntariat i les entitats amb les qual treballem s’han adaptat molt bé a la situació”.

Mantenint aquesta visió optimista, la Sara Martínez explica que aquest any confien “a continuar sent l’espai de referència del voluntariat a la UAB” i marca com a repte de l’equip que gestiona el voluntariat “la capacitat d’adaptació i de reacció als canvis constants de la situació, fet que implica tenir previstos diversos escenaris alternatius i decidir quin es posa en marxa en cada moment en funció de les normatives i restriccions.”

Així mateix, la responsable de l'àrea de voluntariat de la FAS creu que tenen el repte de mirar a la societat i “estar en disposició de rebre propostes i de donar respostes a les noves necessitats, encara que això suposi sortir de la zona de confort i innovar aprofitant l’expertesa que l’entorn universitari proporciona”.

Principal dificultat: l’activitat universitària ha quedat reduïda a les classes en línia

Les principals dificultats que preveuen aquest 2021 giren al voltant de les limitacions que suposa el fet que els i les estudiants no estiguin assistint de manera presencial a les classes i les restriccions de mobilitat. “Costa més fer arribar la informació de les activitats extraacadèmiques i motivar a l’alumnat perquè l’activitat universitària ha quedat reduïda a les classes en línia” ens diu la Noèlia.

D’altra banda, La Sara també posa sobre la taula la dificultat de gestionar la incertesa: “com qualsevol altra entitat social, els equips estem cansats i costa mantenir la motivació envers una feina que t’obliga a fer i refer de manera constant i on l’impacte sovint es redueix”.

Per acabar, la Sara també veu com a dificultat per aquest 2021 la complexitat per cuidar les relacions ja que “hem notat que els equips de persones voluntàries  i treballadores necessiten sentir el caliu dels altres. La virtualitat és efectiva, però no sempre respon a aquesta necessitat. Un membre de l’equip d’estudiants ens comentava que anar a la universitat, a l’oficina i fer la feina acompanyat el feia sentir que tot era una mica més normal”.

Oportunitats: Més competències digitals i més impacte a les xarxes socials

Les tres protagonistes coincideixen en afirmar que tot i les dificultats, s’ha de mirar endavant i agafar-se a les noves oportunitats que se’n deriven. La Gemma posa com a exemple “l’impuls que la pandèmia ha donat a l’adaptació dels cursos de formació al format en línia, fet que ha permès als i les estudiants poder-los fer des de casa i en qualsevol moment del dia, facilitant-ne la participació”.

Una altra oportunitat derivada de la pandèmia ha estat el coneixement i la formació adquirits amb les eines virtuals, aprenentatges que segons la Sara, “ja es queden amb nosaltres”. A més, la responsable de l’Àrea de voluntariat de la FAS remarca que la nova realitat “ens ha permès ser més eficients, deixar enrere algunes formes de fer i perdre la por a provar idees noves”.

Per acabar, la Sara també veu com a oportunitat el creixement en presència i impacte que la FAS ha tingut a les xarxes socials i assegura que “com que la valoració que en fem és molt positiva, hem decidit posar fil a l’agulla i formar-nos en aquest àmbit”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari