Guies bàsiques per introduir la participació ciutadana
Comparteix
A continuació es proposen algunes guies bàsiques per introduir-vos al món de la participació ciutadana.
La participació o implicació ciutadana és la incorporació, de forma transparent i ordenada, de les persones i la societat civil a la presa de decisions públiques, per tal d’apoderar-les. A continuació, es presenten diverses guies que poden ajudar a les entitats i organitzacions a impulsar-la des dels seus espais.
Guia fàcil de participació ciutadana
En aquesta guia elaborada per l'Ajuntament de Palafrugell, que tot i que vol ser una explicació de les diferents maneres de participar que es despleguen en aquest municipi d'ençà de l'establiment del seu Reglament de Participació Ciutadana el 2022, pot ser extrapolat a altres situacions i circumstàncies, ja que recull recomanacions derivades de l'experiència acumulada al llarg de més d'una dècada de participació al municipi.
Dret a participar: decàleg de participació infantil
Aquest decàleg de participació Infantil d’Esplais Catalans (2015), porta per títol 'Dret a participar'. En aquest recurs es poden trobar diversos consells i explicacions agrupats en 10 idees, que resumeixen tant allò que s’entén per participació com la manera d’aconseguir que els infants de l’esplai coneguin aquest dret i en facin ús.
Guies breus de participació ciutadana
El Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya posa a disposició de qualsevol administració, entitat o persona interessada les guies breus de participació ciutadana, un seguit de documents que promouen la participació i ofereixen eines per a facilitar processos participatius a nivell local, complementades amb exemples pràctics.
Les guies que s'hi poden trobar són:
- Guia de disseny d'espais deliberatius per a la participació ciutadana
- Guia per a fomentar la participació en programes de regeneració urbana integral
- Guia per avaluar processos participatius
- Guia d'instruments de participació ciutadana a Catalunya
- Guia per a la gestió col·laborativa d'espais i equipaments públics
- Guia de transparència i rendició de comptes en l'administració local
- Guia per a la implantació del govern obert als municipis de Catalunya
- Guia per dissenyar i executar processos participatius en l'àmbit municipal
- Guia breu per a millorar la participació interna de les entitats
- Guia de transversalitat de gènere en els processos participatius
- Guia pràctica per impulsar consultes ciutadanes al món local
- Guia per planificar, executar i avaluar els processos de participació
- Orientacions per planificar polítiques amb impacte territorial
Repensar la participació ciutadana en el món local
Aquest volum, editat l'any 2015, recull les reflexions, les propostes i les conclusions de dos grups de treballs formats per persones expertes del món local, tècniques i electes, i del món acadèmic impulsat per la Diputació de Barcelona. L'objectiu és revisar el concepte de participació ciutadana en les administracions locals per tal de cercar noves formes de relació entre l'administració i la ciutadania que s'adaptin als temps actuals, i identificar els reptes que poden contribuir, de manera significativa, a fer de la participació un element central de recerca de respostes per a les necessitats de la societat.
Les barreres a la participació política: una qüestió de democràcia i cohesió
Aquest estudi respon a un encàrrec de la Taula del Tercer Sector, dut a term el febrer de 2021 i se centra en recerca se centra en la participació política dels col·lectius en situació de vulnerabilitat. En concret, s’han contemplat els següents col·lectius:
- Persones estrangeres de fora de la Unió Europea.
- Gent gran.
- Infància.
- Persones amb discapacitat.
- Persones privades de llibertat.
- Persones sense llar.
Guia de comunicació per a projectes de participació ciutadana
Comunicar és una de les claus de l'experiència participativa. Sense persones implicades, que participin, no tindrà sentit realitzar accions de participació. Conscient d'això, la Diputació de Barcelona ofereix aquesta guia del 2020, que recull les principals claus i característques que cal que tingui un pla de comunicació de projectes de participació ciutadana, i algunes eines que ajuden a prioritzar, enfocar la feina i establir objectius coherents.
Guia sobre la participació ciutadana en els processos normatius
La Secció de Participació Ciutadana, Bon Govern i Transparència de la Diputació de Girona adreça aquesta guia a les administracions locals que hagin de fer una consulta pública prèvia en compliment de la Llei 39/2015, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Detalla com organitzar aquesta mena de consultes posant el focus en la participació ciutadana per a la creació de la normativa municipal.