10 propostes de continguts diferents i atractius per al blog

 Font:
Font:
 Font:
Font:

10 propostes de continguts diferents i atractius per al blog

Resum: 

Com aconseguir continguts de qualitat i originals per al teu web, pensats de forma que s'adaptin a xarxes socials i a dispositius mòbils?

Habitualment, la comunicació web de les ONG parla dels avanços de l'entitat, explica històries d'èxit i bones pràctiques, comenta novetats o l'estat actual de les línies de treball, i promou convocatòries d'accions. Avui en dia, aquests continguts són els més habituals i resulten molt importants en la comunicació de les entitats. Tot i així, els continguts més compartits i retuitejats seran aquells excepcionals, els que van més enllà de l'estàndard.

Entre els 250 milions de blogs i els mitjans de comunicació en línia del món destaquen autors i autores excel·lents en la manera de narrar-les seves històries, i aconsegueixen arribar més enllà dels blogs tradicionals. A més a més, xarxes socials i mitjans mòbils alteren els formats periodístics. Podem aplicar el mateix als 'bloggers' del sector associatiu.

Presentem un seguit de 10 propostes per elaborar continguts amb potencial de ser espectaculars i virals per les xarxes socials.

1. Llistes enumerades

Presentar els objectius o els programes de l'entitat en forma de llista numerada ajuda a cridar l'atenció de lectors, possibles donants i persones voluntàries. En temps de xarxes socials i missatges curts tipus Twitter, acostumem llegir en diagonal i escanejar ràpidament per llistats. Els continguts enumerats destaquen, criden l'atenció i sovint ens pica la curiositat. Trobem exemples de llistes enumerades en els següents continguts:

Les llistes numerades s'adapten molt bé al format mòbil i serveixen per compartir-ne el contingut a les xarxes socials, de manera que aconseguim arribar més enllà del nostres lectors i lectores habituals.

2. Assaig fotogràfic

És un format emergent dels últims anys que s'adapta molt bé a la preferència per la lectura ràpida. L'assaig fotogràfic consisteix de mínim 5 fotografies amb les que intentem explicar una història o provocar una sèrie d'emocions en els lectors (veure també la definició de la Viquipèdia, en anglès). Les fotografies han de ser totes el mateix format, emmarcades, i amb títol en lletra gran. L'assaig fotogràfic va acompanyat d'un paràgraf d'introducció i conclou amb una crida a l'acció.

Com exemple, trobem 'Treading Water' de National Geografic.

3. Resumir estudis

Una bona estratègia de comunicació és incloure, com a tasca habitual, la publicació de resums d'articles i informes importants per al nostre sector. Sovint, les entitats i institucions comparteixen aquests continguts per les xarxes socials. I resulta encara millor si aprofitem el hashtag de l'estudi. Per fer un resum, emprem llistes numerades i es aconsellable explicar com a mínim cinc dades o fets importants de l'estudi. Cada aportació o tuit enllaçarà amb un dels ítems destacats.

4. Compartir recursos importants per les vostres causes

Internet es un repositori enorme de recursos, on podem trobar un volum molt alt d'articles sobre salut, estil de vida, família i cultura popular. Els continguts més visitats des de dispositius mòbils i compartits a les xarxes socials, desprès de temes d'actualitat, són els continguts vinculats amb la vida quotidiana. El repte per als comunicadors d'entitats és aconseguir vincular les seves causes amb la vida quotidiana dels lectors. Per exemple, una entitat mediambiental pot publicar consells per reciclar els envasos d'aliments, una organització de salut parlarà del per què és sa consumir menys sal, i una entitat educativa escriurà sobre com les famílies poden potenciar el desig d'estudiar entre els més joves. Les poques entitats que ja generen aquest tipus de continguts en el seu blog, entenen la importància d'incloure la curació de continguts dintre de la seva estratègia comunicativa.

5. Visualitzar l'impacte de les donacions

Una altra estratègia és publicar amb una certa freqüència sobre com l'entitat rep donacions i subvencions, com les utilitza i quin és l'impacte assolit amb aquest finançament. Expliqueu com les donacions han facilitat assolir els objectius del programa, i també el volum total de donacions, i quantes persones i institucions han col·laborat en total. Busqueu paraules d'agraïment per als donants, i animeu a nous donants per a què aportin el seu «gra de sorra», perquè així els vostres programes arribaran més lluny. Si heu aconseguit per exemple 5.000€ per al suport d'emergència desprès d'un catàstrofe, publiqueu el llistat de productes comprats i lliurats, fet que facilita que els donants tornin a fer aportacions. També podeu donar la veu als vostres donants, facilitar que expliquin per què donen suport a la vostre entitat.

6. Expliqueu una història

Provocar emocions i empatia és essencial alhora de comptar la història dels beneficiaris de l'entitat, d'una comunitat o de persones concretes. Les persones que fan aportacions econòmiques o de temps a entitats no-lucratives, per definició, són persones empàtiques, o no regalarien els seus recursos; els motiva poder fer la diferència.

El repte més important dels comunicadors de les entitats socials és transmetre en format vídeo, imatge i text, la dignitat i el respecte per aquestes comunitats i persones, que també són persones humanes, afectades per la pobresa, la injustícia, la violència o alguna circumstància tràgica fora del seu control. Per explicar aquestes històries, incorporeu vídeos i imatges de membres de la comunitat sense transformar-los en objecte, mostreu de quina manera s'ha donat resposta a les seves necessitats, demandes i desitjos.

Avui dia, envoltats de notícies sovint depriments, l'estratègia de sobresaltar els donants amb històries ja no és efectiva per al tercer sector. Enfoqueu els aspectes positius, que existeixen en les situacions més desafortunades.

7. Entrevisteu donants i persones voluntàries

Poques vegades una entitat sense ànim de lucre dóna als seus mecenes l'oportunitat d'explicar la seva història de perquè decideixen aportar recursos per als projectes de l'entitat i una entrevista és una bona manera de fer-ho. Per aconseguir una comunitat de donants implicada a llarg termini, es important mostrar que són més que una entrada sense cara a la base de dades. Contacteu amb els donants i voluntaris com a mínim quatre vegades a l'any, feu-los arribar una sèrie de preguntes i demaneu-li als voluntaris i mecenes que participin en una entrevista per al blog. Si l'entrevista va més enllà dels temes obvis i amplia la visió, aquests continguts seran molt ben rebuts i compartits a les xarxes socials.

Futurs mecenes i voluntaris agraeixen llegir històries reals basades en experiències de persones voluntàries o donants.

8. Expliqueu el «com s'ha fet»

Molts mecenes i voluntaris mostren gran interès en allò que passa darrera de les escenes. Documenteu reunions i trobades importants amb fotografies, demaneu als participants declaracions breus sobre els resultats importants de la trobada, graveu en vídeo la oficina i els espais de l'entitat. També podeu entrevistar col·laboradors/ores, treballadors/ores i persones voluntàries. Tot i que el compromís dels donants és amb la causa, demostrar el treball intens que feu per ella ajuda a enfortir la seva voluntat de suport.

9. Escriviu sobre llibres i pel·lícules

Escriure ressenyes sobre llibres i pel·lícules vinculades amb les causes de l'entitat, és una forma fàcil de connectar amb el món de la cultura. Un llibre o una pel·lícula pot generar emocions fortes, des de l'empatia fins a l'escàndol, però les ressenyes més tradicionals no són capaços de transmetre aquestes emocions. Podem construir un vincle emocional en favor d'una causa social a través de ressenyes de produccions culturals, com poden ser llibres bestseller i hits de cinema. Aprofiteu els hashtags o marcadors més populars per a la difusió de la vostre ressenya.

10. Destaqueu el vostre contingut per a dispositius mòbils i xarxes socials

Cada cop que realitzeu un vídeo, una infografia, un llibre digital o una app per a dispositius mòbils, presenteu aquest contingut nou amb un article o una entrada al blog? Sovint, entitats sense ànim de lucre, en el moment de difondre aquests continguts, enllacen directament al vídeo publicat al seu canal YouTube, i això és una oportunitat no aprofitada. Incorporar el vídeo en la vostra web, relatant com s'ha fet el vídeo i publicant recursos addicionals al voltant de la causa, us aportara més visitants al vostre portal i més visualitzacions del vídeo. Això també s'aplica a infografies, llibres digitals i apps.

Qualsevol contingut multimèdia és important: destaqueu-los a portada a prop del enllaç per fer donacions o la subscripció al butlletí. Les infografies són molt populars a xarxes socials i fàcilment es poden convertir en continguts virals.

Finalment, si l'entitat decideix tenir presència a una nova xarxa social, parleu al blog sobre els reptes que vinculeu amb aquesta xarxa social, i demaneu a mecenes i persones voluntàries col·laboració en fer créixer la comunitat.

Aquest article és un resum del llibre 'Mobile for Good: A How-To Fundraising Guide for Nonprofits' de Heather Mansfield, creadora de la plataforma Nonprofit Tech For Good.

Afegeix un comentari nou