El 86% de les entitats no són prou transparents gestionant facebook

 Font:
Font:

El 86% de les entitats no són prou transparents gestionant facebook

Resum: 

Aquesta és una de les conclusions de l’estudi elaborat per l’Observatori d’Economia Solidària. El document també aporta dades positives: les preguntes fetes per usuaris que reben respostes de més qualitat són les que fan referència a la informació econòmica i de bon govern.

L’estudi “En qué medida son transparentes las entidades sociales en facebook?” ha analitzat l’activitat de 49 entitats de l’àmbit social a facebook. Les entitats han estat seleccionades pel seu bon posicionament web i pel fet de tenir més de 1.000 seguidors a facebook.

El treball realitzat analitza la transparència d’aquestes entitats tenint en compte tres grans dimensions:

1. La informació que apareix en els perfils

2. La publicació de continguts a facebook

3. La interacció amb els usuaris (a través de missatges públics i privats)

El 83% de les entitats compleix amb els criteris de qualitat en quant a la informació que apareix en el perfil

Els resultats per a les dues primeres dimensions són molt positives. El 83% de les entitats compleix amb els criteris de qualitat en quant a la informació que apareix en el perfil, i el 79% compleix amb els criteris de qualitat en quant a publicació de continguts a facebook. Tant és així que la gran majoria de les entitats disposa d’informació imprescindible sobre l’entitat al perfil de facebook (com informació de contacte, objectius, beneficiaris). L’actualització d’informació a facebook és molt notable: el 55% d’entitats ho fa diàriament i el 84% cada setmana.

El principal problema resideix en la tercera dimensió, on només el 47% compleix amb els mínims criteris de qualitat. És per aquesta raó que una de les principals conclusions de l’estudi és que moltes entitats continuen utilitzant les xarxes socials com si es tractés d’un web 1.0. Amb els conseqüents problemes en quant a la manca de transparència.

Moltes entitats continuen utilitzant les xarxes socials com si es tractés d’un web 1.0

A aquest resultat cal afegir que les entitats empitjoren els seus resultats en quant a interacció amb els usuaris a mesura que tenen més seguidors. A priori es podria pensar que evidentment a més seguidors, més difícil és de respondre a tots els missatges que arriben a les entitats. No obstant, els autors de l’estudi afirmen que darrera d’aquestes dades no hi ha una dificultat de gestió, ja que el volum total de missatges rebuts és clarament assumible.

Les preguntes a les que menys es dona resposta són les que tenen a veure amb l'activitat habitual de l’organització: com rebre informació i com participar en actes i esdeveniments. En canvi, les preguntes que més i millors respostes reben són les que fan referència a la informació econòmica i de bon govern.

Finalment, l’estudi recomana que per a millorar la gestió de les xarxes socials es creïn protocols d’actuació, de comunicació i de gestió de crisi.

Consulta l'estudi complet

Consulta la infografia sobre l'estudi

Afegeix un comentari nou