Els nadius digitals, a estudi
Comparteix
Un estudi realitzat per l'Injuve analitza la nova generació de nadius digitals i com es relacionen amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.
L'Institut de la Joventut (Injuve) ha publicat el número 92 de la seva revista Estudios de Joventud, dedicat exclusivament a estudiar diferents fenòmens relacionats als anomenats “adolescents digitals”. Es vol parar especial interès en aquesta generació, anomenada dels nadius digitals, ja que es considera que és la primera que ha crescut al mateix temps que els Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC). Per a aquests adolescents, que han crescut en una nova cultura del ús de les TIC, la xarxa s'ha convertit en un espai indispensable per a la seva identitat, fins al punt en que s'han produït canvis en les maneres de socialitzar d'aquesta generació.
L'estudi parteix d'una dada interessant, ja que estableix que l'anomenada escletxa digital és sobretot una qüestió generacional (el 85% dels espanyols entre 16 i 29 anys eren usuaris de les TIC, mentre que entre els de 40 i 49 anys el percentatge queia al 60%, i fins a un 41%per als usuaris d'entre 50 i 59 anys) i no tant una qüestió d'origen social o econòmic.
Una bona notícia la trobem en que es pot veure com desapareix l'esquerda per qüestions de genere pel que fa al accés a les TIC, tot i que es manté en qüestió d'usos de les tecnologies.
L'ús principal que aquest col·lectiu jove realitza de les TIC és el relatiu a la socialització virtual, sent les xarxes socials i els xats els serveis més utilitzats. L'estudi revela que la mitjana d'amics es situa entre els 100 i els 200 contactes, si bé els nombre d'amics íntims no arriba gairebé mai als 10. Un 80% dels joves i adolescents confessa preferir l'amistat personal enfront de la virtual.
També sorprèn la concepció d'una generació socialment compromesa: un 48% dels enquestats diu que està disposat a utilitzar les xarxes socials o altres vies que ofereixen les TIC, per participar en mobilitzacions "contra injustícies i corrupcions". De fet, el 40% estaria disposat a "ser promotors" d'aquestes mobilitzacions. Defineix el col·lectiu de nadius digitals, com una generació interactiva, que no es conforma a mirar si no que participa activament en el seu entorn, debatent i emprenent iniciatives.
Cal esmentar que l'estudi està realitzat l'any 2010 molt abans que ens sorprenguessin les mobilitzacions relacionades amb el 15M.
La revista recull una gran diversitat d'estudis sobre el fenomen dels nadius digitals, i podem consultar els diferents articles recollits en la edició digital.
Afegeix un nou comentari