Explicar la història a través de videojocs i robòtica

Colectic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Al taller de creació de videojocs del passat cap de setmana a Santa Susanna van participar gairebé una trentena de persones. Font: ClauTic. Font: ClauTic
Al taller de creació de videojocs del passat cap de setmana a Santa Susanna van participar gairebé una trentena de persones. Font: ClauTic.

Explicar la història a través de videojocs i robòtica

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic

Resum: 

ClauTic és una acadèmia situada a Pineda de Mar que utilitza la tecnologia i la robòtica per donar a conèixer la història del territori.

"No tenia sentit muntar robots pel sol fet de muntar robots i fer que es moguessin. I si es movien, què havien de fer? Un quadrat? No!" afirma rotundament el Marc Gálvez, director i docent de ClauTic. "Els videojocs i la robòtica són eines que capten molt l'atenció de la canalla i que fa que puguis explicar coses que, si no, serien més avorrides o més estàtiques, i la tecnologia fa que es puguin explicar d'una manera més dinàmica".

L'any 2009, el Marc va fundar ClauTIC com a consultoria tecnològica, però no va trigar massa a portar al projecte cap a la docència. Des dels seus inicis, l'acadèmia ha utilitzat les disciplines STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques) per explicar la història del Maresme, la seva comarca. "Entenem que la tecnologia és una molt bona eina per treballar història, per treballar totes les llengües, per treballar la cultura tradicional, el contes, i moltes altres coses".

És precisament aquest enfocament el que ClauTic porta arreu del Maresme en els seus tallers de creació de videojocs. El darrer taller es va celebrar el cap de setmana passat a Santa Susanna i va girar entorn d'una de les figures llegendàries del municipi: les Dones d'Aigua. "Va ser un èxit rotund", comenta el Marc, "Santa Susanna és un poble relativament petit i un dissabte de juny, quan feia temperatura d'anar a la platja, no teníem masses expectatives, però vam arribar a ser trenta persones i hi van participar també adults".

"El que vam fer l'altre dia a Santa Susanna", continua Gálvez, "va ser començar demanant a les participants qui coneixia la llegenda de les Dones d'Aigua i no la coneixia ningú". El Marc comenta que, en el context dels seus tallers, és molt fàcil explicar les llegendes com a pretext per crear els videojocs. "Per fer el videojoc cal conèixer els personatges, els escenaris, com pot ser la masia de Can Ratés o altres llocs del poble, etc. Al final estàs parlant del poble i de la seva història, d'una manera molt amena".

Tecnologia i robòtica amb denominació d’origen del Maresme

Santa Susanna no ha estat l'únic municipi del Maresme que ha comptat amb els tallers de ClauTic, sinó que les jornades de creació de videojocs s'han donat també a municipis com ara Sant Pol de Mar on, el passat mes d'abril, es va dur a terme la primera 'hackató' – contracció entre 'hacker' i 'marató' – que proposava la creació d'un videojoc al voltant de la llegenda del Dimoni d'Or, personatge llegendari del municipi.

Calella és un altre dels escenaris que han convertit la seva història en videojoc de dues maneres ben diferents. D'una banda, el passat mes de maig al taller 'Coneixem la Calella renaixentista amb el robot Dash' es va programar un robot que es desplaçava sobre un antic mapa de Calella on es destacaven els diferents edificis renaixentistes del municipi, fent la corresponent explicació sobre la seva ubicació i usos.

D'altra banda, l'any 2014, amb el motiu del tricentenari del 1714, ClauTic va crear una competició de robòtica, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, amb diverses proves que representaven parts de la vida del General Josep Moragues, personatge molt relacionat amb del municipi de Calella, que també va acollir part dels tallers relacionats amb aquesta efemèride.

Tot i estar estès arreu del Maresme, el projecte de ClauTic té el seu epicentre a Pineda de Mar, municipi on hi és la seva acadèmia. La col·laboració entre el consistori del municipi i ClauTic és més que habitual, però va acabar de consolidar-se el passat Nadal quan des de l'entitat van organitzar un taller de creació de videojocs que tenia com a protagonista a la Pirata Neda i a la seva Gavina Cua Freda, personatge encarregat de protegir el Nadal a Pineda.

Afegeix un comentari nou