Fairphone, Phoneblocks i el maquinari lliure

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Fairphone, Phoneblocks i el maquinari lliure

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB

Resum: 

Actualment hi ha una revolució de projectes sobre dispositius mòbils ètics. Tot i així, falta molt de camí per arribar al maquinari lliure.

El 2013 que hem tancat ha estat l'any de la consciència ètica tecnològica. Segons el blog “Carro de combate”, són moltes les marques comercials que han canviat la seva manera de fer per considerar-se més ètics. Apple, HP i Intel han anunciat canvis en les mesures de treball que tenen els seus proveïdors de materials ensamblats i matèries primes. Tot i així, la transparència d'aquests grans queda a anys llums del que realment voldríem.

Però deixant de banda les grans marques, el 2013 ha sigut l'any de dos grans iniciatives. Phoneblocks i Fairphone. El primer, és un nou concepte de telèfon mòbil que estarà compost de mòduls. La memòria interna, la càmera, el processador... tot dins de mòduls què aniran connectats a la placa mare. Però realment podrem accedir dins d'aquests mòduls per arreglar-los internament? Phoneblocks és una molt bona idea, què canviarà dràsticament els hàbits de consum que tenim actualment amb els dispositius mòbils. El “cada dos anys toca canviar de mòbil” s'acabarà si el projecte adoptat per Motorola, tira endavant. Tot i així, hi han incerteses sobre si es podrà accedir internament als mòduls del dispositiu, per arreglar-los o millorar-los.

Fairphone és un projecte de dispositiu mòbil realitzat amb consciència ètica. Totes les peces de les quals està fabricat el telèfon són assemblats sense material provinent de països en conflictes. El procés d'assemblatge del dispositiu mòbil també està garantitzat sota unes condicions laborals òptimes. Les persones que ja estan gaudint del seu Fairphone, saben que han comprat un producte ètic i se senten satisfetes. Però si alguna peça s'espatlla, podran arreglar-la?

Sense intent de desprestigiar aquests dos productes, que ens semblen molt interessants i apostem per comprar-ne, creiem que falta molt de camí per arribar al paradigma del Maquinari Lliure. Aquell paradigma que molts dels nostres avis van estar a punt d'arribar via altres productes tecnològics com el cotxe. En aquest vídeo, en Miquel Ferrer ens explica que amb el seu Seat 800 pot canviar perfectament la junta de culata. Una averia que amb els cotxes d'avui en dia, hem d'anar al taller mecànic.

Encara falta molt de camí perquè tothom pugui accedir al coneixement de canviar una resistència de la placa mare d'un telèfon mòbil, de saber que fa aquell condensador o els processos interns de la CPU. No estem parlant de tenir un doctorat en electrònica sinó de poder accedir lliurement a la tecnologia per modificar-la, arreglar-la i millorar-la. Al món existeixen moltes comunitats de desenvolupadors de programari lliure, però falta impulsar el maquinari lliure.

Fairphone i Phoneblocks han ocupat les portades de molts blogs tecnològics. Possiblement aquests blogs anunciaran la incorporació de maquinari lliure en aquests dos telèfons mòbils. Però de moment ningú parla dels projectes Astfin i Openmoko.

Font d'informació: Wikipèdia, Fairphone, Phoneblocks i Carro de combate.

Afegeix un comentari nou