Fes que el teu mòbil sigui un voluntari!

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:

Fes que el teu mòbil sigui un voluntari!

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB

Resum: 

El teu mòbil, tauleta o ordinador poden fer un voluntariat en projectes científics. Actualment hi ha més de 40 projectes que necessiten ajuda.

Un ordinador, mòbil o tauleta, pot tractar molta informació. I també pot realitzar molts càlculs matemàtics en qüestió de pocs segons. A les universitats o als instituts de recerca hi han molts pocs ordinadors destinats a realitzar aquests tipus de processos. Però cada vegada, a nivell individual, hi ha més gent que compra ordinadors, mòbils i tauletes... que també poden realitzar aquestes operacions.

És així com van néixer els projectes de computació voluntària; els ordinadors, mòbils o tauletes, es converteixen en voluntaris científics quan l'usuari no fa res. Si aneu a esmorzar, al lavabo o sortiu un moment de l'oficina, el vostre ordinador començarà a fer feina per un projecte científic. Si porteu el mòbil a la bossa, també pot estar fent feina per un projecte científic.

Un dels primers projectes de computació voluntària és el SETI@home, que treballa en la recerca d'intel·ligència extraterrestre. Potser aquest és el projecte més famós, però després de SETI van començar a sorgir més projectes de computació voluntària. Es quan es va decidir crear una plataforma per gestionar tots aquests projectes, i un programa per coordinar les tasques i projectes que gestiona cada ordinador.

Així va néixer BOINC, una plataforma de programari lliure que coordina els projectes en els quals voleu col·laborar, i gestiona els paquets d'informació en els quals ha de treballar l'ordinador. Aquesta plataforma ha estat desenvolupada per la Universitat de Califòrnia, Berkeley EUA, i funciona per sistemes operatius Windows, Mac, Linux o Android.

Actualment BOINC, té més de 40 projectes actius de recerca científica: estudis de malalties, estudi de l'escalfament global, recerca de púlsars... El funcionament de BOINC és molt senzill, només cal descarregar-lo, executar-lo, crear-se un compte i seleccionar el projecte en el qual voleu col·laborar. Les opcions de voluntariat són múltiples: treballar quan hi hagi inactivitat, treballar quant hi hagi activitat, baixar els paquets en determinades hores... Així doncs, no hi ha cap excusa per fer el teu ordinador en voluntari!

Font d'informació: BOINC

Afegeix un comentari nou