Helena Batlle: “Amb una bona educació digital s’evitarian la majoria de ciberdelictes i atacs de seguretat”
Comparteix
La docent d’eines digitals per a professorat d’ACTE explica com el jovent pot evitar els riscos als quals s’enfronten a la xarxa.
Què és ACTE?
L’Associació Catalana per la Telemàtica Educativa (ACTE) és una entitat sense ànim de lucre que neix amb l’objectiu d’ajudar tots aquells docents i persones que estiguin en qualsevol àmbit de l’educació a utilitzar les seves eines digitals. Tenim vinculacions amb la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica (FMRP) i estem al servei de totes aquelles associacions i organitzacions relacionades amb l’educació i que necessiten suport telemàtic, informàtic o qualsevol aspecte que englobi l’educació a través de la xarxa.
Arran de la pandèmia ara són molts joves que es formen virtualment. Com ho poden fer de manera segura?
Això depèn de dos factors. Per un costat, el maquinari que s’utilitza ha de tenir una xarxa segura i ben equipada. D’altra banda, els joves han d’actuar amb bones pràctiques i una bona actitud responsable sent conscients dels seus actes a la xarxa.
Quines serien unes bones pràctiques?
Sempre s’ha de tenir un usuari i una contrasenya per accedir a les màquines i sempre s’han de tancar les sessions. Quan entrem a qualsevol programari, és imprescindible que aquest sigui de confiança i que el coneguem i si sortim assegurar-nos de no deixar el correu o els xats oberts.
Respecte les pràctiques socials hem de ser conscients de com afectaran les nostres accions als altres. No fer coses que potser ens semblen innocents, però poden fer mal a algú o no respecten els seus drets, com compartir fotos d’algú que no coneixes. Sembla obvi, però també s’han d’evitar els comentaris lletjos o malsonants que afectin l’autoestima o honor d’altres persones i sobretot que desconfiïn de la gent que no coneixen a través de la xarxa.
A quins perills s’enfronta el jovent quan utilitza la xarxa?
S’enfronten a molts perills i estan molt exposats, però també hem de dir que són evitables amb unes bones pràctiques. És molt fàcil caure en un ciberdelicte, ser víctima de ‘sexting’ o ‘phishing’, perquè aquests delictes estan molt ben elaborats. Però si tenim una bona educació digital serà més difícil caure. També existeix el perill del bullying. És un tema delicat que arran de la pandèmia ha crescut.
Què es pot fer per revertir la situació i aconseguir una bona seguretat tecnològica?
Els joves ja són nadius digitals. Les seves vides estan molt integrades amb el món informàtic. El que sempre diem és que l’educació amb valors i l’educació informàtica, tant d’infants, com d’adolescents, com de docents i famílies, ha de tenir una bona base en termes de prevenció i de què es pot fer i què no. Això frenaria molts d’aquests incidents de males pràctiques, ciberdelictes i atacs de seguretat.
Feu alguna activitat per evitar aquests perills?
A ACTE fem un curs durant l’escola d’estiu per evitar el bullying. És una formació que s’omple molt ràpid perquè és un tema que interessa molt, tant al professorat com a les famílies. Al curs abordem la detecció, prevenció, bones pràctiques, gestió de crisi i l’assetjament escolar a través d’internet.
També, durant el confinament, vam fer tot un seguit de tallers gratuïts i lliures per ajudar en el tema de digitalització i eines digitals per portar bé el confinament. Hem fet conferències, tutorials descarregables que es poden trobar a la nostra web i cada cop que una escola o altres organitzacions ens fan consultes, les intentem atendre el més ràpid possible i amb solucions factibles.
Com veieu el futur de l’educació a través de la tecnologia?
Encara està molt a les beceroles, tot i que a moltes escoles ja fa temps que fan formacions. Amb aquesta pandèmia ens pensàvem que dominàvem les tecnologies, però hi ha moltes carències per part d’escoles, administracions i famílies. Hem de treballar molt perquè arribi a un equilibri.
Aquesta crisi ens ha fet reflexionar i posar-nos les piles i tot el tema tecnològic ara està tenint un 'boom'. S’estan facilitant ordinadors a famílies que no poden accedir-hi, s’estan posant xarxes wifi més potents i el professorat cada cop es forma més amb eines digitals per donar més qualitat i mes informació a l’alumnat. Crec que l’estructura de les classes o algunes assignatures canviaran. Serà més dinàmic, amb aprenentatges per projecte i tot el que era una mica experimental i només l’utilitzava una petita part del col·lectiu ara agafaran més força.
Afegeix un nou comentari