Lourdes Muñoz: "Volem portar les dades a àmbits i a entitats on no s’utilitza la tecnologia"

Colectic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
L'associació Iniciativa Barcelona Open Data vol transformar dades obertes en informació de valor social, econòmic i ciutadà per donar resposta a reptes socials i institucionals. Font: iStock. Font: iStock
L'associació Iniciativa Barcelona Open Data vol transformar dades obertes en informació de valor social, econòmic i ciutadà per donar resposta a reptes socials i institucionals. Font: iStock. Font: iStock

Lourdes Muñoz: "Volem portar les dades a àmbits i a entitats on no s’utilitza la tecnologia"

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic

Resum: 

Iniciativa Barcelona Open Data ha posat en marxa el projecte DadesxAssociacions que busca que les entitats puguin prendre decisions a partir de les dades obertes.

Enfortir l'associacionisme utilitzant les dades. Aquest és l'objectiu del projecte DadesxAssociacions, de l'entitat Iniciativa Barcelona Open Data, que va presentar el seu web a finals del mes passat. DadesxAssociacions vol que les entitats prenguin les seves decisions de manera més fàcil i ràpida, basant-se en tot el coneixement que la tecnologia pot aportar al sector associatiu.

Per saber més sobre el projecte hem parlat amb la directora d'Iniciativa Barcelona Open Data, Lourdes Muñoz Santamaría.

Què és el projecte DadesxAssociacions?

Es tracta d'un projecte pilot que hem impulsat des de l'Associació Iniciativa Barcelona Open Data com a entitat que es dedica als drets digitals. Tot plegat, conjuntament amb el Consell d'Associacions de Barcelona i la Unió Democràtica de Pensionistes i Jubilats per unir esforços comuns i combinar el nostre coneixement en matèria de dades amb el seu en l'àmbit de l'associacionisme.

Com sorgeix la iniciativa de crear el projecte?

Doncs des de la nostra entitat fa més de cinc anys que treballem el tema de les dades amb perspectiva de gènere i, en els darrers mesos, ens hem posat en contacte amb diverses organitzacions del tercer sector per poder crear projectes conjunts que aportin valor al tercer sector mitjançant l'ús de les dades

Llavors, vam ser nosaltres mateixos des d'Iniciativa Barcelona Open Data els que vam anar a buscar la col·laboració del Consell d'Associacions de Barcelona i de la Unió Democràtica de Pensionistes per establir aliances amb la tecnologia com a protagonista.

En aquest projecte en concret, poseu el focus en el paràmetre de l’edat. Per què?

Bàsicament perquè l’especialitat de la nostra entitat i el que volem fer és portar les dades a àmbits i a entitats on no s’utilitza la tecnologia, com ara entre les persones més grans i les seves entitats. Igual que fins ara havíem aplicat els nostres coneixements tecnològics al camp dels drets de les dones, en aquest projecte hem decidit fixar-nos en aquest altre paràmetre, sense perdre, per descomptat, la perspectiva de gènere, que va a l’ADN de la nostra entitat.

Com poden utilitzar les dades les entitats per millorar el seu dia a dia i els seus projectes?

Les dades han de servir perquè les entitats puguin prendre millors decisions, decisions més informades. I et posaré un exemple. Una de les visualitzacions de dades que hi ha disponibles a la pàgina de DadesxAssociacions mostra el percentatge de dones que hi ha a cada barri de Barcelona i el percentatge d'entitats dedicades a les dones que hi ha també a cada barri. Si una entitat feminista no sap on establir-se o on dur a terme els seus projectes, és tan fàcil com accedir a les dades i veure on no s'està donant aquest servei.

Com mencionaves, totes aquestes dades que heu recollit han quedat plasmades en el lloc web dadesassociacionsbcn.org.

Sí, de fet la web és una gran recopilació de dades que volen contestar a una gran pregunta: quins reptes tenen les entitats de Barcelona? A partir d'aquesta pregunta, hem generat un seguit de visualitzacions on plasmem les dades d'una manera fàcil, dinàmica i prou pràctiques perquè serveixin a les entitats per actuar.

I, a més, amb aquest recurs voleu també fer divulgació de com es recopilen i interpreten les dades.

Efectivament. De fet, al web hi ha un apartat que es diu ‘Descobreix les dades’ on el que volem és també ensenyar tot el procés de com es recollir i interpretar dades. Al final, el que busquem amb el projecte és educar i capacitar a les entitats de l’àmbit associatiu.

Cap a on avança ara el projecte?

Volem ampliar-lo i aplicar el que sabem a altres àmbits de l'economia social. De fet, recentment hem presentat la web al grup motor d'Economia Social i Solidària de la ciutat de Barcelona. La intenció és, per tant, que s'ampliï i s'extrapoli a altres temàtiques i altres tipus d'entitats.

A més, de cara a principis de l'any vinent, els dies 17 i 18 de gener, oferirem dues sessions de formació gratuïtes en dades obertes dirigida a les entitats de Barcelona a Torre Jussana. Convidem a totes les entitats a apuntar-se.

Afegeix un comentari nou