Àmbit de la notícia
Informàtic

Pugem a les llistes dels que més compartim!

  • Imatge extreta de la plana www.elciudadano.cl

Segons el rànquing de llicències Creative Commons, l'Estat espanyol es troba al número 1, d'entre tots els països que tenen publicades llicències CC. Un total de 10.271.924 són les que ens avalen com a país capdavanter. A sota es troba Itàlia amb un volum de 8.804.446 llicències i Estats Units amb 7.341.065 llicències.

El projecte CC Espanya es va iniciar al febrer de l'any 2003, quan la Universitat de Barcelona va decidir cercat un sistema per publicar material docent, seguint l'exemple del Massachusets Institute of Technology.

Segons la llei espanyola, a qualsevol creació se li aplica el Copyright fins que l'autor/a no en defineix una llicència concreta1. No cal registrar una obra per a que aquesta en quedi delimitada en drets. En aquest sentit Creative commons ens ofereix diferents alternatives per compartir les nostres creacions, sense necessitat de passar per registres o passar per la SGAE. Tan sols cal que hi afegim els seus logotips.

Els tipus de llicència que podem trobar les podem resumir en: 

Attribution Reconeixement: En qualsevol explotació de l'obra autoritzada per la llicència caldrà reconèixer l'autoria.
Non commercial No Comercial: L'explotació de l'obra queda limitada a usos no comercials.
no derivate Sense Obres Derivades: L'autorització per explotar l'obra no inclou la transformació per crear una obra derivada.
share alike Compartir Igual: L'explotació autoritzada inclou la creació d'obres derivades sempre que mantinguin la mateixa llicència en ser divulgades.

 

La combinació d'aquests quatre elements ens permetrà trobar la llicència més adient a la nostra creació: el contingut de la nostra plana web, els materials d'una formació, el cartell de l'activitat que hem realitzat, les fotos que hem capturat, les obres que hem generat d'un taller, el vídeo que hem elaborat... Qualsevol obra pot acabar obtenint el reconeixement per a ser compartit.

Paga la pena doncs, que des de les entitats sense ànim de lucre en siguem conscients. Si ens preguntem pels valors que hi ha darrera d'una llicència, segurament trobarem en Creative Commons una proposta de proximitat.

Aquí podeu veure un vídeo fet per Creative Commons on s'explica la seva filosofia:

 

1REAL DECRET LEGISLATIU 1/1996, del 12 d'abril, de la llei de propietat intelectual. http://www.boe.es/boe/dias/1996/04/22/pdfs/A14369-14396.pdf

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari