Àmbit
Informàtic

4 lectures tecnològiques per regalar aquestes festes

Entitat redactora
Colectic
4 lectures tecnològiques per regalar aquestes festes

El Nadal és una època ideal per regalar cultura i els llibres són una molt bona forma sobre reflexionar sobre el món tecnològic i digital.

Amb les festes a tocar, regalar un llibre pot ser una excel·lent oportunitat per reflexionar sobre el món digital i tecnològic que ens envolta. 

Aquesta selecció de quatre lectures ofereix perspectives variades i profundes sobre temes com l’impacte de les xarxes socials, els discursos d’odi a internet, la comunicació amb altres espècies gràcies a avenços tecnològics i el reconeixement de figures clau de la història de la tecnologia. Una proposta per a totes les edats i interessos, amb l’objectiu d’inspirar consciència i descobriment en aquestes festes.

Índex

‘Segrestats per les xarxes’

Es tracta d’un assaig periodístic escrit per les professores i investigadores de la Universitat Autònoma de Barcelona Cristina Fernández Rovira i Santiago Giraldo Luque.

‘Segrestats per les xarxes’, com el seu propi títol suggereix, parla sobre les conseqüències que té l’actual sobreexposició a la qual, sobretot les adolescents, però també les persones adultes tenen a les xarxes socials, descrivint-les com "un problema de salut pública, sobretot entre adolescents i joves, i un perill per a la democràcia".

El llibre se centra, sobretot, en com aquesta exposició massiva a les xarxes socials afecta a la vida emocional, social i, fins i tot, cognitiva de les més joves, exposant, per exemple, els dèficits d’atenció que se’n deriven.

‘La viralitat del mal’

Es tracta d’un assaig a càrrec de Proyecto Una, col·lectiu digital que es defineix com a "col·lectivitat millennial que té com a missió desemmascarar les noves formes de feixisme que s’amaguen sota simbologia aparentment inofensiva, així com reconèixer i donar valor a les aliances feministes forjades a l’escalf dels píxels".

El llibre ens parla de com i per què han crescut els discursos d’odi a internet i quina és la relació d’aquest fenomen amb les grans tecnològiques, tot plegat, d’una manera molt propositiva, que busca tornar a dotar a internet de l’entitat de ser una plataforma que ajudi a fer la revolució i que sigui verdaderament democràtica.

A més d’aquest enfocament teòric, ‘La viralitat del mal’ també recull recollint una sèrie d’estratègies i eines per a frenar l’augment de la violència i la injustícia tant en línia com analògicament.

‘Com parlar amb les balenes’

Es tracta d’una lectura en primera persona en la qual el seu autor, Tom Mustill, biòleg i director de documentals sobre el medi natural d’origen anglès, parteix de l’explicació d’una experiència personal, un accident que té amb una balena, que el porta a investigar més sobre aquests animals.

El resultat de la seva investigació, que va compartint amb les lectores a mesura que avança la narració, el porta a descobrir que en les darreres tres dècades s'ha avançat molt en l’estudi de les balenes i que la 'revolució tecnològica' ha fet que estiguem molt a prop de saber les balenes com es comuniquen realment i, en conseqüència, de poder-nos comunicar efectivament amb les balenes i, per tant, amb altres espècies.

Col·lecció ‘Petita i Gran’

Acabem aquest recurs amb una recomanació infantil. Es tracta de la col·lecció ‘Petita i Gran’ de l’Editorial Alba. Aquesta famosa col·lecció recopila biografies de diverses dones cèlebres de la història, adaptant-les i il·lustrant-les pels més petits i petites de la casa.

Entre la infinitat de dones que formen part de la col·lecció, trobem dones destacades en el món de la tecnologia, com ara Hedy Lamarr, actriu i inventora responsable de la primera versió de l’espectre que permetia les comunicacions sense cables a llarga distància, tecnologia que acabaria originant les xarxes d’internet sense fil, o Ada Lovelace, matemàtica anglesa, coneguda per les seves investigacions sobre computació mecànica.

Comparteix i difon