8 mitjans del Raval de Barcelona gestionats per col·lectius i veïnes del barri
Comparteix
El teixit comunicatiu del barri està al servei de les entitats i de les persones.
Els agents comunicadors van molt més enllà dels mitjans tradicionals i a través de la comunicació associativa podem enfortir les nostres entitats.
Concretament, al barri del Raval de Barcelona, hi ha diversos projectes de comunicació gestionats per veïnat, col·lectius i entitats, que es posen al servei de les necessitats de l'entorn, que s'interrelacionen, i que lluiten contra els estereotips que sovint els mitjans projecten sobre les realitats que hi tenen lloc.
Fem un recull d'alguns d'aquests mitjans.
Periódico del Raval
El Periódico del Raval és una publicació mensual en paper i en pdf dirigida per Javier Alegria. Es distribueix a equipaments i espais socials del barri o es pot rebre via correu electrònic mitjançant la subscripció.
Hi trobareu articles d'opinió i notícies sobre col·lectius del barri, algunes fetes per veïnes col·laboradores.
És bilingüe, i cada dos mesos inclou articles en urdú, tagal, àrab i bengalí, traduïts per entitats col·laboradores.
Se sosté amb espais publicitaris que contracten col·lectius i començos del barri per promocionar-se.
Per col·laborar-hi podeu escriure a xavialegria@gmail.com.
Revista Masala
La Revista Masala feia informació, denúncia i crítica social a Ciutat Vella en format digital i en paper. Es mantenia gràcies a les col·laboracions i estava oberta a propostes temàtiques, i també a suggeriments respecte a la distribució.
La podíeu trobar a espais socials, culturals i gastronòmics, i se sostenia gràcies als anuncis de comerços i col·lectius del barri.
Ja no està en actiu per falta de recursos, però la incloem en la llista per posar en valor la seva feina i perquè mai se sap quan pot tornar a la càrrega. No seria la primera vegada que ressorgeixen.
Ràdio Ciutat Vella
Ràdio Ciutat Vella és una plataforma radiofònica creada per l'Associació de Veïns del barri del Raval per denunciar situacions que afectaven el veïnat. Continua amb el seu esperit crític però ha ampliat la programació a la cultura i l'entreteniment.
Estem obertes a propostes de programes a través de radio@radiociutatvella.es.
Ràdio Rambles
Ràdio Rambles està gestionada per la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona i se centra en continguts relatius a iniciatives socials de l'ecosistema d'aquest punt de la ciutat. Es fa des d'un quiosc de la Rambla uns dies determinats al mes i es pot escoltar en línia.
Les propostes s'han d'enviar a través d'una convocatòria i han de passar per un procés de selecció.
Ràdio Xamfrà
Xamfrà, Centre de Música i Escena del Raval, té un espai radiofònic per a joves del barri amb l'objectiu de potenciar la creativitat i fer amistats. Els programes es poden escoltar a través d'Ivoox.
Per participar-hi podeu escriure a xamfra@xamfra.net.
Ravalmèdia
La cooperativa Colectic ofereix l'espai radiofònic Ravalmèdia a entitats, col·lectius i persones del barri que vulguin expressar-se experimentant amb aquesta tecnologia.
Hi ha participat el grup de persones grans de La Mediateca del Raval i entitats com Fundació Àmbit Prevenció.
Es pot escoltar a través de la web del projecte.
Butlletins
Hi ha dos butlletins electrònics al barri: el Raval Km0 de la Fundació Tot Raval i el d'Amics de la Rambla. El primer comunica activitats i convocatòries de Ciutat Vella i continguts sobre salut, cultures i intereligiositat; i el segon, temàtiques d'interès veïnal.
Els dos són mensuals, i el segon s'imprimeix també en paper trimestralment. En els dos casos es reben per correu electrònic mitjançant subscripció gratuïta.
Podeu fer arribar propostes al butlletí de Tot Raval escrivint a comunicacio@totraval.org. EN el cas d'Amics de la Rambla, heu d'escriure a info@amicsdelarambla.cat.
Altres
Hi ha altres mitjans que gestionen o van dirigides a entitats i veïnes del barri, però que no són d'abast local, com poden ser The Filipino Expat, un mitjà digital i en paper dirigit a persones d'origen filipí que viuen a paos europeus, o com ara Quèdequè, agenda del texit associatiu de Barcelona.
També Xarxanet.org, una web plural gestionada per entitats, es redacta per la cooperativa Colectic, i beu de la realitat associativa del barri i del seu teixit comunitari.