Àmbit de la notícia
Internacional

5 maneres diferents per fer crowdfunding a Internet

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Plataforma Goteo.org, Font: ColaBoraBora, Flickr
  • Logo d'Splitfy. Font: Splitfy
  • Imatge de crowdfunding. Font: Rocío Lara, Flickr
  • Logo de Teaming. Font: Teaming

Diverses plataformes de finançament col·laboratiu poden ajudar a les entitats i associacions segons les seves necessitats de captació de fons. 

El crowdfunding (micromecenatge en català) és una manera col·lectiva de finançar-se a Internet on el públic general col·labora i aporta petites quantitats de diners a determinats projectes. L'objectiu és compartir el finançament d'un projecte entre aquelles persones que desitgin donar-li suport. Fa 50 anys, ningú s'hauria imaginat que aquest nou mètode podria presentar-se com una alternativa a la banca tradicional. Tradicionalment, abans de la irrupció d'Internet, obtenir diners es reduïa a tres opcions: demanar un préstec, rebre una subvenció o sol·licitar l'ajuda econòmica de familiars i amistats.

Els canals de difusió que ofereix Internet arriben tan lluny que avui dia una persona resident a un altre continent pot finançar un projecte nascut a Catalunya. La barrera del coneixement, tot i que encara hi ha feina per fer per vèncer la coneguda bretxa digital, s'ha trencat amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació i cada cop més ciutadans poden estar en contacte des de qualsevol punt del planeta. El finançament, com no podia ser d'una altra manera, també ha conegut una revolució amb plataformes de crowdfunding a tot el món on els emprenedors envien el seu projecte a la pàgina web i la comunitat els valora per finançar-los.

Hi ha diferents tipus de crowdfunding. Paral·lelament, també hi ha plataformes que ofereixen aquest tipus de finançament col·lectiu amb mètodes diferents. A continuació volem mostrar-ne diferents tipus de plataforma segons la finalitat, algunes d'elles amb presència internacional.

 

1. Teaming, cada euro compta

Teaming és una eina en línia per captar fons per a causes socials a través de microdonacions d'1€ al mes. La seva filosofia es basa en la idea que, amb 1€, una persona sola no podrà fer grans accions, però si és un grup de gent unit i nombrós, una quantitat simbòlica pot fer aconseguir grans objectius.


2. Splitfy, el pot solidari

És una plataforma per recollir diners de manera fàcil i ràpida. Normalment funciona en forma de pot solidari, és a dir, l'ONG marca un objectiu i els usuaris financen aquest projecte donant la quantitat que volen fins que s'aconsegueixen els fons per la causa.


3. Indiegogo, el recapte global

És una plataforma global que permet començar una campanya, crear una comunitat i marcar una data límit per arribar a l'objectiu. Des del 2008 ha sumat milers de contribuïdors arreu del món. Dóna la possibilitat de trobar socis i sòcies a nivell internacional i a diferents països.


4. Elmeugradesorra.org, centrada en les ONG

És una eina especialment pensada per les entitats no lucratives. Permet crear un repte solidari per ajudar a les organitzacions sense afany de lucre i compartir-lo amb tots els seus contactes. Va ser la plataforma oficial del Giving Tuesday a Catalunya.


5. Goteo, gota a gota

És una de les plataformes referència a l'Estat espanyol amb rèpliques també a l'estranger. Permet el finançament col·laboratiu de projectes socials, culturals, tecnològics i educatius. A més dóna la possibilitat de crear diferents rondes de finançament i permet l'opció que hi hagi un retorn.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari