Àmbit de la notícia
Internacional

‘Abouit’, el primer comparador ètic de productes

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Anna Echeverria
  • Mòbil escanejant un codi de barres per obtenir la informació del producte amb l'aplicació Abouit
    Font: Etselquemenges.cat
  • Un dels creadors mostrant l'aplicació 'Abouit'
    Font: Abouit
  • Captura de pantalla de l'aplicació escanejant el codi de barres d'una llauna
    Font: Abouit

L’aplicació per a web i mòbils permet als consumidors analitzar i comparar l’impacte dels productes en el medi ambient, en la societat i en la salut.

La idea de l’aplicació ‘Abouit’ va néixer el 2015, però no va ser fins a finals de 2017 que es va poder materialitzar. Creada per dos documentalistes que havien treballat l’impacte social i mediambiental de la crisi econòmica, pretén que els consumidors, amb informació i coneixement, puguin modificar els seus hàbits de compra i això provoqui un canvi.

Són moltes les persones que per coherència amb el seu compromís amb la societat, la salut i el medi ambient, volen comprar de manera ètica i responsable, però els resulta difícil per la manca d’informació. Aquesta és la premissa de la qual va néixer el projecte.

‘Abouit’ permet comparar productes per preus però també sota criteris ètics, i la persona usuària ho pot fer amb el codi de barres del producte (escanejant-lo amb el mòbil) o bé fent una cerca per apartats per poder obtenir una visió general dels productes que s’ofereixen d’aquella tipologia. En ambdós casos, en escollir el producte en qüestió apareix la puntuació i tota la informació, si aquest està a la base de dades de l’aplicació –actualment n’hi ha 15.000 registrats-.

Per l’avaluació i la consegüent puntuació dels productes, el comparador té en compte l’impacte de l’empresa fabricant i del mateix producte sobre tres aspectes:

  • Societat: avalua les seves polítiques i la responsabilitat social corporativa de l’empresa a través d’indicadors com drets humans i laborals, comunitat i acció social, transparència, anticorrupció, client i consumidor.
  • Salut: contempla els riscos per a la salut que té un producte, els beneficis i els ingredients.
  • Medi ambient: analitza l’impacte que té el fabricant d’un producte sobre el medi ambient.

Aquests balanços s’obtenen mitjançant metodologies úniques creades expressament per institucions i universitats de referència totalment independents de la indústria. D’aquesta manera, les puntuacions que obtenen els productes estan fetes amb el màxim rigor i independència.  

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari