‘Abouit’, el primer comparador ètic de productes

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Anna Echeverria
Mòbil escanejant un codi de barres per obtenir la informació del producte amb l'aplicació Abouit
Un dels creadors mostrant l'aplicació 'Abouit'
Captura de pantalla de l'aplicació escanejant el codi de barres d'una llauna

‘Abouit’, el primer comparador ètic de productes

Autor/a: 
Anna Echeverria
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

L’aplicació per a web i mòbils permet als consumidors analitzar i comparar l’impacte dels productes en el medi ambient, en la societat i en la salut.

La idea de l’aplicació ‘Abouit’ va néixer el 2015, però no va ser fins a finals de 2017 que es va poder materialitzar. Creada per dos documentalistes que havien treballat l’impacte social i mediambiental de la crisi econòmica, pretén que els consumidors, amb informació i coneixement, puguin modificar els seus hàbits de compra i això provoqui un canvi.

Són moltes les persones que per coherència amb el seu compromís amb la societat, la salut i el medi ambient, volen comprar de manera ètica i responsable, però els resulta difícil per la manca d’informació. Aquesta és la premissa de la qual va néixer el projecte.

‘Abouit’ permet comparar productes per preus però també sota criteris ètics, i la persona usuària ho pot fer amb el codi de barres del producte (escanejant-lo amb el mòbil) o bé fent una cerca per apartats per poder obtenir una visió general dels productes que s’ofereixen d’aquella tipologia. En ambdós casos, en escollir el producte en qüestió apareix la puntuació i tota la informació, si aquest està a la base de dades de l’aplicació –actualment n’hi ha 15.000 registrats-.

Per l’avaluació i la consegüent puntuació dels productes, el comparador té en compte l’impacte de l’empresa fabricant i del mateix producte sobre tres aspectes:

  • Societat: avalua les seves polítiques i la responsabilitat social corporativa de l’empresa a través d’indicadors com drets humans i laborals, comunitat i acció social, transparència, anticorrupció, client i consumidor.
  • Salut: contempla els riscos per a la salut que té un producte, els beneficis i els ingredients.
  • Medi ambient: analitza l’impacte que té el fabricant d’un producte sobre el medi ambient.

Aquests balanços s’obtenen mitjançant metodologies úniques creades expressament per institucions i universitats de referència totalment independents de la indústria. D’aquesta manera, les puntuacions que obtenen els productes estan fetes amb el màxim rigor i independència.