Àmbit de la notícia
Internacional

Condemna a la deportació d’un activista kurd-iranià i la seva família a l’Iran des de l’Aeroport del Prat

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • La pressió social i política no ha pogut evitar la deportació de l’activista kurd-iranià Mohammad Rahmatinia i la seva família.
    La pressió social i política no ha pogut evitar la deportació de l’activista kurd-iranià Mohammad Rahmatinia i la seva família.
  • Aquest matí la policia ha obligat l’activista, la seva dona embarassada i el seu fill de set anys a embarcar a un avió amb destí a Doha.
    Aquest matí la policia ha obligat l’activista, la seva dona embarassada i el seu fill de set anys a embarcar a un avió amb destí a Doha.
  • Rahmatinia i la seva família han estat els darrers deu dies retinguts en un espai de reduïdes dimensions de l’Aeroport del Prat.
    Rahmatinia i la seva família han estat els darrers deu dies retinguts en un espai de reduïdes dimensions de l’Aeroport del Prat.

La Comissió Catalana d’Acció pel Refugi ha emès un comunicat en què carrega contra la deportació de la família, a qui s’ha negat l’asil, i en fa responsable l’Estat espanyol.

La pressió social i política de les últimes hores, amb una carta de la mesa del Parlament de Catalunya al Ministeri de l’Interior espanyol inclosa, no ha pogut evitar la deportació de l’activista kurd-iranià Mohammad Rahmatinia i la seva família. L’Audiència Nacional no ha vist prou motius per acceptar la seva petició d’asil i aquest matí la policia ha obligat l’activista, la seva dona embarassada i el seu fill de set anys a embarcar a un avió amb destí a Doha.

La justícia espanyola ha condemnat Rahmatinia a tornar a l’Iran, un país del qual va decidir fugir amb la seva família el passat 5 de setembre. L’activista estava amenaçat per ser membre del Partit Democràtic del Kurdistan de l’Iran, per la seva condició de cristià evangelista i per haver participat activament al moviment Dona, Vida i Llibertat, que va esclatar contra el règim dels aiatol·làs després de l’assassinat de Masha Amini.

“Qui respon pel perill que m’amenaça a mi i a la meva família?”, es preguntava, “potser em maten, potser m’empresonen”, afegia en declaracions a TV3 fa només uns dies des d’una sala de l’Aeroport del Prat. Rahmatinia i la seva família han estat els darrers deu dies retinguts en un espai de reduïdes dimensions de l’aeroport barceloní, sense llum solar ni dret a visites més enllà del seu advocat, a l’espera de la resolució del seu cas.

La decisió de les autoritats espanyoles de negar l’asil polític a l’activista i la seva família és especialment greu, atès que Rahmatinia comptava amb un informe favorable de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR) amb relació a l’admissió a tràmit de la seva sol·licitud de protecció internacional

De res ha servit la petició de mesures cautelaríssimes que ha presentat el seu advocat a l’Audiència Nacional, que el tribunal ha rebutjat al·legant contradiccions en el relat de Rahmatinia per haver variat l’exposició dels motius per optar a l’asil durant els darrers dies. “A la vista de la gravetat de la informació disponible del país d’origen, les raons al·legades no poden ser qualificades d’inversemblants o contradictòries”, ha replicat Arrels Advocades, la cooperativa jurídica que representa l’activista.

Tampoc han fet efecte les crides de les entitats, les gestions del Govern de la Generalitat de Catalunya i la carta que la mesa del Parlament ha enviat al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en què demanaven que es reconsiderés la deportació i es valorés de nou la petició d’asil de Rahmatinia i la seva família. “Hi ha dubtes més que raonables de la sort que puguin córrer si, finalment, són deportats”, argumentava la missiva.

La CCAR responsabilitza l’Estat espanyol de les possibles conseqüències

Davant d’això, la Comissió Catalana d’Ajut al Refugi (CCAR) ha emès un comunicat en què condemna la deportació de l’activista kurd-iranià i la seva família, i responsabilitza el Govern espanyol de les possibles conseqüències que puguin patir a l’Iran, un país on la població kurda és objecte de persecució, com han denunciat reiteradament organitzacions com Amnistia Internacional i Humans Right Watch, entre altres.

El comunicat de la CCAR assenyala que el cas de Rahmatinia no és aïllat i subratlla que, en els últims anys, activistes kurds han estat deportats de Dinamarca, Alemanya, França o Espanya a països on estan en risc de patir tortures o altres formes de violència a països on són perseguits.

“Aquesta és una realitat molt més habitual del que creiem i a la qual fan front molts kurds (activistes o no) deportats forçadament des de tots els països europeus cap a Turquia, Síria, Iran o Iraq on les seves vides corren perill de mort, tortura o judicialització entre d’altres.”, recordava Dilara Ekmen, codirectora de la CCAR.

Per això, l’entitat que treballa pels drets de les persones refugiades a Catalunya, ha carregat contra la deportació i ha apuntat directament a l’Estat espanyol. 

“La deportació d’en Mohammad i la seva família, en contra del criteri de l’ACNUR, suposa un risc greu i fundat per a la seva integritat física i moral i una vulneració flagrant del principi de no devolució, que protegeix les persones de ser expulsades a països on la seva vida corre perill”, expressa l’entitat al comunicat, i ha reblat: “condemnem rotundament la deportació duta a terme pel Ministeri de l’Interior, demanem explicacions, i fem responsable el Govern espanyol de la situació que puguin patir en Mohammad i la seva família a l’Iran”.  

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari