El domini .cat es posiciona al món com a referent d’una cultura, una llengua i un país

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
La internacionalització del domini .cat cada cop té més rellevança. Font: Fundació puntCat
El domini.cat té projecció als territoris físics i humans de parla catalana. Font: Fundació puntCat.

El domini .cat es posiciona al món com a referent d’una cultura, una llengua i un país

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

Aquest registre que gestiona la Fundació puntCat és el primer domini a nivell mundial que representa una llengua i una cultura a Internet.

“El català serà digital o no serà”. Amb aquestes paraules Francesc Giralt, responsable de l’Area de Projectes Fundacionals de la Fundació puntCat, explica com aquesta entitat gestiona a un “alt nivell” la penetració i la internacionalització del domini .cat a Internet.

“Es tracta d’un domini que identifica Catalunya i tot el conjunt de parlants que té la llengua catalana en tots els territoris on es parla”, concreta Giralt. La Fundació actua com a agent catalitzador i és una de les impulsores de la identitat catalana i la normalització de l’ús del català a Internet.

La idea de l’entitat és potenciar la societat de la informació catalanoparlant, treballar per accelerar la difusió del domini.cat als territoris de parla catalana i al món i posicionar aquest registre dins la societat digital per estar present a la xarxa i fer país.

“Volem arribar a més gent i que la llengua catalana tingui un paper encara més rellevant a Internet”, explica Giralt. A dia d’avui, ja hi ha uns 110.000 dominis .cat i més del 12% d’aquests dominis es troben fora del territori de parla catalana. “La tasca d’internacionalització del .cat està prenent importància”, remarca el propi responsable. Per ara, els països que més han crescut són França, Canadà i Estats Units.

El domini .cat va sorgir el 2005 fruit d'una iniciativa privada de la comunitat catalanoparlant. 14 anys després, aquesta entitat s’erigeix com a referent de la llengua a Internet través de tres línies de treball: tecnologia, cultura i país.

Més penetració

“El domini .cat és la respiració d’una cultura catalana. És un instrument que des de la fundació fem servir per unir llengua, país i tecnologia. Tot això, al costat de la innovació”, diu Giralt.

I és que segons el mateix responsable, sense innovació no es podran assolir els objectius plantejats pel 2021 que són: fidelitzar els dominis i augmentar la penetració del .cat, ja sigui com a domini principal o com a domini secundari. "Aquest registre és compatible amb altres dominis i, això, afegeix valor", remarca Giralt.

En aquests moments, el domini té projecció als territoris físics i humans de parla catalana, als casals catalans a l’estranger i, també, te presència a la Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). "Volem estar presents a tots els dominis mundials”, ressalta el mateix responsable.

A banda d'aquests objectius, la Fundació puntCat va més enllà de canalitzar el català a Internet i guanyar territorialitat. La idea de la Fundació és crear una sindicatura digital que protegeixi la llengua, crear una comunitat digital i crear una Escola Internet per aprendre català a la xarxa. Entre els projectes que du a terme la fundació, Giralt destaca aquells finançats amb els beneficis del .cat, com per exemple, webs al punt .cat o comerç local i la internacionalització de la fundació.

Actualment, la presència de la llengua a Internet és molt destacable. Així, el català ja és la vuitena llengua del món amb més penetració a Internet i 9 dels 10 webs més consultats a Catalunya ja tenen una versió en català.

Afegeix un comentari nou