Estats Units i Rússia, principals exportadors d’armes del món segons l’informe SIPRI

 • Logo de Fundipau. Font: Fundipau

  Logo de Fundipau. Font: Fundipau

 • Informe SIPRI 2016. Font: SIPRI

  Informe SIPRI 2016. Font: SIPRI

 • Països del món amb conflictes militars. Font: Wikipedia

  Països del món amb conflictes militars. Font: Wikipedia

 • Número d'operacions multilaterals de pau per regió. Font: SIPRI

  Número d'operacions multilaterals de pau per regió. Font: SIPRI

Fundipau tradueix al català la investigació anual de l’Stockholm International Peace Research Institute, on es destaca que la despesa militar mundial torna a créixer. 

Els països que més armes exporten al món són els Estats Units i Rússia. Aquesta és una de les conclusions més evidents de l’Informe SIPRI 2016, un document elaborat cada any per l’Stockholm International Peace Research Institute, institut independent dedicat a la investigació en relació a conflictes bèl·lics, armament i desarmament. Segons l’informe, traduït per Fundipau i disponible al seu web en català, la despesa militar a escala mundial torna a créixer en un any 2015 on «força dolent pel que fa a l’estabilitat internacional i la seguretat humana».

En la part negativa de l’informe, figuren els atacs terroristes a l’Iraq, Síria, Ankara, Istanbul, París, Tunísia, l’Afganistan, Nigèria i el Pakistan. Es destaca també un augment dels conflictes armats, amb els conseqüents grans fluxos de persones refugiades de països afectats per conflictes i un increment de la tensió entre l’OTAN i Rússia pel conflicte a Ucraïna i a Síria.

 

Font: Informe SIPRI 2016

Com a aspectes positius de l’informe, es destaca en primer lloc que l’Iran i els Estats Units han resolt les seves diferències, amb unes bondats en el pacte que no són, però, acceptades per tothom. En segon lloc, s’assenyala l’acord a l’ONU sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible o Agenda 2030 com un fet positiu dins de l’informe. En tercer lloc, també es destaca l’Acord de París sobre el Canvi Climàtic, on les nacions del món van acordar mesures per limitar l’escalfament global.

Alguns dels temes predominants de l’informe són: conflictes armats i la seva gestió, seguretat i desenvolupament, despesa militar i armaments o la no-proliferació i control d’armes.

Qui és Fundipau?

Fundipau és una entitat nascuda l’any 1983 que treballa per un món en pau. El compromís de l’ONG amb la pau els fa desenvolupar activitats d’educació, sensibilització i mobilització social per la pau i el desarmament, així com la implicació en la resolució no-violenta de conflictes. «Des de FundiPau estem convençuts que la traducció al català del resum de l’anuari SIPRI 2016 proporciona un instrument cabdal per a la divulgació i la sensibilització a favor de la cultura de pau a casa nostra», destaquen a l’informe.

Afegeix un comentari nou