Àmbit de la notícia
Internacional

Europa estudia una llei per evitar que les empreses tecnològiques financin la guerra del Coltan

  • Mina de Coltan de Rubaya Font: flickr.com
  • extracció de minerals Font: wikimedia.org
  • Coltan Font: wikimedia.org

La normativa pretén evitar que l'obtenció de minerals com el coltan per produir productes tecnològics, financi conflictes armats en zones com la República Democràtica del Congo.

La comissió europea estudia elaborar un reglament per certificar l'aprovisionament responsable de la cadena de subministrament de minerals que són necessaris per a la fabricació d'aparells tecnològics.

La comissió ha anunciat una sèrie de mesures voluntàries per aquelles empreses importadores de metalls i de minerals bruts per contribuir a reduir el finançament de grups armats mitjançant ingressos generats pels minerals de les zones en conflicte. Està planejat que la llei s'aprovi en uns mesos.

Per entendre millor els conflictes, l'extracció dels minerals i la cadena de subministrament, Marcus Bleasdale, un fotògraf documentalista, presenta aquest TedTalk amb històries reals i una crida a tots els consumidors.

Arrel de la normativa una trentena d'ONGs, entre elles Amnistia Internacional ha signat un comunicat manifestant la seva disconformitat amb la llei. Chantal Daniels de Christian Aid va dir: «La comissió ha perdut l'oportunitat de proposar una llei que suposaria una diferència real per a milions de persones en països en guerra on els recursos naturals estan proporcionant un incentiu i una font d'ingressos pel actors armats. La proposta també es queda curta a l'hora d'assegurar als consumidors europeus que els productes que estan comprant no han afavorit la violència, la inestabilitat i l'abús dels drets humans».

Enough Project va elaborar l'any 2012 un estudi sobre el progrés de 24 empreses cap a una cadena de subministre responsable respecte als conflictes de minerals. D'aquestes empreses, les que tenien més d'un 50% de progrés eren Intel amb un 60% i HP amb un 54%, les altres 22 estudiades quedaven per sota.

Per a reduir les greus vulneracions que es fan dels drets humans amb les extraccions d'aquests minerals, aquest article de Xarxanet ens recorda quatre iniciatives per fomentar un ús conscient del mòbil i així contribuir a reduir l'ús d'aquests minerals que alimenten els conflictes armats en zones com la República Democràtica de Congo.

En podeu llegir més a: diario.es

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari