La CCAR exigeix un canvi de política migratòria després de la tragèdia d’Alboran

  • Logo de CCAR.

    Logo de CCAR. - Font: CCAR

  • Naufragi de persones refugiades.

    Naufragi de persones refugiades. - Font: Pixabay

Més de 50 persones en una embarcació van naufragar a les costes de l’Illa d’Alboran, de les quals s’espera que no es puguin localitzar amb vida.

La Comissió Catalana d’Ajuda a Refugiat (CCAR) ha lamentat profundament en un comunicat el naufragi de més de 50 persones a prop de l’Illa d’Alboran, quan intentaven creuar el mar per arribar a les costes espanyoles, de les quals hi ha 49 persones desaparegudes. Amb la més que probable pèrdua de la vida d’aquestes persones, l’entitat catalana ha exigit a les autoritats espanyoles que responguin urgentment davant d’aquesta situació per evitar que les persones d’origen subsaharià, susceptibles de rebre protecció internacional, hagin de jugar-se la vida al mar. En aquest sentit, la CCAR ha demanat que no s’impedeixi l’accés a sol·licitar asil a les oficines de Ceuta i Melilla, com afirmen que s’està fent.

Segons el cap del Centre de Salvament Marítim d’Almeria, Miguel Zea, la tragèdia del Mar d’Alboran és el naufragi amb el nombre més gran de persones desaparegudes a la zona. A banda de la CCAR i la seva matriu estatal, la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), altres organismes com l’Agència de l’ONU i Comissions Obreres han reclamat un canvi de política migratòria i refugi a Europa i a Espanya. “La pèrdua d’aquestes 49 vides ha de suposar un canvi immediat encaminat a oferir una via segura a les persones que busquen refugi a Espanya”, va afirmar Estrella Galán, secretària general de CEAR.

Segons dades de CCAR, l’any passat es van registrar 128 morts de persones que intentaven arribar a les costes espanyoles. Si es confirmés la mort de les 49 persones, sumarien ja 109 morts en el que portem de 2017. En aquesta línia, l’Associació Pro Drets Humans d’Andalusia ha afirmat que “després de 20 anys de polítiques migratòries de la mort, 6.000 persones han perdut la vida a la frontera intentant aconseguir una millor vida”.

Per la seva banda, ACNUR ha valorat la tragèdia d’Alboran com una de les pitjors de la darrera dècada al Mediterrani espanyol. L’Agència de l’ONU pels Refugiats ha alertat, a més, que unes dotze persones han mort ofegades al Mediterrani cada dia des d’inicis d’any, de mitjana. Segons dades de l’organització, s’estima que el nombre de morts i desapareguts l’any 2017 supera les 2.250 persones. 

Afegeix un comentari nou