Àmbit de la notícia
Internacional

La deportació espanyola als camps nazis, història i memòria

  • Banner Berlín 2010

El 7 i 8 de setembre, a Berlin, una conferència examinarà el passat dels espanyols i catalans que van caure en mans dels nazis el 1940 després d'haver-se refugiat a França fugint del règim de Franco. Es tracta d'una iniciativa del Memorial Democràtic de Catalunya creat el 2007 amb el suport de la Comissió Europea.

A la fi de la Guerra Civil espanyola, centenars de milers d’espanyols creuen la frontera amb França fugint del feixisme i són internats en camps de concentració. Milers d’homes es van integrar en Companyies de Treballadors Estrangers, moltes de les quals encarregades de construir fortificacions al nord-est de França.

Amb l’avançament de la Wehrmacht el maig de 1940 per Sedan les defenses franceses es van veure desbordades i molts d’aquests espanyols i catalans van caure en mans dels nazis. Posteriorment, prop de 40.000 presoners espanyols van ser integrats forçosament en companyies de treball a Alemanya.

La gran majoria van ser internats en Stalags com a presoners de guerra i molts van ser dirigits a camps de concentració.

Uns 10.000 espanyols i catalans van ser internats en aquests camps. A Mauthausen, Dachau, Buchenwald, Sachsenhausen, Bergen-Belsen, Ravensbrück, Treblinka, Auschwitz o Neuengamme. Més de la meitat van morir als camps. Els supervivents van haver d’enfrontar-se al rebuig i a la persecució al seu propi país, dirigit pel Govern de Franco fins el 1975.



Amb aquestes jornades, es pretén situar en el mapa històric i historiogràfic internacional l'episodi de la deportació espanyola en els camps de concentració nacionalsocialista. De la mateixa manera, es pretén reflexionar i plantejar un debat sobre la construcció de la democràcia a Europa des del període d’entreguerres fins als nostres dies com a via per a fomentar una ciutadania europea conscient dels valors dels drets humans i de la democràcia.

El dia 8 de setembre es durà a terme una reunió de treball entre Memorials i professionals dedicats a la investigació per tal d’explicar la base de dades de Deportats espanyols als camps nazis que ha desenvolupat el Memorial Democràtic, la Universitat Pompeu Fabra, el Memorial de Buchenwald i l’Associació Amical de Mauthausen.
 Aquest projecte ha rebut una subvenció de la Comissió Europea amb la finalitat de promoure la difusió i investigació en el context de la història del nacionalsocialisme i el feixisme.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari