Projecte Urubamba: transferència tecnològica entre Barcelona i Perú

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Projecte Urubamba: transferència tecnològica entre Barcelona i Perú

Resum: 

Anualment, un grup de La Salle Barcelona viatja als Andes peruans a realitzar-hi diverses operacions de caràcter tecnològic.

Cada estiu de de l’any 2013, un grup de voluntaris coordinats per La Salle Campus Barcelona de la universitat Ramon Llull, en la seva majoria professors i alumnes de la mateixa, recolzats per la fundació Proide, marxen un parell de setmanes al Valle Sagrado, a la zona dels Andes peruans amb motiu del projecte Urubamba.

Aquest projecte d’acció social y cooperació internacional neix de la relació entre la universitat catalana y la homònima La Salle Urubamba, un col·legi públic gestionat acadèmicament per La Salle Barcelona, que busca oferir educació als habitants de la zona, pobles rurals entre 2800 i 4000 metres d’alçada, amb l’agreujant que la majoria de la població parlen quítxua i pràcticament res de castellà.

Un dels principals objectius del projecte consisteix en garantir el funcionament i ajudar a l’expansió de la Radio Rimarinakusunchis. Aquesta radio, que en l’idioma autòcton significa “Dialogant”, va ser fundada i instal·lada a la mateixa Salle Urubamba l’any 1999 amb l’objectiu de comunicar les diferents zones rurals de les muntanyes del Valle Sagrado. Té una importància molt rellevant entre els habitants d’aquestes localitats, no només per la dificultat que suposa la comunicació física entre aldees, sinó perquè des de la radio també s’ofereix una educació cultural, sanitària i lingüística.

A més d’aquest objectiu, el projecte també es proposa formar al professorat de La Salle Urubamba, tant pel que fa a coneixements purament informàtics i tecnològics, com també en un aspecte més pedagògic, oferint metodologies i recursos de suport a la docència. Val la pena destacar, també, l’intercanvi cultural que s’hi realitza.

A banda de la seva pàgina de facebook, el projecte disposa d’un blog en el que pot seguir-se l’activitat duta a terme aquest estiu 2015 gràcies a una entrada diària. Entre les iniciatives concretes d’aquest any hi trobem uns cursos de fotografia digital i producció de vídeo dirigits a l’alumnat de l’escola; la realització d’un documental sobre la Radio Rimarinakusunchis, que pretén mostrar com es realitza el noticiari en quítxua de dues hores diàries i que podrà veure’s durant aquesta tardor; o la visita i realització d’activitats tecnològiques a una escola rural d’educació primària, on molts dels nens no parlaven castellà ni havien tingut pràcticament contacte amb la tecnologia occidental.

Tot plegat es un projecte en el que s’hi treballa regularment durant tot l’any i es culmina amb aquesta visita anual de 15 dies a Perú. Una bonica col·laboració que, de ben segur, tindrà continuïtat durant els següents anys.

Afegeix un comentari nou