Santiago Fernández: «Cada vegada són més les escoles que se sumen a La Cursa contra La Fam»

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Santiago Fernández: «Cada vegada són més les escoles que se sumen a La Cursa contra La Fam»

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

El tècnic de comunicació i finançament d’Acció Contra la Fam ens explica una nova campanya internacional per lluitar contra la desnutrició a diversos països del món, amb la col·laboració d’escoles de Catalunya.

Enguany arriba una nova edició de La Cursa contra La Fam, en concret la 19a, una campanya impulsada per l'organització internacional Acció Contra la Fam en la qual nens i nenes de tot Catalunya hi participen i recorren la màxima distància possible. En primer lloc, durant els mesos de març i abril l'ONG sensibilitza als alumnes sobre el projecte solidari fent xerrades a les escoles de tot el territori. Durant el mes de maig es fan les curses a les escoles, i al final els fons recaptats van destinats a finançar projectes que lluiten contra la desnutrició infantil a diferents països del món. En Santiago Fernández, tècnic de comunicació i finançament d'Acció Contra la Fam, ens ho explica amb detall:


1. En què consisteix La Carrera Contra la Fam?

La Cursa Contra La Fam és una campanya internacional de tipus educatiu, esportiu i solidari promoguda amb l’objectiu d’unir a tots els estudiants del món perquè lluitin contra la fam i la desnutrició. Primerament, equips de voluntaris acudeixen a les escoles participants per fer xerrades de sensibilització explicant el problema de la desnutrició a un país concret on treballem. Després, l’escola organitza la cursa per recaptar el màxim de diners possibles per ajudar a finançar els programes que duem a terme.


2. Com ho feu per contactar amb les escoles?

Presentem la iniciativa escola per escola, tot i que també estem presents a fires del món educatiu o fem arribar la informació per convidar a associacions educatives, AMPAs, etc. Tot això fa que estiguem en contacte permanent amb les institucions educatives durant tot el curs acadèmic. En tot moment oferim una atenció individualitzada per resoldre tots els dubtes que les persones que vulguin organitzar la carrera puguin tenir. Val a dir que és un projecte que no té cap cost per l’escola. Des d’Acció contra la Fam facilitem de forma gratuïta tot el material didàctic de suport a les sensibilitzacions així com el material necessari perquè l’escola pugui organitzar la carrera ella mateixa.


3. A quants països feu aquesta campanya?

Participen un total de 35 països repartits en 5 continents. Per posar alguns exemples, a part d’Espanya, participen escoles de països com el Regne Unit, EUA, Canadà, França, Alemanya, Itàlia, Andorra, Bolívia o Colòmbia.


4. Quina ha sigut l’evolució des de la primera campanya fins a la 19a?

D'ençà que es va posar en marxa La Cursa contra la Fam l’evolució ha estat molt positiva, cada vegada són més les escoles que se sumen a la iniciativa, i les escoles que participen un any acostumen a fer-se seu l’esdeveniment solidari, repetint l’experiència any rere any. Estem molt orgullosos perquè el curs passat internacionalment van participar més de 1.400 escoles i van córrer més de 330.000 infants; aquest any esperem també superar-nos.


5. Quin és l’equip de voluntariat que teniu per dur a terme una campanya d’aquestes característiques?

L’equip de voluntariat està format tant per professionals d’Acció contra la Fam, com per voluntaris externs que contacten directament amb nosaltres o bé a través de borses de voluntariat de la universitat, mitjançant programes de pràctiques d’Aprenentatge i Servei. Aquest any per exemple, en el cas de la delegació de Barcelona, comptem amb l’ajuda tant de nutricionistes com de professionals d'altres disciplines. També participen com a voluntaris estudiants universitaris de pedagogia, psicologia, etc. En qualsevol cas, tots els voluntaris reben una formació prèvia al període en el qual estaran a les escoles fent xerrades de sensibilització.


6. Cap a on es destinaran els fons aconseguits?

La majoria dels fons es destinaran als nostres projectes a Haití, República Centreafricana, Etiòpia, Burkina Faso i altres països del Sahel. Acció contra la Fam farà servir la resta en funció de les seves necessitats i per complir la seva missió.


7. Quines són les accions que teniu previstes a Catalunya?

Pel que fa a programes, des de la delegació de Barcelona, estem implementant l’eix de treball d’ocupabilitat basat en la inclusió sociolaboral de persones amb risc d’exclusió. Per mitjà de diferents programes d’acció social, a Acció contra la Fam, estem facilitant l’accés al mercat laboral de persones en risc d’exclusió generant oportunitats perquè trobin treball per compte d’altri, o creïn el seu propi negoci.

A més a més a Catalunya en els propers mesos posarem en marxa altres campanyes anuals de sensibilització i captació de fons com són Restaurants contra la Fam, on els hostalers se sumen a la lluita contra la desnutrició posant a la venda plats o menús solidaris als seus restaurants, i Challenge Interempresas, una carrera solidària on participen empleats d’empreses. Tot i que tenim previstes altres accions, aquest són les principals campanyes del departament de Comunicació i Fundraising juntament amb La Cursa contra la Fam.


8. Fins quan durarà? Què ha de fer la ciutadania per participar-hi?

Durarà fins a finals del curs escolar. Actualment hem ampliat el període d’inscripció d’aquest any, per tant aquelles persones que tinguin interès en què la seva escola participi durant aquest curs encara són a temps. Poden obtenir més informació trucant al telèfon de la Delegació de Barcelona (93 254 03 81) i a la pàgina web de la campanya www.carreracontraelhambre.org.

Un cop feta la inscripció, des d’Acció contra la Fam ens posem amb contacte amb l’escola per establir el dia en el qual els voluntaris faran les sensibilitzacions abans de la cursa. Tot i que hi ha un dia internacional per fer la cursa que és normalment l’últim divendres de més de maig, les escoles poden escollir el dia que els hi vagi millor per fer-la abans de les vacances d’estiu.


9. Heu obert també una campanya de donacions per La Cursa Contra la Fam?

Sí, el projecte contempla que abans de la carrera, els estudiants trobin patrocinadors: persones del seu entorn proper que es comprometin a donar una petita donació per cada quilòmetre o volta que l’alumne faci al circuit de la Cursa contra la Fam. D’aquesta manera, els alumnes fan d’altaveu explicant tot el que han après durant les xerrades, i aconseguim la implicació també de les famílies, amics i coneguts de tot l’alumnat de l’escola.

Afegeix un comentari nou