Àmbit de la notícia
Internacional

Xavier Costa: “El fet que existeixin tantes ONGD vol dir que hi ha massa coses que no van bé”

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • A la dreta de l'imatge, Xavier Costa, responsable de projectes de l'ONGD Vols.
    A la dreta de l'imatge, Xavier Costa, responsable de projectes de l'ONGD Vols. Font: ONGD Vols
  • Logo de l'ONGD Vols.
    Logo de l'ONGD Vols. Font: ONGD Vols
  • Cursa solidària de l'ONG Vols a Sant Boi de Llobregat.
    Cursa solidària de l'ONG Vols a Sant Boi de Llobregat. Font: Twitter
  • Mapa dels projectes de cooperació de l'any 2015.
    Mapa dels projectes de cooperació de l'any 2015. Font: ONGD Vols
  • Equip de treball dels serveis centrals dels Salesians a Catalunya on té la seu l'ONGD Vols.
    Equip de treball dels serveis centrals dels Salesians a Catalunya on té la seu l'ONGD Vols. Font: Twitter

L’ONG Vols és una associació de voluntariat per a la cooperació i solidaritat amb infants i joves de països en vies de desenvolupament. El seu àmbit d’actuació és l’educació.

En Xavier Costa és el responsable de projectes i de comunicació de l’ONG Vols Voluntariat Solidari. L’associació sense ànim de lucre té com a objectiu contribuir a la promoció humana des del camp de l’educació pel desenvolupament. Per aconseguir-ho, tenen una base àmplia de voluntariat que desenvolupen projectes a països en vies de desenvolupament amb infants i joves.

L'entitat té més de 450 voluntaris i voluntàries i està present a diferents punts del territori on hi ha presència salesiana. El seu voluntariat treballa amb els valors del desenvolupament integral de la persona, el treball en equip, l’esperit d’acollida i acompanyament o la democràcia i la participació. En aquesta entrevista, Costa ens apropa la realitat i el dia a dia de l’ONGD.

Quina és la missió de l'ONGD Vols?

La missió de Vols és promoure la transformació i la mobilització vers la justícia social i la igualtat nord-sud, especialment entre els joves. També volem donar suport material i humà a projectes educatius en els pobles i nacions empobrides. Som una ONGD de la família salesiana. En aquest sentit, els salesians i les salesianes són les nostres contraparts.

A quins països envieu el voluntariat i quina mena de projectes desenvolupen?

Disposem de diferents ofertes de voluntariat internacional. El contacte amb les realitats del Sud permet apropar-nos a realitats diverses i molt diferents de la nostra. És un viatge que s'ha d'emprendre amb obertura de ment, sense prejudicis, amb moltes ganes d'impregnar-se i d'aprendre d'altres persones i projectes. I per damunt de tot, amb l'objectiu que sigui una experiència que després ens serveixi per comprometre'ns al nord i al sud, per lluitar per un món més just i promoure el dret a l'educació. Enguany, els voluntaris viatgen a Mèxic, Cuba, Costa d’Ivori, Perú, Marroc i Equador, en el marc de projectes educatius.

Com va sorgir l'ONGD?

Vam néixer el 1991 com a fruit de la promoció del voluntariat social i cristià i la col·laboració de joves d'ambients salesians de Catalunya en projectes concrets en països del sud. Des de llavors té com a objectiu  millorar les condicions de vida de les persones desfavorides des del camp de l'educació.

Amb quantes persones voluntàries compteu actualment?

Comptem amb més de 450 voluntaris i uns 300 socis i som presents a diferents punts del territori on hi ha presències salesianes. La seu és a Barcelona i tenim delegacions a Mataró, Sabadell, Terrassa, Lleida, Huesca, Ciutadella de Menorca, Sant Boi de Llobregat i Barcelona-Navas.

Teniu també un projecte a Síria. Quina tasca fan els cooperants allà i quines notícies us arriben de la situació al país?

En el marc de la Campanya Suma’t X els drets de la Infància hem contribuït a donar suport als Salesians i als seus projectes al país en un moment molt delicat de la guerra.  Aquesta ajuda es va concretar en el projecte “Ajuda a la població siriana - Acollida en els centres salesians d’Alep, Damasc i Kafroun, Síria”, que  va permetre atendre 200 famílies sirianes atrapades i damnificades per la guerra des de les cases salesianes d’Alep, Kafroun i Damasc. També es va poder fer distribució de medicines, aigua potable, aliments, roba d’abric, combustible per cuinar i material escolar. Una part del projecte es va destinar al sosteniment de les accions educatives del Centre Salesià Don Bosco d’Istanbul (Turquia) en favor de 300 menors refugiats. Nosaltres no tenim cooperants a Síria i la situació que ens arriba dels Salesians que hi són presents malauradament no són gaire esperançadores.

Per què el voluntariat internacional i l'educació per al desenvolupament són importants per una societat més justa?

La raó de ser i el motor de l'entitat és el voluntariat, no s'entén l'entitat d'una altra manera. És a dir, persones que de forma totalment altruista posen el seu temps, coneixements i energia per contribuir a la construcció d'un món més just i solidari, tant al nord com al sud. El nostre signe d'identitat: "Pel Dret a l'Educació", el defensarem on sigui, perquè creiem que és la base per aconseguir ciutadans globals més crítics que estiguin disposats a lluitar per transformar la societat. L’Educació per al desenvolupament és aquesta eina que ens permet treballar uns valors responsables, solidaris i compromesos a nivell transversal.

El finançament de l'ONG és en un 37% públic. Quin model de finançament us agradaria tenir en els pròxims 10 anys?

Ens agradaria senzillament no haver d’existir. El fet que existeixin tantes ONGD vol dir que hi ha massa coses que no van bé, que la injustícia és patent a molts indrets del món, i també a casa nostra.  Som una entitat petita que comptem amb una base social important que creu en les nostres accions, els dóna suport econòmic i també ens valida per continuar treballant pels infants i joves més necessitats en els països empobrits. Nosaltres mateixos som bastant crítics amb algunes administracions públiques i els diners que donen per a la cooperació, ja que en moltes ocasions hi ha interessos comercials per decidir finançar un país o un altre i no una voluntat real de canviar les coses.

En què consisteixen les Espirals Solidàries?

L'Espiral Solidària té com a objectiu la creació d'espais de formació-reflexió i acció permanent, on es tracten temes de justícia social, ambiental i d'economia global que tenen una incidència directa en la vida de les persones. L'Espiral vol fer xarxa d'agents transformadors, formats i amb arguments que coneixen eines pel canvi social. Es tracta d'un procés educatiu on tots i totes som protagonistes del procés i on les accions neixen de la reflexió prèvia i el treball en grup.

Quin és el futur de Vols a curt termini, fins al 2020?

El que tenim clar és que seguirem treballant amb il·lusió per canviar el món. En breus ho farem caminant de la mà d’una única ONGD de Salesians a tot el territori espanyol, unificant-nos amb Solidaridad Don Bosco i Jóvenes y Desarrollo

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari