L’Estat espanyol perd lideratge en el respecte al col·lectiu LGTB

  • Membres de la FELGTB, col·lectiu que reivindica l'aprovació d'una llei integral d'igualtat

    Membres de la FELGTB, col·lectiu que reivindica l'aprovació d'una llei integral d'igualtat - Font: FELGTB

  • Logotip de la FELGTB

    Logotip de la FELGTB - Font: FELGTB

  • ILGA-Europe elabora un rànquing anual amb els països que respecten més la comunitat LGTBI

    ILGA-Europe elabora un rànquing anual amb els països que respecten més la comunitat LGTB - Font: ILGA-Europe

Les entitats demanen una llei d’igualtat i transsexualitat i polítiques educatives mentre lamenten que Espanya hagi baixat del segon al novè lloc en la defensa dels drets de la comunitat.

El bus transfòbic de l’organització ultracatòlica Hazte Oír, una seixantena de diligències instruïdes a Catalunya el 2016 per delictes homòfobs, segons el Mossos, i 232 agressions a homosexuals i transsexuals denunciades només a Madrid durant l’any passat.

Aquestes xifres expliquen la caiguda de l’Estat espanyol en el rànquing europeu de països defensors dels drets del col·lectiu LGTBI. Mentre el 2011 era el segon país europeu que més respectava la comunitat LGTBI, darrere de Malta, aquest any se’l situa a la novena posició, segons la classificació que anualment publica l’organització ILGA-Europe, que aglutina les federacions nacionals LGTBI.

La Federació Española LGTB (FELGTB) considera que perquè l’Estat recuperi el lideratge que va aconseguir quan es va aprovar el matrimoni homosexual, calen mesures com una llei d’igualtat i una altra de transsexualitat, a banda de polítiques educatives que estableixin protocols contra l’assetjament escolar homòfob.

La llei integral d’igualtat, presentada al Congrés a principis de maig, inclou canvis en la documentació administrativa i de filiació, i pretén acabar amb la discriminació laboral, en adopcions o en el dret a la reproducció assistida. També demana que es formin en diversitat sexual i de gènere les Forces de Seguretat i de l’Exèrcit.

La llei de transsexualitat es centraria en la despatologització, destacaria el paper dels i les menors i l’autodeterminació del gènere.

L’única raó per la qual continuem mantenint-nos en els 10 primers llocs és gràcies al fet que diverses comunitats autònomes, com la Comunitat Valenciana, Balears i Múrcia, estan aprovant legislacions específiques”, apunta Jesús Generelo, president de la FELGTB.

Pel que fa a la resta de països, Malta torna a situar-se al primer lloc de la llista. Els cuers de la classificació són Azerbaitjan, Rússia i Armènia, al darrere de diversos països de l’Est d’Europa i Itàlia.

El rànquing es va fer públic el dimecres 17 de maig, coincidint amb el Dia Internacional contra l’LGTBfòbia, el mateix dia en què, fa 27 anys, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va desclassificar l’homosexualitat com una malaltia mental.

Afegeix un comentari nou