Àmbit de la notícia
Jurídic

Què podem fer les entitats per complir la Llei de Transparència?

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
  • Llei de transparència. Font: Flickr.com
  • Transparència i bon govern. Font: Flickr.com
  • Imatge del portal TransparEnt. Font: Transpar-ent.info/

Actualment, comptem amb diverses eines que ens poden ajudar a comprendre millor aquesta normativa i a aplicar-la correctament. A continuació, us oferim una sèrie de recomanacions i recursos.

  1. Informem-nos i coneguem la Llei de Transparència.
    Quin és el seu objectiu? A què ens obliga aquesta normativa? Afecta totes les entitats sense ànim de lucre? Per entendre-la i aplicar-la bé, el millor és apropar-se al seu contingut i consultar la Llei 19/2014 i la Guia de transparència per a les associacions i fundacions perceptores d’ajuts i subvencions públics de la Generalitat. A més, per facilitar la comprensió de la normativa i respondre a les preguntes més comunes, a Xarxanet hem publicat dos articles que aprofundeixen, de forma planera, en aquestes qüestions:
    Llei de Transparència catalana: què és i a quines entitats obliga?
    Llei de Transparència catalana: a què obliga les entitats?

     
  2. Rendim comptes. La secció de Transparència de Xarxanet ens ho posa fàcil!
    Les entitats col·laboradores de Xarxanet disposen d’un espai virtual des d’on es pot accedir a la seva fitxa pública, en la qual hi ha habilitat un apartat de transparència. És aquí on, les organitzacions que no disposen de pàgina web, poden publicar en format pdf o jpeg la documentació necessària per complir amb la llei. D’altra banda, les entitats amb web pròpia tenen l’opció d’afegir -hi un enllaç que porti a la secció de transparència de la seva pàgina.  



    Les organitzacions no col·laboradores tenen l’oportunitat de donar-se d’alta gratuïtament a Xarxanet i accedir a aquest recurs.
     
  3. Assessorem-nos correctament. 
    Des de Xarxanet s'ofereix a les entitats un servei d'assessorament gratuït a través d’Internet. Així, mitjançant un formulari en línia, les organitzacions poden fer consultes i resoldre els seus dubtes per complir la llei. 

     
  4. Som transparents? El portal TransparENT ens ajuda a saber-ho.
    TransparENT és una plataforma virtual que permet a les entitats fer un diagnòstic de la transparència de la informació que es publica a les seves webs. Proporciona pautes per millorar-la, permet obtenir documents d'autoacreditació i conèixer exemples de bones pràctiques.
    Actualment, s’estan realitzant a municipis de tot Catalunya sessions formatives sobre l’ús d’aquesta eina. En aquesta pàgina es poden consultar les properes formacions i inscriure's. 
    TransparEnt, l’eina d’avaluació de transparència gratuïta per a entitats, ja és operativa

     
  5. Construïm un portal de transparència. Com podem fer-ho?
    Aquest article explica quins són els requisits mínims a l’hora de construir un bon portal de transparència, quina documentació hem de publicar i com hem de distribuir-la per facilitar la seva consulta. Destaca també seccions de transparència d’algunes entitats.
    A més, per facilitar aquesta tasca, Xarxanet disposa d’un servei per ajudar les entitats a crear un espai web 2.0 mitjançant assessorament i suport virtual.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari