Àmbit de la notícia
Social

Objectiu aconseguit: més d’un centenar de joves extutelades tindran mentores gràcies a Punt de Referència

Autor/a
Alejandra Sanchez
L'Eva (esquerra) va ser la mentora del Walter (dreta) en l'anterior edició de la campanya 'Un gest, un món'. Font: Punt de Referència.
L'Eva (esquerra) va ser la mentora del Walter (dreta) en l'anterior edició de la campanya 'Un gest, un món'. Font: Punt de Referència. Font: Punt de Referència

La campanya ‘Un gest, un món’ volia fomentar la mentoria social per generar xarxes de suport sòlides, a través de relacions de confiança que redueixin el risc d’aquest jovent.

Aquest any a Catalunya, 1.300 joves compleixen la majoria d’edat i deixen d’estar tutelades per la Generalitat. Aquesta dada contrasta amb la de l’edat d’emancipació mitjana de l’Estat Espanyol, que segons l’Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya, ha traspassat ja el llindar dels trenta anys

Davant aquesta realitat, i per evitar que el jovent tutelat i extutelat hagi d’emancipar-se entre set i nou anys abans de la mitjana d’edat d’emancipació al país, Punt de Referència, entitat referent en l’acompanyament de jovent sense xarxa de suport en la seva transició a la vida adulta des de fa gairebé trenta anys, ha posat en marxa la campanya ‘Un Gest, un món’ per fomentar la mentoria social. La campanya tenia com a objectiu aconseguir cent noves persones mentores i, segons expliquen des de l’entitat, s’ha aconseguit superar aquesta xifra

 "La mentoria social consisteix en assignar una persona voluntària a un jove per tal d’acompanyar-lo en el seu moment d’emancipació, en el seu trànsit cap a la vida adulta", explica Marina Montonya, responsable de l’àmbit de Mentoria i Participació de Punt de Referència

"Més enllà de parlar d’inserció laboral o habitatge, cal vetllar per la xarxa de suport del jovent, oferint-los nous referents adults i experiències de confiança positives. La mentoria social és essencial per al creixement i l'èxit del jovent que acompanyem” afirma Rita Grané, directora de l’entitat.

En aquest mateix sentit, Montoya afegeix que la mentoria social "és una eina complementària a la intervenció educativa" i que "es tracta d'una relació exclusiva, de tu a tu, en la que es va generant un vincle de confiança i de suport emocional en un espai informal". 

Acompanyar canvia vides

Durant tota la campanya ‘Un gest, un món’, s’ha volgut posar el focus en la figura de les persones mentores, en les seves experiències i en com, poder acompanyar el jovent, no només ha canviat la vida de les joves extutelades, sinó la de les seves mentores. 

En aquesta línia, Irene Castro, mentora de Punt de Referència, afirma que "la mentoria social no només ofereix un gran retorn al jovent, sinó també als voluntaris" i, a més, afegeix que "acompanyar joves és crucial perquè ells creïn la seva xarxa a la ciutat i tinguin un suport addicional, diferent del que obtenen d'altres recursos”. Teresa Franquesa, també voluntària de l’entitat, afegeix que “els voluntaris no només ajudem a superar les barreres amb què topen aquests joves, sinó que sobretot els oferim aquest punt de referència que els proporciona un sentit de pertinença i seguretat”. 

Eva de las Heras, una altra de les mentores de l'entitat, explica que "acompanyar un jove m'ha fet veure una realitat molt diferent de la meva i entendre situacions en les quals jo no m'he trobat mai", mentre que la seva companya Anna qualifica l'experiència d'"aprenentatge constant".

Durant el 2023, Punt de Referència va acompanyar a 295 joves al Barcelonès i al Maresme, i un 65% del jovent acompanyat va valorar la mentoria com un suport important per emancipar-se. Amb la campanya “Un gest un món”, l’entitat continuarà amb la seva tasca de contribució a l'èxit, l’emancipació i el suport del jovent tutelat i extutelat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari