Cooperativa Rocaguinarda, més de quatre dècades impulsant la cultura al barri del Guinardó
Comparteix
Va néixer fa quaranta-sis anys per promoure l'activitat cultural en un barri on, en aquella època, hi havia poques alternatives. En parlem amb la Teresa Pazos Ortega, tresorera de la cooperativa.
La Cooperativa Rocaguinarda va néixer l'any 1978 al Guinardó, Barcelona. En aquell moment, al barri, "no hi havia lloc per reunir-se i associar-se ni cap llibreria en català", explica Teresa Pazos Ortega, tresorera de l'entitat. Per això, amb l'objectiu d'apropar la cultura al veïnat, un grup de persones va impulsar la fundació d'aquesta cooperativa amb un seguit d'activitats, segons els interessos de les sòcies, com un grup de teatre, un grup d'història (d'aquí va néixer El Pou, grup d'estudis de la Vall d'Horta i la Muntanya Pelada) i la llibreria, situada al carrer del Xiprer, 13. Altres grups són el grup de criança mamaG (Abans mamaGuinarda) i el grup de consum.
MamaG va començar el 2010 com a espai de trobada per a famílies i d'intercanvi de coneixements, el 2012 va canviar el nom i es va constituir com a entitat sense ànim de lucre independent de la cooperativa.
Pel que fa al grup de consum, va sorgir fa vint anys impulsat per persones que tenien la idea de canviar la forma de consumir i apropar-la al públic. Des de llavors, venen productes de proximitat, quilòmetre zero, ecològics i de residu zero, "tot i que ara tenim menys productes perquè ara aquests ja els trobes al supermercat, però encara tenint alguna cosa", detalla la Teresa.
Quines són les activitats culturals que ofereixen?
Actualment, la cooperativa compta amb cinc-centes vint sòcies i forma part de la Xarxa d'Economia Solidària (XES). A més de ser una cooperativa de consum, organitzen un munt d'activitats culturals, com el Grup de Teatre Rocaguinarda, que és una de les més antigues. La tresorera de l'entitat puntualitza que "no es reuneixen aquí [a la seu de la cooperativa], sinó que ho fan al Centre Cívic Guinardó" amb la voluntat de distribuir-se pel barri.
També tenen un taller de pintura, un d'escriptura creativa i un grup de lectura "que ha tingut alts i baixos", afirma la Teresa. Ara està en marxa i funciona diferent d'altres clubs de lectura perquè no és dirigit: les persones participants "trien entre totes un llibre, se'l llegeixen i el comenten". Arran d'aquest, abans de la pandèmia van veure que seria interessant fer el mateix amb infants i, amb l'impuls d'una de les sòcies, nens i nenes es reuneixen un cop al mes.
Tot i això, a la Teresa li sap greu que no està tenint gaire rebuda i ho atribueix al fet que la mainada fa altres activitats extraescolars i, a mesura que es van fent grans, "ja no els interessa tant". Però el mantenen perquè és una manera de formar futures lectores.
Sense deixar de banda l'afany per fer arribar el plaer de la lectura a les més petites de la casa, tiren endavant unes sessions en què es llegeixen contes: "No és exactament un contacontes perquè no ho fan professionals d'explicar contes, sinó que és com el conte que expliques abans d'anar a dormir". Una altra proposta és un concurs de 'booktubers', en el qual nens i nenes del barri i de les escoles graven "un vídeo amb una ressenya d'un llibre de la seva edat".
Unes altres disciplines que ofereixen a les adultes són la fotografia i el cinema. Per diferenciar-se de les activitats que fan als centres cívics i donar un enfocament diferent per "no competir amb altres tallers", el grup de fotografia de la Cooperativa Rocaguinarda consisteix a anar a veure exposicions i comentar el context de la imatge i parlar de l'autora. Pel que fa al setè art, es fan cinefòrums sobre un tema en concret i es fa un debat posterior.
Així mateix, ofereixen un espai expositiu perquè gent del barri i participants del taller de pintura puguin mostrar les seves obres i un espai per fer presentacions de llibres d'autores del Guinardó dos cops al mes.
Entre totes aquestes propostes, en sorgeix una que s'acaba de crear. Es tracta d'un grup de jocs de taula que es reuneix un divendres al mes a la nit i que es va crear per captar l'atenció del jovent. En aquest sentit, s'organitzen concerts i recitals de poesia amb música.
La dificultat del relleu generacional, procés de reflexió i perfil de les voluntàries
Precisament, jovent és el que falta a la cooperativa per assegurar un relleu generacional. La Teresa lamenta que "costa molt" que la gent jove s'involucri, "tant en la gestió d'activitats com en el Consell Rector". Per fer-se una idea del panorama, la majoria de les sòcies són jubilades o persones que estan a punt de jubilar-se, "que són les que tenen més temps".
"Estem fent una reflexió en el tema de comunicació de l'entitat perquè sembla que les nostres activitats no arriben a la gent. O és això o és perquè hi ha massa informació i la gent està desbordada amb totes les alternatives que hi ha".
Sobre el perfil de les voluntàries comenta que són persones implicades en altres causes com associacions de veïnes, moviments antiguerres, col·lectius en defensa de la sanitat pública, compromeses en el referèndum de l'1 d'octubre...
La relació de la cooperativa amb el veïnat i les escoles del barri
Un aspecte que tenen clar des de la Cooperativa Rocaguinarda és el de crear xarxa amb entitats del barri, per això, totes les activitats estan obertes a les veïnes i són gratuïtes, excepte les setmanals, que "demanem que la gent sigui sòcia, no perquè es pagui a algú per fer aquestes activitats, sinó perquè és una manera de col·laborar amb la cooperativa i en el local", aclareix la Teresa.
Reconeix que hi va menys gent del barri de la que voldrien, però que tenen un bon lligam amb les escoles del voltant. "Sí que moltes escoles o Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA) del barri són sòcies i ve molta gent. A més, demanen consell i compren els llibres per als Jocs Florals, Sant Jordi i les seves biblioteques".
Aquesta relació es tradueix també en la participació de la cooperativa en el projecte de l'Ajuntament de Barcelona 'El comerç i les escoles', que organitza visites a botigues dels barris perquè els infants coneguin el seu funcionament. En el seu cas, expliquen què fan i què és una cooperativa. "Molts infants no saben què és una llibreria", afegeix amb sorpresa la Teresa.
Afegeix un nou comentari