Àmbit de la notícia
Social

El problema de la pobresa vist des de la primera línia

  • viure al carrer- Arrels fundació a flickr
  • Logotip de l'Associació in via
  • Logotip d'Arrels Fundació

A Catalunya hi ha moltes organitzacions sense ànim de lucre que dirigeixen tots els seus esforços a combatre la pobresa. Amb l’objectiu d’apropar-nos a la tasca diària que desenvolupen aquestes entitats, hem parlat amb cinc responsables i voluntaris de l’associació In-via i d’Arrels Fundació. 

 

El passat 17 d’octubre es va celebrar el Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa. Coincidint amb aquesta jornada, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social va engegar una campanya amb l’objectiu de sensibilitzar a la població envers el problema de la pobresa. Un de cada 5 catalans és pobre (ingressos inferiors a 14.000 euros anuals). La pobresa afecta un 25,1% de persones de més de 65 anys i un 23,4% de menors de 16.

Les persones a les que es dirigeixen

Des de xarxanet.org hem entrevistat a 3 responsables de les entitats Arrels Fundació i in via. La primera es dirigeix de manera prioritària a homes i dones en situació cronificada d’exclusió social, mentre que in via es dirigeix a un ventall de col·lectius més heterogeni i en situació de risc d’exclusió: dones, famílies, infants, adolescents, immigrants i persones amb discapacitats.

Tal i com destaquen moltes de les entitats, actualment el principal repte és haver de donar resposta a problemes que creixen amb uns recursos econòmics que disminueixen. No obstant, les tres persones que hem entrevistat parlen d’altres reptes. Segons Ramon Noró, portaveu d’Arrels fundació, són “atendre a les necessitats immediates i properes” i “eliminar les causes que generen les desigualtats i l’exclusió social”. D’altra banda, Annabel Pallás i Francesca Ferrari, d’in via, afirmen que el principal repte és “articular de manera equilibrada la xarxa de serveis en el territori (...) fins a assolir un nivell que permeti l’accés de tothom que tingui necessitats”.

La col·laboració administració - entitats

Segons les organitzacions, la col·laboració entre l’administració pública i les entitats és molt important. Tal i com destaca Ramon Noró, les entitats desenvolupen una funció molt important a l’hora de detectar canvis i noves necessitats en la societat. Una altra funció que destaca el portaveu d’Arrels Fundació, és que les organitzacions socials sovint col·laboren amb les administracions esdevenint prestadores de serveis. En aquest sentit, Noró subratlla la importància de que aquesta relació s’ha de donar “en un entorn de llibertat d’expressió no condicionat pel tipus de vincle o contracte de serveis establert entre cada entitat i l’administració.

La consciència ciutadana i el suport social

Segons les persones que hem entrevistat l’actual crisi ha fet que s’incrementi la consciència ciutadana envers la pobresa. Noró explica que “La crisi ha aproximat el risc d’empobriment a més persones”. Pallás i Ferrari també expliquen que “Actualment pot ser qualsevol família que abans tenia un suport laboral i econòmic regular la que arribi a trobar-se en una situació propera al llindar de la pobresa.”

Aquest increment de la consciència ciutadana podria fer incrementar el recolzament social de les entitats. Noró explica que “ara hi ha menys recursos (econòmics) per a ser solidaris, però hi ha una major consciència en situacions de pobresa”. Pallás i Ferrari acaben afirmant que “cal fomentar la participació de la ciutadania en les organitzacions que tracten aquesta problemàtica”.

Què mou a les persones a col·laborar en aquestes entitats?

Segons Jordi Llopart, voluntari d’in via, els dos factors clau que el van portar a col·laborar amb l’entitat van ser el fet de disposar de temps (ja sigui per qüestions laborals o personals) i la voluntat d’ajuda al necessitat.

Més enllà de la disponibilitat de temps i altruisme, l’Ignasi Queralt, voluntari d’Arrels Fundació, també destaca valors de responsabilitat ciutadana. En concret explica que “el problema és un crit d’urgència per resoldre un problema que no pot esperar que el sistema polític es posi en marxa” Queralt afirma que “aquestes persones amb nom i congnom no poden esperar de forma indefinida, ja que potser quan arribi la solució ja és massa tard. 

Com pots ajudar?

Posa't en contacte amb la Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social.

Participa en el Gran Recapte d'Aliments

Fes de voluntari en la Diagnosi de persones de carrer 2011

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari