La internacionalització comença al cau i a l’esplai
Comparteix
Segurament aquest serà un estiu inoblidable per a molts joves catalans que, amb els seus companys de l’esplai, el casal o l’agrupament escolta, han passat uns dies descobrint una altra cultura i convivint amb joves d’altres països. En una època en què que internacionalitzar-se és clau –com a societat i a nivell personal-, l’educació en el lleure ofereix una oportunitat única per compartir visions, eixamplar horitzons i aprendre a respectar la diversitat.
A principis d’agost, una postal viatja d’Escòcia cap a Catalunya. En una banda s’hi veu una vaca jaient en un prat verd, i a l’altra, paraules com aquestes: "Estem coneixent una cultura i un escoltisme diferent, comparant els diferents aspectes i aprenent cada dia més! (...) Està sent una experiència única i inoblidable”. L’escriuen un grup de joves d’Igualada, els Pioners i Caravel·les Tanganyika de l’AEiG Jaume Caresmar – Maria Antònia Salvà, que passen uns dies d’intercanvi amb un grup d’escoltes d’Edimburg.
Com ells, joves d’esplais i agrupaments escoltes d’arreu de Catalunya organitzen durant l’estiu campaments i sortides a l’estranger. Des de la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR), destaquen que “pels joves aquesta internacionalització és cada cop més necessària tant per la millora de la seva formació com per la recerca d’oportunitats professionals”, tal i com apuntàvem fa uns dies.
Als igualadins, preparar l’intercanvi els ha fet créixer. “Ha estat un projecte complex i intens, i un repte ja que és la primera vegada que realitzem un projecte amb aquestes característiques”, expliquen. “Gràcies a aquest projecte ens hem fet una mica més grans, responsables, madurs i conscients que res és fàcil”.
Al món de l’esplai, l’internacionalisme també és un valor compartit. Els grups de Vic-Remei, del Geps i del Roques Albes, pertanyents a Esplais Catalans (Esplac), han participat aquest estiu en un campament internacional a Lituània. “A banda que ens ho vam passar de conya, vam aprendre molt anglès -cosa que sempre ajuda a l’hora de convèncer als pares-, vam conèixer noves cultures i vam fer molts amics”, expliquen la Kati i la Queralt, dues de les participants.
Els campaments internacionals són, precisament, un dels punts forts de l’escoltisme. Esdeveniments com la Roverway, la trobada de joves escoltes europeus de 16 a 22 anys, que enguany s’ha celebrat a Finlàndia, permeten als participants conèixer altres escoltes com ells d’arreu del món i prendre consciència de l’abast mundial d’aquest moviment, que aplega un total de 40 milions de persones a tot el planeta. Un contingent format per membres de diversos agrupaments catalans, agrupats en la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG), ha pogut comprovar-ho. “Per a mi ser escolta és viure al màxim el moment sense fer mal a ningú i això és el que vaig fer durant aquests vuit dies, primer de ruta pels voltants de Hèlsinki, la capital de Finlàndia, i després de festa i realitzant activitats amb altres països i compartint altres maneres de veure la vida”, explica l’Enric Cardelo, un dels participants.
Tot i la situació econòmica actual, l’associacionisme educatiu no s’atura. “Enguany, malgrat la crisi, [casals, esplais i organitzacions escoltes] han seguit promovent aquestes trobades de creixement i capacitació, oferint als joves, des de ben petits, l’oportunitat de viure i aprendre en un entorn internacional”, reblen des de la FOCIR, que ha elaborat un dossier que recull diverses experiències internacionals d'entitats juvenils catalanes.
I mentre els joves catalans viatgen a l’estranger per conèixer noves realitats, a casa nostra també rebem visites internacionals que enforteixen els lligams amb l’exterior. Per exemple, els que s’han creat entre un grup de Scouts et Guides de France Baden Powell del municipi francès de Castres i els joves de l’AEiG Damián de Veuster de Barcelona. Després de conviure uns dies en terres catalanes, els francesos van fer arribar un sincer agraïment als catalans: “Gràcies per proporcionar als joves moments inoblidables de fraternitat escolta i per mostrar als joves que encara que siguem diferents, tots intentem aconseguir el mateix objectiu: deixar aquest món una mica millor de com l’hem trobat”.
Afegeix un nou comentari