Àmbit de la notícia
General

La UdG comparteix gratuïtament dissenys d'ajudes tècniques

Autor/a
Fundació Autònoma Solidària
  • Disseny de globali+dat. Font: Globali+dat
  • Escola d'Enginyeria Superior de la UdG. Font: Globali+dat

Les ajudes tècniques són productes que ajuden a les persones amb discapacitat física a superar les limitacions: cadires de rodes, caminadors... Coneixedors de la seva importància, un grup d'enginyers mecànics de la Universitat de Girona han creat una plataforma per difondre gratuïtament alguns dissenys i que els tallers de països del sud els puguin fabricar a baix cost per a la seva població.

El juliol del 2011 començava la fase de proves de la web del projecte de cooperació Globali+dat, impulsat per un grup d'enginyers mecànics de la Universitat de Girona (UdG). El projecte busca compartir de manera oberta dissenys de cadires de rodes, bastons, caminadors... En definitiva, el que es coneix com ajudes tècniques per a persones amb algun tipus de limitació pel que fa a la mobilitat.

La importància del projecte rau en el fet que els dissenys dels productes compartits de manera gratuïta i realitzats tant per estudiants com per professors estan expressament pensats per poder-se fabricar a petits tallers d'iberoamerica a un cost molt baix i amb una tecnologia més senzilla i local.

Joan Gramallugo és professor d'enginyeria mecànica de la UdG i col·labora al projecte Globali+dat. En un vídeo penjat a la pàgina web del projecte fa la següent reflexió al respecte de la importància de Globali+dat: "Aconseguir una ajuda tècnica és relativament barat, és una cosa que tècnicament és possible i que amb molt poc cost econòmic millora enormement la vida d’un discapacitat".

La idea de Globali+dat es va començar a gestar fa temps a rel de la col·laboració d'un grup d'enginyers mecànics de la UdG amb una ONG gironina portada per discapacitats que des de fa temps té projectes de cooperació amb iberoamèrica i proporciona ajudes tècniques a alguns països. "Dins aquest projecte, concretament amb un que realitzaven a Cuba, van veure la necessitat que s'impliqués gent amb més formació tècnica de la que tenien per ajudar en el disseny o redisseny de les cadires de rodes i adaptar-les a les necessitats i realitats d’aquests països", explica Gramallugo.

Acabat aquest projecte, va néixer la idea de Globali+dat, un veritable projecte de cooperació ja que l’objectiu no és abastir de material als països en vies de desenvolupament sinó dotar-los de les eines i coneixements necessaris (en aquest cas els dissenys) perquè ells mateixos puguin construir i fabricar el que necessitin en el camp de les ajudes tècniques. Tot això és fa amb la idea de proporcionar coneixement lliure, d’una manera semblant com es fa amb material sota llicència Creative Commons.

Amb la fase de prova superada i alguns dissenys ja disponibles a la pàgina web, ara queda fer difusió del projecte dins la mateixa UdG per animar a les persones a aportar el seu gra de sorra: "Com més gent siguem dins el projecte, més hi podrem treballar i creiem que els resultats seran més importants", conclou Gramallugo al vídeo.

Aquí teniu un exemple del que fan des de Globali+dat per difondre el coneixement:

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari