Àmbit de la notícia
Ambiental

Fes reviure el Ripoll! estrena tercera temporada

Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Bassa per amfibis 2012 (foto: ADENC)
  • Festa del Riu 2010 (foto: ADENC)

La recuperació ecològica del riu Ripoll al seu pas per Sabadell, impulsat per l'ADENC des del 2009, comença la tercera fase dedicada a la consolidació del projecte. Els voluntaris hi segueixen tenint un paper important.

El 2009 es va iniciar el projecte Fes reviure el Ripoll! per a la recuperació ecològica del riu en un tram de 500 m al seu pas per Sabadell.

En una primera fase que va durar fins a mitjans del 2011, el projecte es va centrar en la recuperació de la vegetació i en la fase següent, fins l'any 2012, s'han es van realitzar diverses accions encaminades a fomentar la fauna autòctona.

Ara comença una tercera fase, la de l'ampliació i consolidació del projecte, amb actuacions de manteniment de la flora i seguiment de la fauna present en aquest tram de riu. En aquesta nova fase, a més, l'àmbit del projecte s'ampliarà aigües amunt de la passera de Sant Vicenç de Jonqueres.

Activitats de febrer a juny

Les actuacions d'aquesta fase seguiran obertes a la ciutadania per implicar a tothom en la recuperació del riu i sensibilitzar la població de la importància dels espais fluvials.

Aquesta tercera fase s’ha inaugurat amb una xerrada sobre "La recuperació de la vegetació de ribera i la problemàtica de les plantes invasores" i per al proper 17 de febrer s’ha previst una jornada d'eliminació d'espècies invasores (la nyàmera i el raïm de moro).

Els amfibis seran els protagonistes de dues sortides nocturnes, una el mes de març i l'altre el mes de juny.

Pel mes d'abril hi ha prevista una xerrada sobre "El seguiment de l'estat ecològic del riu Ripoll seguida d'un taller de determinació de l'estat ecològic del riu Ripoll.

La Festa del riu, el dia 28 d'abril, com cada any, serà la part més festiva del projecte. Comptarà amb un seguit d'itineraris, activitats infantils, actuacions musicals i teatrals amb xocolatada final, obertes a tota la ciutat.

El mes de maig presenta una novetat, un Testing fotogràfic, una trobada de fotògrafs naturalistes al riu Ripoll, amb la finalitat de fotografiar el màxim d'espècies d'invertebrats possible, amb la finalitat d'identificar-los i poder tenir un primer llistat d'espècies d'aquest tram de riu. Aquesta activitat compta amb la col•laboració de "Biodiversidad Virtual".

Pel mes de juny hi ha prevista també una sortida de descoberta de la capçalera del riu Ripoll, per conèixer l'origen de nostre riu, i veure les diferències que presenta al llarg del seu recorregut.

Com es financia el projecte?

Aquesta fase del projecte ha estat un dels guanyadors de la primera edició conjunta de Territoris Solidaris, un programa per donar suport a les entitats socials i culturals sense ànim de lucre que treballen a favor de la societat, convocat per Unnim-BBVA i Unnim Caixa.

Voleu apadrinar una part del projecte?

Tot i això, hi ha altres vies per finançar-lo. Una altra forma de col·laborar o donar suport al projecte és apadrinant una parcel·la de 40m2 de l'espai recuperat.

Més informació

Si en voleu saber més, consulteu el web de l'ADENC, el fulletó del projecte (també en document adjunt) per veure l'evolució del projecte, l'agenda d'activitats o seguiu-lo a través el seu facebook.

També us podeu posar en contacte amb l'ADENC, al telèfon 937171887 o a través de l'adreça correu@adenc.cat

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari