Àmbit de la notícia
Informàtic

8 claus per a entitats sobre com utilitzar Twitter

Autor/a
Eneida Iturbe - Associació per a Joves Teb
  • Ocells de Twitter en una mà. Imatge CC BY-NC-ND 2.0 de ~Ilse (2009)

Twitter és una eina que pot ajudar a una entitat a donar-se a conèixer, interactuar amb la seva base social i establir aliances amb altres entitats. Cal, però, dedicar-hi temps i energia per tal que doni els seus fruits. T'oferim vuit consells per aconseguir-ho!

Ja fa més de set anys que es va publicar el primer tuit. Ara, Twitter compta amb més de 200 milions d'usuaris i cada dia s'envien més de 400 milions de piulades. És evident que les entitats que vulguin tenir presència a Internet i a les xarxes socials hauran de tenir un compte a Twitter, tant per comunicar les seves causes com per fer xarxa amb la seva base social i altres entitats. Cal, però, una mica de planificació perquè la nostra presència a aquesta xarxa de microblogging doni els fruits que ens interessen. Aquí t'oferim vuit claus perquè tinguis èxit a Twitter:

 

1. Planteja't per què vols estar a Twitter

Imatge CC BY-NC 2.0 a Flickr d'id-iom (2012)Tenir comptes a les xarxes socials no és una obligació i cada entitat ha de valorar si li interessa ser-hi. Per tant, abans de començar a crear comptes és important reflexionar sobre en quines xarxes es vol participar i per què, així com fer una previsió de quantes persones, temps i esforços s'hi volen dedicar. També és interessant establir els objectius que es volen assolir a través d'aquest canal de comunicació.

Preparar una petita estratègia abans de començar t'ajudarà a tenir més clar què busques a Twitter i a avaluar els resultats. A l'article Best practices for non-profits on Twitter (Les millors pràctiques per a entitats sense afany de lucre a Twitter) trobaràs alguns consells per preparar la teva estratègia.

 

2. Comença amb bon peu

Només tens una oportunitat per donar una bona primera impressió a Twitter. Per això, els primers passos que fa una entitat en aquesta xarxa social són de vital importància. A la plana web Nonprofit Tech 2.0 enumeren els 8 errors típics que fan les entitats sense afany de lucre quan comencen a fer servir la xarxa. Són, però, errors que es poden corregir dedicant 10 minuts a configurar el teu perfil abans de començar a seguir a altres usuaris i a interactuar amb ells.

Triar una imatge que cridi l'atenció per a l'avatar, escriure una petita biografia que expliqui a què es dedica l'entitat i afegir l'enllaç a la plana web són tres coses que has de fer abans de començar a moure't per Twitter. Un cop tinguis el perfil preparat, podràs començar a seguir a altres usuaris. Quan vegin que els segueixes, probablement consultaran el teu perfil i si el veuen interessant et començaran a seguir.

 

3. No siguis egocèntric

És a dir, no parlis només de les activitats i accions de la teva entitat. Segur que a Internet trobaràs moltes persones, continguts i notícies al voltant dels temes que preocupen a la teva entitat. Doncs, fes-te'n ressò!

 

4. Comunica, escolta, contesta i retuita

Ocells de Twitter. Imatge CC BY-SA 2.0 del Flickr d'opensourceway (2011)Per descomptat, Twitter et servirà per donar a conèixer la teva causa. Però no es tracta d'un mitjà d'informació, sinó que és un espai per al debat i l'intercanvi d'opinions, que et permet estar en contacte amb la teva base social. És, doncs, una bona eina per intercanviar informacions i opinions i aprendre d'altres experts del tercer sector, així com per crear aliances amb altres entitats.

És important donar resposta als missatges que facin referència a la teva entitat i també estar pendent dels temes dels quals parlen altres associacions i fundacions sense afany de lucre. Pots donar un cop de mà a altres organitzacions fent difusió de les seves causes i accions. Segur que t'ho agrairan i, a més, podreu establir lligams.

 

5. El llenguatge importa

No descuidis la correcció lingüística i gramatical. El fet de publicar missatges de 140 caràcters no vol dir que es puguin escriure de qualsevol manera. És veritat que Twitter és un canal on pots arriscar i provar, i on et pots comunicar de manera menys formal que potser a la plana web de l'entitat. Tot i així, l'espontaneïtat i la creativitat no són incompatibles amb la correcció lingüística, que també diu molt de tu.

Familiaritza't també amb la terminologia i la manera de comunicar d'aquesta xarxa. A Twitter la informació s'organitza al voltant dels hashtags o etiquetes. Pensa quines etiquetes t'interessa fer servir i si organitzes alguna campanya, jornada... crea'n una d'específica per a l'ocasió.

 

6. Qüestió de qualitat, no de quantitat

No t'obsessionis amb el nombre de seguidors. És millor tenir-ne 25, però que siguin el teu públic objectiu, que tenir 1.000 seguidors gens interessats en la teva tasca. De la mateixa manera, tampoc no cal que segueixis a molts usuaris, sinó que busquis aquells que et proporcionin informació rellevant.

 

7. Aprèn d'altres entitats

Perfil de WikiLeaks a TwitterPots buscar inspiració en entitats i ONG que fan un bon ús d'aquesta comunitat. Les bones pràctiques d'altres et poden ajudar; això sí, sempre aplicant-les a la teva realitat i necessitats. A la plana web Top nonprofits pots trobar, per exemple, la llista de les 50 organitzacions sense afany de lucre amb més seguidors a Twitter a nivell mundial, encapçalada per WikiLeaks i UNICEF. També pots consultar l'article 5 Nonprofits Using Twitter Right (5 entitats sense afany de lucre fent servir Twitter correctament).

 

8. Tingues paciència i no deixis de piular

Twitter és una petita part del teu pla de comunicació. Poc a poc aniràs aconseguint més seguidors i generant opinió. Cal ser constant i tenir paciència per recollir els fruits de la teva presència en aquesta comunitat.

 

Si vols aprofundir en aquest tema et recomanem alguns continguts interessants (alguns estan en anglès):

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari