SOSpeix. Quin peix mengem?
Comparteix
Quin impacte té allò que mengem sobre el medi marí? La campanya SOSpeix ofereix una guia per fomentar el consum responsable de peix i marisc, on explica quines són les espècies més recomanables.
Per aconseguir un consum responsable de peix la campanya SOSpeix proposa reduir-ne el consum, seleccionar aquelles espècies menys explotades i prioritzar el peix fresc, salvatge i de proximitat.
Però... quines són les espècies que té menys impacte ecològic consumir?
Dins de la campanya, la guia “SOSpeix. Quin peix mengem?” -recentment editada en format web- presenta una relació d'espècies de peix i marisc de consum que es troben al Mediterrani.
Els impulsors de la campanya sostenen que els consumidors podem generar canvis a través de les decisions que prenem. I la guia és un convit a escollir aquelles espècies millor conservades per avançar cap a un futur amb mars i oceans més saludables.
Així, amb aquesta guia s'ofereix al consumidor la possibilitat de consultar quin peix menjar, així com on comprar-lo i com es pot cuinar. A més, la web també vol aglutinar establiments i restaurants amics dels peixos.
Lluç no, sardina sí
Pel què fa a la tria a l'hora d'anar al mercat o al restaurant, a la guia hi ha una breu descripció de cada espècie, on s'indica la recomanació de consum, tenint un compte diversos factors com l'estat de conservació de l'espècie, el tipus de pesca emprada, i el lloc de pesca. De cada espècie, també es pot trobar informació nutricional o establiments on trobar-lo.
En contra d'alguns hàbits de consum generalitzats, segons la guia és millor no consumir tonyina vermella, però tampoc lluç ni bacallà de l'Atlàntic. El sonso i el llenguado, per exemple, de forma ocasional. I espècies com la bruixa o la sardina, en canvi, són de consum recomanable.
Però a més, a la guia, no només s’hi troben les espècies més conegudes, sinó també d'altres de menys presents en la dieta però amb valors culinaris i dietètics importants, i que, alhora, no tenen tanta pressió per la sobrepesca o bé són espècies que es pesquen juntament amb d’altres de més comercials.
Per què SOSpeix?
La guia s'inclou a la campanya SOSpeix que té per objectiu sensibilitzar i informar sobre l'amenaça que pesa sobre els mars i oceans, i promoure el consum responsable de peix i marisc com a eina per prevenir la sobrepesca i explotació dels mars.
La impulsen dues entitats ambientals gironines, l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) juntament amb la Institució Alt Empordanesa per a la Defensa i l’Estudi de la Natura (IAEDEN). Compta també amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat.
La campanya, engegada el mes de juny passat, ofereix, a més, una sèrie d’activitats de descoberta del litoral gironí, amb l’objectiu de fomentar el coneixement del medi marí i la seva conservació. A partir de setembre i fins a mitjans de novembre s’organitzaran sortides guiades en vaixell o caiac per observar la flora i fauna del litoral, cursos i xerrades. Les sortides naturalistes pretenen apropar el medi marí de manera lúdica a tots els públics i així augmentar la consciència de la necessitat de conservar els seus valors.
El cicle d’activitats es clourà amb una taula rodona sobre la pesca sostenible, el dia 10 de novembre a l'Escala (Alt Empordà).
Consulteu la guia “SOSpeix. Quin peix mengem?” a www.sospeix.org.
Afegeix un nou comentari