Àmbit de la notícia
Informàtic

Ushahidi, l'eina perfecte per gestionar crisis humanitàries

Autor/a
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
  • Ushahidi és l'eina perfecte per gestionar crisis humànitaries.
  • El mapa visualitza els punts on hi han hagut incidències.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Aquesta plataforma de "crowdsourcing" recopila informació i la mostra en un mapa. És perfecte per les crisis humanitàries.

Ushahidi és una plataforma col·laborativa oberta i distributiva, on els usuaris poden aportar informació mitjançant diferents eines. Aquesta plataforma és pot instal·lar en un servidor web, i així ser visible mitjançant Internet. Tot i què pot ser utilitzada des de molts punts de vista, és una plataforma que s'ha utilitzat normalment per gestionar crisis humanitàries.

 

Un cop el programari està instal·lat en el servidor web, la plataforma visualitza un mapa i unes categories d'incidències.  Aquestes categories poden ser gestionades pels administradors. Les incidències són reportades pels usuaris que estan repartits en el territori. Amb un telèfon mòbil, un usuari pot enviar un missatge SMS, un tuit o un correu electrònic, sobre alguna incidència prèviament categoritzada. Conjuntament amb el missatge s'envia la localització GPS. Un cop enviada la informació aquesta apareix reportada al mapa de la plataforma, i per tant es pot coordinar millor l'assistència terresetre.

 

Ushahidi va néixer a Kenia per denunciar els fets violents posteriors a les eleccions presidencials del 2008. Peró en el terratrèmol d'Haití va ser quan va arribar a la fama digital. En el desastre caribeny, molts voluntaris anaven enviant informació amb els seus mòbils. Si un usuari sentia algú cridant sota les runes d'una casa esfondrada, enviava la informació amb la posició GPS i automàticament sortia reportada al mapa de la plataforma. Des del centre d'operacions, s'enviava ràpidament un equip de rescat.

 

Crowdmap: Effortlessly add media. from Ushahidi on Vimeo.

De moment no tenim constància que a Filipines s'estigui utilitzant aquesta eina tot i què l'escenari és potencialment favorable pel seu ús. Aquesta plataforma està sota llicència de programari lliure i és pot descarregar aquí. També disposa d'una versió per a telèfon mòbil.

 

Font: Ushahidi i Wikipedia

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari