Els drets laborals retrocedeixen a Espanya
Comparteix
Alguns drets han estat objecte de repetits atacs per part del Govern i de les empreses, mentre que es perjudica la lluita per aconseguir unes condicions laborals millors.
La Confederació Internacional de Sindicats (CIS), ha elaborat un informe-índex dels drets laborals, que reflecteix els pitjors llocs del món per treballar-hi.
Aquest organisme, el qual reuneix afiliades a 325 organitzacions dels 5 continents, i compte amb caràcter consultiu davant del Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides, ha constatat que la llibertat d’expressió de forma col·lectiva en el món laboral, la llibertat de negociar perquè els llocs de treball siguin segurs i amb condicions justes, i poder treballar lliures de discriminació, permet que la productivitat i el creixement econòmic pugui prosperar.
La Confederació proporciona informació sobre les violacions dels drets de llibertat sindical, de negociació col·lectiva i de vaga de tot el món mitjançant un mapa interactiu, en el qual podem trobar també la situació d’Espanya.
L’informe destaca que a Espanya les polítiques d’austeritat han tingut un impacte negatiu sobre la classe treballadora i la classe mitjana, fent èmfasis a l’abaratiment de l’acomiadament a conseqüència de la reforma laboral de 2012, sense obviar assenyalar les recents reduccions de les prestacions de jubilació i d’atur parcial.
Esmenta que els jutges, magistrats i fiscals no poden sindicalitzar-se o no poden sindicar-se lliurement al sindicat de la seva elecció.
A més, pel que fa al dret de vaga, el qual està reconegut per la legislació espanyola, reflecteix que s’han fet servir mecanismes de serveis mínims abusius per obstaculitzar el seu exercici.
De manera general, l’informe manifesta que les feines amb unes òptimes condicions laborals escassegen a tot el món, els treballadors i treballadores no troben espais de representació col·lectiva i s’estan produint cada cop més limitacions dels seus drets laborals.
A més, estan proliferant els casos d’acomiadament per intentar negociar els propis drets laborals amb l’empresa, de manera que s’aconsegueix callar les veus dels treballadors i treballadores que protesten contra les situacions d’explotació.
Aquesta permissibilitat dels governs davant dels casos de vulneració de drets fa créixer la possibilitat de ser discriminat en el lloc de treball i ha fomentat el treball precari en les seves diverses formes: contractació temporal, subcontractació i treball informal, entre d’altres.
Tot això també acaba afectant els drets col·lectius, perquè les persones tenen por d’afiliar-se a sindicats, augmentant encara més la seva vulnerabilitat en el lloc de treball.
Afegeix un nou comentari