Informe 'Guerres de Frontera' o com fabricants i venedors d'armes es beneficien de la tragèdia de les persones refugiades a Europa
Comparteix
L'estudi mostra l'augment dels pressupostos destinats a la indústria de seguretat fronterera.
El Centre Delàs d'Estudis per la Pau, conjuntament amb Transnational Institute i Stop Wapenhandel, ha publicat l'informe “Guerres de Frontera”, que desvetlla com els fabricants i venedors d'armes europeus es beneficien amb la crisi de les persones refugiades.
L'estudi arriba a un seguit de conclusions, com l'expansió del mercat de seguretat fronterera i el negoci de les armes, en particular les que es venen a l'Orient Mitjà i al Nord d'Àfrica, els indrets de procedència de la majoria de persones refugiades. L'informe analitza com la resposta normativa europea davant la crisi dels refugiats ha suposat un gran augment en el pressupost que beneficia a la indústria de la seguretat fronterera. Aquest document també apunta a una confluència d'interessos que va en augment entre els líders europeus que militaritzen les fronteres, la indústria armamentística i de seguretat.
També posa de manifest la fractura del projecte europeu i alerta del creixement dels partits d'extrema dreta, que han trobat un boc expiatori centrat en les persones refugiades i migrades. Denunciant que justament són aquestes persones les més perjudicades, atrapades entre fronteres o entre països, abocades a optar per rutes perilloses per tal d'arribar a zones que consideren segures.
“Guerres de Frontera” exposa, entre d'altres aspectes, que:
- El mercat de la seguretat fronterera està en expansió.
- El negoci de les armes, en particular les vendes a l’Orient Mitjà i al Nord d’Àfrica, d’on procedeixen la majoria dels refugiats que fugen, també està en plena expansió.
- La indústria europea de seguretat fronterera està dominada per grans empreses d’armes, així com una sèrie d’empreses més petites, especialitzades en seguretat.
- Entre els grans actors del complex europeu de seguretat fronterera es troben també companyies que fabriquen armes.
- Les companyies israelites són les úniques no europees que reben fons de recerca (gràcies a un acord de 1996 entre Israel i la UE) i que també han participat en el reforç de les fronteres de Bulgària i Hongria, a més de difondre la seva experiència amb el mur de Cisjordània i de la frontera de Gaza amb Egipte.
- La indústria de les armes i de la seguretat ajuda a determinar les polítiques europees de seguretat fronterera a través de grups de pressió, la seva interacció regular amb les institucions de la UE especialitzades en fronteres i el seu paper determinant en la política de recerca.
- La indústria de les armes i la seguretat ha aconseguit captar 316 milions d’euros de finançament destinats a la recerca en temes de seguretat, establint l’agenda per a la recerca, desenvolupant-la i, després, moltes vegades, beneficiant-se dels contractes resultants.
Es pot consultar el resum i l'informe complet al lloc web del Centre Delàs d'Estudis per la Pau.
Afegeix un nou comentari