Descobreix experiències de voluntariat tecnològic presencial
Comparteix
Moltes entitats ofereixen oportunitats de voluntariat a partir dels seus projectes relacionas amb l'educació, la formació i l'accés a les TIC.
Associació de Persones Participants ÀGORA
El voluntariat és un dels puntals de l'Associació de Persones Participants ÀGORA de Barcelona, que gestiona l'Escola d'Adults de la Verneda - Sant Martí. Bona part d'aquests voluntaris i voluntàries han estat prèviament alumnes a l'escola.
L'entitat duu a terme dos projectes sobre competències digitals que compten amb el suport del voluntariat. D'una banda, al seu punt Òmnia hi ha set persones voluntàries, dues de les quals donen classes d'iniciació a la informàtica. Les altres estan especialitzades en informàtica avançada, navegació per Internet, tractament d'imatges, telèfons intel·ligents i aplicacions mòbils. Òmnia és un programa preventiu, socioeducatiu i de suport a col·lectius en risc de vulnerabilitat.
D'altra banda, també estan treballant en el marc del projecte digi-UP. La Carla Jarque, que forma part d'Àgora, el defineix de la següent manera: "és un projecte europeu d'Erasmus+ en el què col·laborem amb entitats d'Espanya, Bulgària, Suècia i Alemanya per a la transferència de l'actuació educativa d'èxit grups interactius. Aquesta és la forma participativa i dialògica d'organitzar l'aula que tenim a l'escola per a l'aprenentatge de les competències digitals dins del marc establert pel currículum digital europeu EUROPASS".
Les persones que desenvolupen tasques de voluntariat en aquest projecte fan classes d'iniciació a l'ús dels smartphones i les seves aplicacions mòbils, i sobre navegació per Internet.
Pots tenir més informació sobre aquest i altres projectes europeus de l'Associació Àgora a partir d'aquest enllaç. També pots llegir l'entrevista a una voluntària que participa a l'escola d'adults publicada a Xarxanet, i la que es va fer a un voluntari que també hi col·labora.
Centre de Promoció Social Francesc Palau
Al Punt Òmnia Centre de Promoció Social Francesc Palau, al Prat de Llobregat, també col·laboren voluntaris i voluntàries. Es tracta de senyors jubilats que ofereixen un suport a aquelles persones que tenen més dificultats en l'aprenentatge de l'ús de les TIC en els tallers d'iniciació a la informàtica, als espais d'ús comunitari de la sala d'ordinadors i als grups tutoritzats.
La directora de l'entitat, Olívia Ortega, comenta: "aquestes persones fan un servei molt valuòs i molt valorat per les persones que venen al nostre punt Òmnia. A la vegada, per ells és un estímul poder ajudar ara que estan jubilats i tenen molt de temps lliure. Entre ells s'han engrescat per fer el voluntariat al punt. A més, han creat un bon equip i estan plenament integrats en la dinàmica del centre".
Altres entitats o equipaments que també tenen o han tingut experiències amb persones voluntàries en el marc dels seus punts Òmnia són la Fundació Akwaba, el Casal Cívic Igualada - Montserrat, o els centres cívics Cerdanyola i Molins a Mataró, per posar alguns exemples.
Més iniciatives que promouen el voluntariat digital presencial
La Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (Fatec) impulsa aquest tipus de voluntariat per impartir tallers d’alfabetització digital en col·laboració amb la Fundació Vodafone, sobretot en l’ús dels smartphones i les tauletes en casals de gent gran al territori de Catalunya.
Càritas Diocesana de Lleida també promou classes d'informàtica bàsica amb l'ajuda del voluntariat. Aquestes classes tenen com a marc el seu programa laboral, i estan adreçades a millorar la igualtat d'oportunitats i l'ocupabilitat de les persones.
A Rubí i a Reus s'ha desenvolupat el programa "Parelles TIC", que té per objectiu fer participar els i les joves en la seva comunitat formant en l'ús de les TIC a persones adultes i gent gran. D'aquesta manera es vol enfortir els vincles intergeneracionals i fomentar la inclusió social.
Per últim, el programa UPC REUTILITZA de la Universitat Politècnica de Catalunya engresca els estudiants i les estudiants a contribuir a millorar el funcionament de les entitats socials a partir del suport tecnològic i la formació TIC.
Afegeix un nou comentari