Una masia del s. XVIII serà l'escenari del Pessebre Vivent Parlat de Ribes
Comparteix
El Pessebre Vivent Parlat del Centre Social Ribetà “Els Xulius” torna un any més a Sant Pere de Ribes (Garraf) i ho fa, en la 28ena edició, al complex de Mas Giralt.
Tres masies del Garraf del segle XVIII (a tocar d’Olivella i Canyelles) donaran vida al tradicional Pessebre Vivent Parlat de Ribes els propers 25, 26, 27 i 28 de desembre. Les peculiaritats d'aquesta representació, organitzada pel Centre Social Ribetà “Els Xulius”, són que es fa en viu amb textos interpretats per actors i actrius de l'entitat i que l'escenari és itinerant cada any.
Orígens
El Pessebre Vivent Parlat de Sant Pere de Ribes neix l’any 1989 fruit d’una llarga tradició de teatre popular a l’entitat sociocultural. Hi actuen al voltant de 100 persones de totes les edats, que representen els quadres amb una gran intensitat dramàtica. És l’únic Pessebre de Catalunya que cada any es porta a terme en un lloc diferent per donar a conèixer el ric patrimoni monumental del municipi. Forma part de l’Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya, que va celebrar la seva assemblea a Ribes l’any 2004.
Un pessebre que no para quiet ni callat
Habitualment, l’entitat només es permet un parell de mesos de repòs després de Carnaval per engegar motors i iniciar els preparatius del pessebre de l’any següent. El primer és fer una pluja d’idees per escollir l’escenari, que cada vegada costa més trobar de nou perquè ja van 28 edicions, i partir d'aquí, es posa en marxa tota la maquinària: recorregut, llocs de quadres, textos, vestuari...
Enguany, la Masia Mas Giralt ofereix possibilitats diverses. Segons el membre de la coordinadora del pessebre, Xavier Coll, “tenim espais molt grans on i cap el públic de sobres, espais més petits on hi ha racons molt bonics, amb bosc, tres masies, i també tenim un lloc força desconegut per la gent de Ribes i anem fins a Olivella (Garraf), una zona que no havíem anat fins ara a fer representacions”.
“Vivent” vol dir, en entorn natural, element que no és habitual a altres representacions de l’estil. I parlat, implica que les diferents escenes de pastorets tenen textos representats pels mateixos participants en directe. Per a Coll, aquest mètode fa que el pessebre “sigui més imprevisible, perquè un actor és pot quedar en blanc, dir qualsevol cosa per sortir del pas, i així es crea flirteig amb el públic, que no és només un espectador estàtic”.
La coordinadora del Pessebre Vivent Parlat dels Xulius es divideix, actualment, en tres grans àrees: l’artística, que treballa els quadres, textos, direcció d’art, vestuari, maquillatge, intèrprets, ...; muntatge, que s’encarrega de la infraestructura, logística d’espais, so, aparcament, senyalització i accessos; i administració, que treballa el web, la venda d’entrades, premsa i xarxes socials.
Els reptes de futur, segons Coll, passen per "poder continuar fent el pessebre, comptar amb un equip fantàstic, com fins ara i, si pot ser ampliar-lo; créixer amb moderació i innovar cada any una mica mes”.
Novetat: entrades online
En aquesta edició, i ja en van 28, la coordinadora del pessebre estrena la venta d’entrades online. És una de les novetats d’enguany, les altres sorpreses es veuran durant la mateixa representació. Tot i així, es mantindran els punts de venta directa anticipada des de la merceria Mª Àngels (c/Balmes) o bé a la mateixa entitat dels Xulius (c/ Major) els mateixos dies de representació. No obstant, per a que els socis puguin gaudir del descompte que tenen per la compra de les seves entrades, aquestes s’hauran d’adquirir als punts de venta anticipats, no pas per online.
Afegeix un nou comentari