Àmbit de la notícia
Informàtic

10 eines i recursos gratis per fer infografies

Entitat redactora
Associació per a Joves TEB - Informàtic
Autor/a
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
  • Piktochart és una de les eines més potents a l'hora de crear infografies dinàmiques i estàtiques.
  • Canva ha afegit últimament millores a l'hora de crear infografies.
  • Mitjançant Easel.ly podreu crear infografies molt ràpidament.
  • Infogr.am ha afegit moltes millores com la possibilitat de veure les estadístiques de visites de les vostres infografies.
  • Venggage us permetrà afegir mapes i tractar les seves dades.
  • Amb Inkscape no tindreu cap tipus de limitació tècnica per fer les vostres infografies.
  • A Flickr trobareu moltes imatges lliures i gratis.

Avui en dia les infografies són un recurs molt eficient a l'hora de mostrar informació. Mitjançant totes aquestes eines podreu presentar els vostres resultats econòmics i complir amb la Llei de Transparència. 

Eines gratis per fer infografies

Piktochart és una genial eina, gratis, que permet crear infografies estàtiques i dinàmiques. Mitjançant Piktochart podreu crear infografies des de zero o aprofitant les múltiples plantilles de disseny que teniu a la vostra disposició. El menú de Piktochart permet afegir tot el següent: imatges de fons, imatges, text, icones, línies, marcs, objectes de decoració i gràfics estadístics.

La forma de funcionar de Piktochart, facilita treballar amb blocs separats, per així poder diferenciar les parts bàsiques d'una infografia: capçalera, contingut i peu de pàgina. Cada vegada que inseriu un objecte a un bloc, podreu editar-lo molt al detall. A part, també podreu crear capes, per poder superposar un objecte sobre d'un altre, o darrera de l'altre.

Amb Piktochart també podreu crear infografies dinàmiques. Aquestes infografies són aquelles que podeu inserir, mitjançant un codi «embed», a la vostra pàgina web. Les dades d'aquesta s'aniran canviant, si es realitza algun canvi, al full de càlcul guardat al núvol. Aquest tipus d'infografies van molt bé per presentar gràfics i estadístics, i sobretot per presentar les dades que la Llei de Transparència us obliga presentar.

 

Canva és una genial eina, gratis i que us permet crear tot tipus de gràfics per la vostra web, xarxes socials o per tenir-la en format paper. Mitjançant Canva, podreu tenir una imatge prou bonica, amb 4 senzills passos. Els múltiples recursos que ofereix, dóna moltes facilitats a l'usuari o usuària. Canva des dels seus inicis va apostar per oferir la possibilitat de crear infografies amb la seva eina.

Curiosament, la setmana anterior va presentar tot un seguit de novetats, en l'aspecte de les infografies, que l'ha fet millorar molt. Canva, ara permet afegir les dades numèriques d'un gràfic estadístic, i a més permet exportar el gràfic estadístic en un codi «embed». Mitjançant aquestes millores, Canva també permet exportar infografies dinàmiques als blogs i webs.

Canva no té separacions d'espai dins el document per diferenciar les zones de la infografia, però disposa de moltes opcions per fer graelles i col·locar bé els objectes que formaran la infografia. A part de les gralles, Canva també disposa de molts exemples de disposicions dels elements, perquè us serveixin com a guia.

 

Easel.ly és una eina gratis que us permet crear infografies d'una forma molt ràpida. La característica principal d'aquesta eina és que permet crear una infografia, aprofitant múltiples dissenys que ja estan fets. Aquests dissenys són realment sorprenents, perquè molts d'aquests ja us solucionen com organitzar la informació a l'espai.

Aquesta eina permet també, la incorporació de recursos gràfics propis de l'eina i recursos externs com il·lustracions, icones, imatges, imatges de fons etc... Amb l'eina podreu crear gràfics estadístics. Les dades estadístiques les podreu importar d'arxius de full de càlcul. Un cop hagueu acabat la infografia, podreu exportar-la per imprimir-la, exportar-la com a imatge per afegir-la en un blog o pàgina web, o agafar el codi «embed» i inserir-la a la secció de transparència de la vostra web.

 

Infogr.am és una eina gratis per crear infografies, informes o gràfics estadístics independents. Mitjançant aquesta eina podreu crear infografies molt potents amb dades provinents de fulls de càlcul, Google Drive, Dropbox, SkyDrive o JSON. També podreu crear gràfics estadístics independents, per a ser inserits a la vostra pàgina web. Per exemple aquests gràfics poden servir per afegir-lo a la vostra secció de transparència del vostre lloc web i així complir amb la Llei de Transparència.

Infogr.am està limitat a la presentació d'estadístiques. Per tant no té un banc d'icones o imatges lliures. Això sí, Infogr.am té l'opció de pujar imatges que estiguin en el vostre ordinador. Per tant podreu pujar les icones i imatges que hagueu aconseguit d'un altre banc de recursos.

Una característica important d'Infogr.am, és la possibilitat d'incorporar mapes i tractar-los com si fossin una estadística. Fins i tot tenen el mapa de Barcelona a la vostra disposició. Una de les últimes millores que ha presentat Infogr.am, és la possibilitat de veure les estadístiques de visites de la vostra infografia, informe o gràfic estadístic. Mitjançant aquestes estadístiques podreu veure quanta gent ha vist la vostra infografia, d'on venen aquests usuaris i usuàries, i quina pàgina web ha enllaçat la infografia.

 

Venngage és una eina de creació d'imatges gràfiques que permet realitzar infografies, informes, cartells, imatges promocionals o imatges per les xarxes socials. En el cas de les infografies, Venngage us permet crear segons unes categories: estadístiques, informació, processos, comparació, línia de temps, geogràfic, gràfics i tutorials.

Un cop escolliu la categoria d'infografia que voleu fer, Venggage us permet utilitzar una plantilla de disseny o crear-ne una de nova. Mitjançant Venngage podreu inserir gràfics estadístics, mapes, text, icones, pictogrames, imatges, imatges de fons i marcs. En el cas que no trobeu els recursos que desitgeu, els podreu pujar des del vostre ordinador.

Venngage també permet crear una infografia dinàmica que obtingui les dades d'un full de càlcul de Google Drive. Aquesta infografia també la podreu compartir a la secció de transparència del vostre blog o pàgina web.

 

A diferència de totes les eines que us hem explicat anteriorment, Inkscape és un programa d'il·lustració vectorial i disseny gràfic, de programari lliure i gratis, que haureu d'instal·lar al vostre ordinador i en el qual tindreu tota la llibertat per crear la infografia que voleu.

Amb Inkscape no trobareu els típics recursos que us donen les eines que us hem comentat abans, sinó que els haureu de trobar en altres llocs i anar-los inserint manualment. La gran avantatge d'Inkscape, és que no tindreu cap tipus de limitació a l'hora de crear una infografia, una cartell o un gràfic estadístic, com per exemple afegir una tipografia nova. Això sí, tardareu més en elaborar la infografia.

Mitjançant una mica de pràctica, podreu crear autèntiques obres d'art, sense la necessitat d'utilitzar cap eina a la web.

 

Recursos per fer infografies

Flaticon és un recurs molt útil disponible a la web, on podreu trobar més de 200.000 icones gratis en format vectorial. El format vectorial us permetrà fer més gran la imatge o fer-la més petita, sense perdre qualitat d'imatge. Aquesta imatge, sempre es veurà nítida.

Aquest recurs us anirà molt bé quan no trobeu la icona que desitgeu en totes les eines que us hem descrit anteriorment. En el cas d'utilitzar Inkscape, segurament serà un dels recursos que més utilitzareu.

 

Flickr és un dels bancs d'imatges gratis més interessants que podeu trobar a Internet. Mitjançant el seu cercador, podeu trobar moltes fotografies i filtrar-les segons les seves llicències d'ús. Utilitzant aquests tipus de llicències, i sempre respectant-les, no tindreu problemes a l'hora de trobar la fotografia que desitgeu.

En aquest cas, Flickr us pot anar molt bé quan no trobeu la imatge que desitgeu, en alguna de les eines per fer infografies que us hem descrit anteriorment. Moltes vegades també podreu utilitzar les fotografies de Flickr per fer-les servir com a fons d'imatge.

 

Tot i que molta gent el fa servir per crear cartells, Gimp no serveix per fer Infografies. Gimp, de pogramari lliure i gratis, està pensat i desenvolupat per retocar imatges gràfiques. Mitjançant Gimp, podreu retocar la mida d'una imatge, donar-li més contrast, treure-li un color o convertir-la en blanc i negre.

Una de les característiques de Gimp, que us servirà molt per les infografies, és afegir fons transparents a les imatges. Mitjançant Gimp, podreu retallar un element d'una imatge, eliminar tota la resta i convertir el fons en transparent. D'aquesta manera, podreu utilitzar aquesta imatge amb fons transparent, com a objecte o icona per la vostra infografia.

 

Un dels problemes que tenen les eines que us hem explicat, és la impossibilitat d'afegir tipografies. Aquest fet està limitat. Tot i així, aquestes eines us ofereixen un ventall molt gran de tipografies per escollir. Per sort, amb Inkscape podreu afegir totes les tipografies que voleu.

I per escollir tipografies, que siguin lliures i gratis, teniu a disposició un dels millors bancs d'Internet. Aquest banc és diu Font Library i conté més de 1030 famílies tipogràfiques i 8191 tipografies de més de 290 dissenyadors.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari