Àmbit de la notícia
Projectes

M. Elena Alfaro: “La inserció laboral és el camí més curt i sòlid per aconseguir una societat més justa”

Entitat redactora
F Pere Tarrés
Autor/a
Joan Rosinach
  • Elena Alfaro
    M. Elena Alfaro, Directora general de Fundació Ared
  • Formació Fundació Ared
    Ared ajuda a desenvolupar el perfil professional de persones
  • Inserció laboral Fundació Arde
    El 2016, 279 persones van aconseguir la inserció laboral
  • Formació Fundació Ared
    L'any 2017 ja s'han atès 414 persones
  • Inserció laboral Fundació Ared
    L'àrea d'inserció laboral compta amb diversos programes

Parlem amb la Directora general de la Fundació Ared, organització que es va idear entre cinc dones en el Centre Penitenciari Wad-Ras fa 23 anys. Amb el temps, l'entitat segueix treballant incansablement per una transformació real de la societat.

Com sorgeix la Fundació Ared?

Fa 23 anys, en el Centre Penitenciari de Dones de Barcelona, per a donar resposta a la necessitat que experimentaven un grup de dones privades de llibertat. Va arribar el moment de sortir del centre i necessitaven suport per no tornar-hi a entrar. D’aquesta manera, la intuïció de la fundadora d’Ared, María Teresa Rodríguez, i la força i compromís de les cinc dones, van permetre posar en marxa l’Associació Ared.

Que anys després es convertiria en Fundació...

Exacte. L’any 2000 va a passar a anomenar-se Fundació Ared.

I avui, més de 23 anys després, la vostra raó de ser continua sent la mateixa?

Sí. Ared va néixer, creix i es desenvolupa gràcies a la fidelitat en la idea fundacional. A això, s’hi ha afegit la varietat de projectes creats amb l’objectiu de seguir enriquint-la. Treballem per aconseguir l'accés a la plena ciutadania de persones en risc d'exclusió social fomentant la seva autonomia, mitjançant processos de formació i d'acompanyament integral. La rehabilitació i la inserció laboral és el camí més curt i sòlid per aconseguir una societat més justa i més segura per a tothom.

La integració social de les dones és el vostre únic àmbit d’actuació o també treballeu per altres col·lectius en risc d’exclusió?

Treballem de manera àmplia a tota persona que truca a la porta d’Ared amb necessitats de millora de les seves capacitats i competències. Per a nosaltres, el més important és que les famílies puguin sortir de la situació de precarietat i, per tant, la consecució d’una feina per part de qualsevol membre del nucli familiar és un pas important. Tot i així, és cert que no oblidem mai l’opció fundacional de l’atenció a les dones i, en aquesta línia, la perspectiva de gènere és un eix transversal de la nostra acció.

Una tasca de suport familiar...

També, sens dubte. Podríem dir que avui som un referent en la conciliació del tremps, la persona, el treball, i la vida social.

Així doncs, quins serien els principals àmbits d’actuació de la Fundació?

Hi han 4 blocs que s’interrelacionen: acompanyament integral a la persona en totes les àrees, formació per millorar de les competències, empresa d’inserció i inserció.

I quan una persona usuària entra per la portada d’Ared, com actueu?

Les persones motivades per la recerca de feina són entrevistades per l’equip tècnic dels programes d’inserció. Si el perfil és adient per la nostra empresa d’inserció, es deriva l’usuari amb els tècnics de l’empresa. Si no és el cas, fem un diagnòstic del perfil i comencem un itinerari adequat a per poder trobar i mantenir un lloc de feina. Si la motivació és la formació, s’avaluen capacitats i inquietuds per poder fer el curs. En el cas de no ser seleccionat, es valora si la persona pot participar a programes d’orientació i inserció, fent-ne la derivació al Departament concret. Si pot realitzar el curs, els orientem per poder desenvolupar el perfil professional que han escollit d’una forma fructífera.

Parlant de l’àrea d’inserció laboral, quins programes dueu a terme?

Actualment, són el programa ‘Incorpora i reincorpora’, el programa d’orientació i acompanyament a la inserció (POAI), el programa ‘Integrals’ –per s persones entre 30 i 54 anys-, el ‘Làbora’ i el de Formació ocupacional.

Se sap el nombre de persones a les quals esteu atenent actualment en aquests programes?

L’any 2016 es van atendre 995 persones en els diferents programes d’inserció de la Fundació Ared. D’aquestes, 279 van aconseguir una inserció laboral. Fins a dia d’avui, l’any 2017 s’han atès 414 persones i comptem amb 88 insercions.

‘Salta, Empresa d’inserció’ i Fundació Ared van de la mà?

Salta neix el 8 de març de 2006 com a cara comercial de la Fundació Ared, amb la qual comparteix la mateixa finalitat. Així, el grup Ared/Salta realitza un treball conjunt amb l’objectiu de desenvolupar totes les capacitats i competències que les persones necessiten per treballar en la seva professió

Quin paper juguen les persones voluntàries dins la Fundació Ared?

Ared no tindria sentit sense l'aportació solidària dels voluntaris i voluntàries que dediquen el seu temps i les seves capacitats a les persones que confien en nosaltres. La seva dedicació i implicació és clau per al nostre projecte. Tant, que avui comptem 65 persones que participen de forma altruista en diverses tasques de la Fundació.

De quines formes pot col·laborar una persona amb Ared?

De diverses maneres. Com a persona voluntària, amb donatius, fent-se soci o sòcia, amb ajudes en espècies... Com es vulgui! Les empreses també poden fer-ho mitjançant aportacions econòmiques, la signatura de convenis o motivant la participació als seus empleats i empleades.

Per acabar, manteniu vincle amb altres entitats i organitzacions per desenvolupar la vostra tasca?

Des del punt de vista de la inserció laboral, treballem amb entitats i organitzacions del territori, compartint usuaris i recursos. Quan atenem a una persona amb un perfil que pot ser més adient per una altre tipus d’empresa d’inserció o per un CET, en fem derivació corresponent.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari