Àmbit de la notícia
Ambiental

Laia Botey: “ La natura urbana és font de salut i de comunitat a la ciutat"

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • Laia Botey, de l'Associació Som Natura
    Laia Botey, de l'Associació Som Natura Font: Laia Botey
  • Membres de l'associació a la pasada edició del Parking Day a Barcelona
    Membres de l'associació a la pasada edició del Parking Day a Barcelona Font: Associació Som Natura
  • Amb els nois i noies de l'escola Orlandai treballant el Camí Escolar Verd
    Amb els nois i noies de l'escola Orlandai treballant el Camí Escolar Verd Font: Associació Som Natura
  • A través d'instagram i l'etiqueta #caminempelverd l'associació Som Natura recull de forma col·laborativa espais de natura a la vida urbana.
    A través d'instagram i l'etiqueta #caminempelverd l'associació Som Natura recull de forma col·laborativa espais de natura a la vida urbana. Font: Associació Som Natura

La jove Associació Som Natura ha nascut per promoure la connexió entre persones i natura en l'àmbit urbà.

Com va néixer Som Natura? 

Un dia em van donar un bon consell: 'Integra a la teva vida quotidiana allò que és important per tu'. Amb la idea d'aconseguir una vida urbana amb més natura, vaig decidir variar el trajecte que feia a peu cada dia fins a la feina, per passar pels Jardins del Mestre Balcells a Gràcia. Travessar aquell parc durant més d'un any, em va ajudar a adonar-me que diferent que s'arriba als llocs passant per un espai verd o gaudint d'uns arbres florits d'una plaça o d'un jardí privat que es veu des del carrer, en comptes de caminar per carrers transitats i compactes i amb un nivell de contaminació i de soroll més elevat. Des d'aquell dia, m'he acostumat a caminar de verd en verd per la ciutat. I realment es pot! 

Al mateix temps, ens vam trobar persones amb aquesta mateixa inquietud, i vam decidir crear l'associació Som Natura.

Quina és la missió de l'entitat?

Som Natura ha nascut per impulsar iniciatives pràctiques per estar en contacte amb la natura, vivint a la ciutat.

Quina és la realitat a les nostres ciutats, les ciutats de Catalunya, a Barcelona?

Cada cop tenim una vida més urbana i més allunyada de la natura. Necessitem ciutats vivibles on es posi la vida al centre, tant les persones com la natura. Per sort a Barcelona, tenim el Pla del Verd i la Biodiversitat de l'Ajuntament que ha estat un canvi de mirada important: s'ha d'augmentar el verd, naturalitzar la ciutat i implicar-hi els ciutadans. I és que hi tenim molt a fer els ciutadans, per rodejar-nos de verd!
Al mateix temps que volem fer créixer la natura urbana, no en volem perdre ni un metre quadrat. Per tota la ciutat hi ha reivindicacions veïnals per la conservació d'espais verds, especialment privats, amenaçats per la pressió immobiliària. Molta gent sap -i també sent!- que el patrimoni natural dins la ciutat és un bé molt preuat.

I en aquesta relació, quin paper hi juga la salut? 

Tots sabem que passejar pel bosc ens fa sentir bé. Però és que, a més, des de la recerca s'està demostrant que el contacte amb la natura ens aporta beneficis insubstituïbles pel nostre benestar. Ens ajuda a tenir un millor estat de salut física i també mental i també afavoreix les relacions personals i la cohesió social. Fins i tot, la immensitat d'un paisatge ens transmet que formem part d'un tot i fomenta la nostra capacitat de transcendència. En l'àmbit urbà, els espais verds també poden tenir la funció d'ajudar a disminuir la contaminació de l'aire, el soroll i la calor. D'aquí partim nosaltres, de la premissa que la natura és un factor imprescindible per fer ciutats saludables i resilients.

A quines dificultats heu de fer front?

Som una entitat de nova creació i la majoria de la feina que fem és voluntària. Necessitem ser un equip més gran amb més persones alliberades, és a dir, que puguin invertir gran part de la seva energia en el projecte. També hem de destinar més esforços en definir millor la viabilitat econòmica de Som Natura, perquè en el mercat actual ho has de fer molt bé quan treballes pel bé comú, per poder aconseguir, a més de satisfacció, recursos econòmics per ser sostenibles en el temps.

Quins projectes porteu a terme?

Volem caminar per la ciutat envoltades de natura. Així, de la mateixa manera que busquem al mapa com moure'ns en transport públic, en bicicleta o a peu (o en cotxe) per la ciutat, volem impulsar una app col·laborativa que ens permeti trobar 'El camí més verd,' en els nostres desplaçaments a peu. Una eina, que en funció d'on venim i on anem, ens ofereixi un itinerari que tingui en compte els parcs, espais verds, jardins privats, horts i espais comunitaris, l'arbrat, les jardineres, el verd de terrasses dels bars o fins i tot balcons singulars, més propers. De moment, estem compartint aquest espais identificant-los amb l'etiqueta #caminempelverd a les xarxes socials, de forma col·laborativa. 

També volem contribuir que hi hagi més verd de qualitat a la ciutat i fer comunitat entorn de la natura urbana com a bé comú que és. Per això, hem començat a aterrar el projecte, impulsant el primer Camí Escolar Verd de la ciutat. La idea és enverdir de forma comunitària un dels itineraris que l'alumnat de l'escola Orlandai agafa per arribar cada dia al centre. Els nostres fills i filles no arribaran a l'escola travessant un prat però sí que poden arribar-hi amb una major percepció de natura, amb els beneficis que pot comportar també per al seu aprenentatge. 

Col·laboreu en algun altre projecte?

Ha estat especialment enriquidor per nosaltres col·laborar en el cicle 'Salut i Natura', organitzat per la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) al Palau Macaya, i ser testimonis de la quantitat d'iniciatives que sorgeixen en aquest àmbit i la constant demanda de treball conjunt entre administració, empreses, entitats i recerca per garantir la natura com a element insubstituïble per a la salut humana. 

Quin paper juga el voluntariat en la vostra entitat? 

Evidentment, tot això no ho volem fer soles. Perquè aquests projectes tinguin legitimitat, els obrim a la co-creació i a la participació. A més, el voluntariat és clau perquè és el nucli de la comunitat entorn del verd que volem crear.

Quin és el perfil del vostre voluntariat? 

És un espectre molt ampli. Jo diria que la majoria són persones que òbviament valoren la vida natural però que no són forçosament ni biòlegs, ni ornitòlegs, ni ecòlegs, ni tenen una formació ambientalista -que també- sinó que principalment senten la connexió amb la natura i valoren la seva importància per la salut i per al paisatge urbà.

Quin són els vostres reptes de futur?

No n'hi ha prou en aconseguir una ciutat més verda, creiem que és important fer-ho de forma comunitària -com ho demostren tantes iniciatives col·lectives que van sorgint a la ciutat- i pensant que sigui per tothom. Pel que fa als projectes, ens agradaria molt, per exemple, treballar la reverdització dels edificis a partir de les comunitats de veïns.
De la mateixa manera, ens és imprescindible treballar en xarxa amb altres entitats amb qui fer sinergia, sumar esforços i enfortir-nos mútuament.

Quina creieu que serà la vostra realitat d'aquí a 10 anys?

Apel·lant al nostre imaginari, somiem un escenari desitjable: l'app està en ple funcionament i, com que és de codi obert, s'ha replicat en altres ciutats. Ofereix el camí més verd però també amb menys contaminació atmosfèrica i menys soroll, i personalitzat en funció de les al·lèrgies dels usuaris. També integra el desplaçaments en bicicleta. És utilitzada com una eina habitual i útil per als plans de mobilitat d'escoles, institucions i empreses i també pels centres d'atenció primària per recomanar caminar pel verd als seus pacients... Aquest podria ser un somni possible.

Quin ha estat un moment especial en la vostra curta història?

Un moment fantàstic va ser quan vam sortir al carrer amb els alumnes de 4t de primària de l'escola Orlandai per fer una primera diagnosi de la vegetació que ja hi ha al camí escolar que volem enverdir. Va ser molt emocionant viure el seu entusiasme a l'hora de descobrir un balcó frondós, l'entrada a un jardí privat, una paret amb heura o fins i tot les herbes espontànies que creixien en una façana. Ens va donar molta corda per seguir!
A més, ens encanta i ens reconforta veure com reacciona la majoria de la gent quan li expliquem el projecte...

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari