Àmbit de la notícia
Econòmic

Laia Rosell: “8 de cada 10 persones no sap quina factura energètica tenen contractada”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a
Dani Gallart
  • Les causes de la pobresa energètica són els elevats preus de l’energia, els baixos ingressos de les famílies i la baixa eficiència energètica de les llars. Font: Ecoserveis.
    Les causes de la pobresa energètica són els elevats preus de l’energia, els baixos ingressos de les famílies i la baixa eficiència energètica de les llars. Font: Ecoserveis.
  • Ecoserveis realitza assessoraments energètics a les famílies en situació de vulnerabilitat. Font: Ecoserveis.
    Ecoserveis realitza assessoraments energètics a les famílies en situació de vulnerabilitat. Font: Ecoserveis.
  • Una alternativa per garantir l’accés a l’energia és l’autoconsum. Font: Unsplash.
    Una alternativa per garantir l’accés a l’energia és l’autoconsum. Font: Unsplash.

La consultora energètica d’Ecoserveis remarca la importància d’empoderar a la ciutadania per optimitzar l’estalvi energètic i donar a conèixer alternatives com l’autoconsum per lluitar contra la pobresa energètica.

Ecoserveis és una consultora estratègica i d’innovació sense ànim de lucre especialitzada en energia. L’entitat treballa en l’àmbit local, estatal i europeu per l’energia justa, renovable i eficient.

La consultora energètica, Laia Rosell, explica com es troba el panorama actual català i els projectes que duen a terme per afrontar la pobresa energètica.

Com va néixer Ecoserveis?

La van crear dos enginyers al 1992. Es van adonar que hi havia solucions tecnològiques dins del mon energètic, però hi havia una barrera social de desconeixement que no permetia aplicar la tecnologia.

Quin és l’objectiu?

Volem fer de pont entre la tecnologia i la societat posant èmfasi en la innovació, amb un model energètic just i sostenible i un fort compromís social.

Com es planteja l’objectiu de combatre la pobresa energètica?

És un tema complicat. El que s’ha estat fent fins ara són mesures correctives, el que vindria a ser pagar les factures de les persones i els col·lectius en situació de vulnerabilitat. Però per acabar amb la pobresa energètica s’han d’atacar directament els problemes d’arrel.

Les causes són els elevats preus de l’energia, els baixos ingressos de les famílies i la baixa eficiència energètica dels habitatges. Són problemes difícils de tractar i per això, calen mesures més resilients, solucions preventives i empoderar a la ciutadania.

Com treballeu per combatre-la?

Treballem amb diferents projectes. L’ideal seria que les grans companyies d’aigua i electricitat baixessin el seu cost, però a dia d’avui això és impossible, així que fem assessoraments energètics a les famílies en situació de vulnerabilitat.

Ens trobem que 8 de cada 10 persones encara no saben quina tarifa tenen contractada, i amb aquests assessoraments els ajudem a optimitzar la factura energètica i que el cost sigui el més baix possible. Pel que fa a la problemàtica dels habitatges, cal una gran rehabilitació, però de moment fem mesures de baix pressupost, com oferir un Kit low cost que millora l’eficiència energètica dels aparells electrònics de les llars i millora el confort de l’habitatge.

En quin punt es troba a l’actualitat la pobresa energètica a Catalunya?

Barcelona sempre ha estat pionera en aquesta lluita, especialment pels Punts d'Assessorament Energètic (PAE) i s’han fet millores en la seva gestió i en l’àmbit legislatiu. Un clar exemple és la Llei 24/2015, que no permet que es talli el subministrament de l’aigua i l’electricitat a les famílies en situació de vulnerabilitat que es troben sota uns barems econòmics establerts. Tot i així, encara queda molt camí a recórrer.

És viable garantir el dret i l’accés a l’energia a un preu just?

Actualment, tal i com està el sistema i el mercat energètic és molt complicat, perquè està dominat per grans companyies que decideixen el preu. L’important és treballar amb la societat i posar el ciutadà al centre. Una alternativa per garantir l’accés a l’energia és l’autoconsum i no només d’individus sinó de comunitats. Es podrien crear comunitats energètiques per compartir aquesta energia amb la comunitat veïnal. D’aquesta manera s’empoderaria a la ciutadania i les grans companyies passarien a un segon terme.

En quin termini de temps es podrien assolir aquestes comunitats?

És un tema que va per llarg. Estem a una fase inicial i ara l’objectiu de l’entitat és poder arribar a la ciutadania. Tecnològicament és un sistema viable, però encara hi ha una barrera de desconeixement. S’ha de sensibilitzar, educar i conscienciar sobre aquesta nova forma de consumir energia.

Quins projectes teniu per lluitar contra la pobresa energètica?

En tenim de molt diversos i que actuen en l’àmbit territorial, estatal i europeu. Alguns d’ells són el projecte Assist, CAF-Acció, Smart Up, Energia Justa i Energy Ambassadors. També en tenim esdeveniments puntuals com la Run4Energy, una cursa solidària per conscienciar els ciutadans sobre la problemàtica de la pobresa energètica.

Em pots explicar en què consisteix Assist?

La iniciativa reuneix 11 organitzacions de 6 països europeus i una associació europea. L’objectiu és  fomentar la implicació activa dels usuaris en el mercat energètic i generar un canvi positiu de conducta sobre l’ús de l’energia, amb la intenció d’influir sobre el disseny de polítiques en diferents nivells per a combatre els problemes derivats de la pobresa energètica.

El projecte crea xarxes d’agents energètics i persones formades per assessorar els usuaris d’energia. A més, també elaborem informes amb l’objectiu d’entendre amb més profunditat les problemàtiques de la pobresa energètica i fomentar les solucions per fer-li front.

Teniu pensat dur a terme noves iniciatives en un futur?

Al panorama actual es suma un problema que cada vegada s’agreujarà més amb el temps: el canvi climàtic. De cara al futur estem pensant en projectes que tinguin presents l’emergència climàtica, sobretot per les onades de calor, que cada vegada seran més extremes i les primeres persones que es veuran afectades seran els col·lectius més vulnerables.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari